Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ρελάνς» τραπεζών στα εταιρικά ομόλογα

Οι τράπεζες ανησυχούν για απώλεια μεριδίων στα δάνεια επιχειρήσεων υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας. Σε ποιες κινήσεις προχωρούν. Ανάπτυξη του θεσμού των εταιρικών ομολόγων αλλά με σύνεση, προτείνουν παράγοντες της αγοράς.

«Ρελάνς» τραπεζών στα εταιρικά ομόλογα

Πριν καλά καλά ξεκινήσει να λειτουργεί η εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων (έχουν εκδοθεί μόλις δύο και δρομολογούνται κάποια ακόμη), οι τράπεζες σπεύδουν να χαράξουν τη δική τους «αμυντική πολιτική», προκειμένου να μην απολέσουν μερίδιο αγοράς στους λεγόμενους «καλούς επιχειρηματικούς πελάτες».

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι τράπεζες φοβούνται μήπως το εγχείρημα των εταιρικών ομολόγων εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό και σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να χάσουν αξιοσημείωτο κομμάτι της αγοράς στα δάνεια μεσαίων και μεγαλομεσαίων επιχειρήσεων υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας.

Για τον λόγο αυτό, λέγεται πως αρκετές εταιρείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στην αγορά εταιρικών ομολόγων δέχονται κρούσεις από τις τράπεζες, οι οποίες:

Πρώτον, τους εγκρίνουν «εδώ και τώρα» πρόσθετα δάνεια και

δεύτερον, τα προσφερόμενα επιτόκια δεν απέχουν πολύ από εκείνα που επικρατούν σήμερα στην ομολογιακή αγορά.

Ακόμη όμως και αν οι τράπεζες τιμολογούν τα νέα τους δάνεια με 100 μονάδες βάσης πάνω από τα επιτόκια της αγοράς ομολόγων, έχουν στο «οπλοστάσιό» τους δύο επιχειρήματα: Πρώτον, ότι θα καταβάλουν άμεσα και χωρίς πολλές διαδικασίες τα νέα κεφάλαια. Δεύτερον, ότι η επιχείρηση θα αποφύγει κάποιο κόστος που συνεπάγεται η έκδοση ενός εταιρικού ομολόγου.

Πέραν όμως από τη στάση των τραπεζών, δεν λείπουν και οι χρηματιστηριακοί παράγοντες που υποστηρίζουν πως η επέκταση του νέου προϊόντος των εταιρικών ομολόγων, αν και αναγκαία, θα πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα.

«Φοβάμαι το ότι πολλά πράγματα στην Ελλάδα λαμβάνουν τον χαρακτήρα... μόδας. Δεν θα πρέπει να ξαναζήσουμε και στην περίπτωση των εταιρικών ομολόγων ό,τι βιώσαμε με τα video club της δεκαετίας του 1980, τις μετοχές κατά τη διετία 1999-2000 και τα φωτοβολταϊκά πριν από μερικά χρόνια», αναφέρεται χαρακτηριστικά από κύκλους που δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους.

«Πολλές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από μακροπρόθεσμο δανεισμό και παράλληλα οι αποταμιευτές έχουν κάθε λόγο αντί του 0,5%-0,7% που τους δίνουν οι προθεσμιακές καταθέσεις, να επιλέγουν το 4%, το 5%, ή και το 5,5% των εταιρικών ομολόγων. Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, έτσι ώστε να προσελκυσθούν αξιόχρεες εταιρείες, γιατί έστω και μία περίπτωση default θα μπορούσε να αποβεί μοιραία όχι μόνο για τους επενδυτές που θα την επιλέξουν, αλλά και για το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο που τόσο πολύ χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Με άλλα λόγια, όλο το σύστημα θα πρέπει να έχει τα μάτια του τετρακόσια σε ένα προϊόν στο οποίο το ευρύ επενδυτικό κοινό δεν είναι ακόμη συνηθισμένο».

Από την άλλη πλευρά, όλοι αντιλαμβάνονται πως οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση τα επόμενα χρόνια να χρηματοδοτήσουν επαρκώς τις επιχειρήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη γενικότερα. Επίσης, είναι γνωστό πως το μέσο ποσοστό δανεισμού των εταιρειών από τις αγορές είναι σήμερα στη χώρα μας πολύ μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο νούμερο της Ευρώπης, που με τη σειρά του υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με την επίδοση των ΗΠΑ.

«Αν θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία, θα πρέπει να γίνουν προσεκτικοί χειρισμοί, αφενός με την προσέλκυση υγιών εταιρειών και αφετέρου, με την παροχή κινήτρων προκειμένου να επενδυθούν στα εταιρικά ομόλογα (μεταξύ άλλων) και χρήματα που σήμερα είτε έχουν φύγει στο εξωτερικό, είτε κρύβονται σε κάποιο στρώμα», υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v