Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η «δεύτερη ευκαιρία» θα στηρίξει την οικονομία

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας αποτελεί η «δεύτερη ευκαιρία» σε πτωχευμένους. Ποιες παράμετροι πρέπει να προσεχθούν και ποιοι κίνδυνοι επιβάλλεται να αποφευχθούν. Τι λένε παράγοντες της αγοράς.

Πώς η «δεύτερη ευκαιρία» θα στηρίξει την οικονομία

Η «δεύτερη ευκαιρία», μέσα από το νέο πτωχευτικό δίκαιο, αποτελεί ίσως την ευκολότερη κυβερνητική μεταρρύθμιση, καθώς: Πρώτον, είναι η μόνη σχεδόν μνημονιακή υποχρέωση που βρίσκει σύμφωνο, ως φιλοσοφία, το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Και δεύτερον, οι άνθρωποι της αγοράς φαίνεται να υποδέχτηκαν με θετική προδιάθεση το πρόσφατο προσχέδιο νόμου.

«Είμαστε σύμφωνοι με το πνεύμα του σχεδίου, αρκεί να αποτραπούν κάποιες πιθανές παρενέργειες. Το κυριότερο είναι πως θα πρέπει να ευνοηθούν μόνο όσοι επιχειρηματίες πτώχευσαν εξαιτίας της κρίσης. Περιπτώσεις ατόμων που έριξαν έξω τις εταιρείες τους, ενώ ταυτόχρονα σήκωσαν από αυτές λεφτά που τα έβγαλαν στο εξωτερικό, ή που έχτισαν μια πολυκατοικία στο όνομα συγγενικού τους προσώπου, θα πρέπει να αποκλειστούν. Επίσης, δεν μπορεί κάποιος να απαλλάσσεται ως CEO της εταιρείας, αλλά να διώκεται ως φυσικό πρόσωπο. Όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε με προσοχή», δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι θέσεις του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, που έδωσε μεγάλο αγώνα κατά τα τελευταία χρόνια για τον σκοπό αυτό:

«Η δεύτερη ευκαιρία αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και μπορεί να δώσει λύσεις στον γόρδιο δεσμό που πνίγει χιλιάδες επιχειρήσεις. Η προτεινόμενη ρύθμιση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως πρέπει να αποσαφηνιστούν και να διευκρινιστούν με ακρίβεια τα κριτήρια αξιολόγησης των οφειλετών ως πλήρως συνεργάσιμων και ως μη δόλιων. Επίσης υπάρχουν κάποια σημεία που χρήζουν περαιτέρω επεξηγήσεων, κάτι που ελπίζουμε ότι θα λυθεί μέσω του δημόσιου διαλόγου. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μείνουν απορίες ή γκρίζα σημεία, καθώς διακυβεύεται η επαγγελματική επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

«Η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη στην ελληνική αγορά, αρκεί να υπάρξει πρόνοια έτσι ώστε να αποκλειστούν ενέργειες δόλου», υποστηρίζει ο Κων/νος Μαρκάζος, οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας: «Στις ΗΠΑ πολλές ιδιαίτερα πετυχημένες επιχειρήσεις ξεκίνησαν έχοντας στο παθητικό τους μία τουλάχιστον αποτυχία. Είναι παράλογο να καταδικάζεις για πάντα ένα άτομο που απέτυχε μια φορά και πόσο μάλλον στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, όπου σε πολλούς κλάδους η ζήτηση κατά την τελευταία οκταετία έχει κατρακυλήσει».

Επιπλέον, όσο απαγορεύεται η δεύτερη ευκαιρία, τόσο κάποιοι θα ωθούνται είτε στη μαύρη οικονομία, είτε στο να χρησιμοποιούν αχυρανθρώπους, με τις όποιες παρενέργειες δημιουργούν όλα αυτά».

Για την ανάγκη ύπαρξης ενός ουσιαστικού θεσμικού πλαισίου που θα δίνει το δικαίωμα της «δεύτερης ευκαιρίας» σε όσους επιχειρηματίες έχουν πληγεί από την κρίση, έχει μιλήσει και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος.

Ο κ. Κύρτσος ειδικότερα επισημαίνει πως:

α) Το 60% των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σήμερα μη εξυπηρετούμενα.

β) Σύμφωνα με μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος, το 80% των κόκκινων δανείων είναι αποτέλεσμα της κρίσης και μόλις το 20% οφείλεται σε σοβαρά επιχειρηματικά λάθη.

γ) Με ένα 50%-60% του ιδιωτικού τομέα -που καλείται να βγάλει τη χώρα από την κρίση- να βρίσκεται σήμερα μπλοκαρισμένο, η οικονομία δυσκολεύεται στο να μπορέσει να πάρει εμπρός και να επανεκκινήσει.

Μεγάλη έμφαση στις επικείμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου -είτε μιλάμε για τα κόκκινα δάνεια, είτε για το νέο πτωχευτικό κώδικα, μέσα στον οποίο εντάσσεται και το ζήτημα της δεύτερης ευκαιρίας- δίνει ο Γιάννης Μουσουλίδης, που ηγείται του εγχειρήματος για τη μερική επαναλειτουργία της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. «Θα πρέπει να δούμε θεσμικές αλλαγές παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν σε πολλά κράτη του εξωτερικού, προκειμένου να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και να ξαναλειτουργήσουν εταιρείες που έχουν να προσφέρουν στην οικονομία της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v