Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοβίζουν την αγορά οι πολιτικές κορώνες για χρέος

Πώς ερμηνεύει την απόφαση της κυβέρνησης να «σηκώσει» το θέμα πολιτικά, την ώρα που εκκρεμεί η τεχνική προεργασία. Το νέο πολιτικό αφήγημα και ο κίνδυνος αργόσυρτης δεύτερης αξιολόγησης. Ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση χρέους.

Φοβίζουν την αγορά οι πολιτικές κορώνες για χρέος

Αρνητικό σινιάλο στέλνουν στις αγορές οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, επαναφέροντας τις ανησυχίες για το πόσο γρήγορα θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και πότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το τελευταίο διάστημα, τόσο o πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών «σηκώνουν» πολιτικά το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, συνδέοντάς το με την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Η τελευταία δήλωση του Αλ. Τσίπρα σε γαλλικό κανάλι είναι ενδεικτική: ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πιστωτές, εστιάζοντας στη Γερμανία, να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το χρέος.

Τόσο το timing της δήλωσης (σ.σ. με την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης), όσο και το γεγονός ότι έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και των συναντήσεων του πρωθυπουργού με Μέρκελ - Ολάντ, προκάλεσαν ανησυχία στους ξένους επενδυτές.

«Δεν πρόκειται απλά για λάθος κίνηση από πλευράς κυβέρνησης. Προδίδει άγχος ή πολιτικό σχεδιασμό για την περίπτωση που Ευρώπη και ΔΝΤ δεν βρουν σύντομα κοινή συνισταμένη για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα», δηλώνει στο Euro2day.gr ανώτερο τραπεζικό στέλεχος.

Η αλληλουχία του θετικού σεναρίου για τη χώρα είναι ήδη γνωστή. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ακολουθεί η έκθεση βιωσιμότητας χρέους από την ΕΚΤ, βάσει της οποίας θα αποφασισθεί η ένταξη ή μη των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη που έχει «κλειδώσει», σύμφωνα με εκπρόσωπο επενδυτικού κεφαλαίου, το οποίο έχει τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια στις τράπεζες. Ως εκ τούτου η διάθεση της κυβέρνησης να «σηκώσει» το θέμα του χρέους με πολιτικές κορώνες δημιουργεί προβληματισμό.

Οι ξένοι αντιλαμβάνονται ότι το θέμα του χρέους θα αποτελέσει κεντρικό πυρήνα στο νέο πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης. Η ανησυχία τους έγκειται στο αν η κυβέρνηση ζητήσει να έρθουν νωρίτερα τα -μεσοπρόθεσμα- μέτρα ελάφρυνσης, επιτρέποντας τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην ανάγκη να μειωθούν οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, ώστε να δημιουργηθεί ένας «καθαρός διάδρομος» 10ετίας που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, είναι ενδεικτικός της κυβερνητικής στόχευσης.

Παρότι το ΔΝΤ συντάσσεται με την παραπάνω άποψη, ζητώντας γενναία μέτρα για το χρέος και ρεαλιστικούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καμφθεί η στάση της Γερμανίας, σε μια περίοδο μάλιστα που το πολιτικό της σύστημα αρχίζει να προετοιμάζεται για τις επόμενες εκλογές.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα εξελιχθεί σε μια αργόσυρτη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Ταυτόχρονα, εκφράζεται ο φόβος ότι η πρώιμη ανακίνηση του θέματος με πολιτικούς όρους ενδέχεται να «βραχυκυκλώσει» τις προσπάθειες όσων επιδιώκουν να βοηθήσουν την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«ESM και ΟΔΔΗΧ ήδη δουλεύουν τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα βοηθήσουν την ΕΚΤ να εκπονήσει έκθεση βιωσιμότητας που θα χωράει και θετική ανάγνωση. Πρέπει όμως πρώτα να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση», επισημαίνουν συστημικοί παράγοντες, σημειώνοντας ότι το άνοιγμα του θέματος πριν ολοκληρωθεί η τεχνική προεργασία, μπορεί να γίνει μπούμερανγκ για τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v