Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ικανοποίηση ιδιωτών και… αιχμές ΔΕΗ στην πρώτη δημοπρασία ενέργειας

Στη δημοπρασία έλαβαν μέρος 12 εταιρείες και από αυτές οι 11 εξασφάλισαν το σύνολο της διατεθείσας ποσότητας. Τα μεγαλύτερα «πακέτα» πήραν οι τρεις μεγαλύτεροι ανεξάρτητοι προμηθευτές: ΗΡΩΝ, Protergia, Elpedison. Διαμαρτύρεται η ΔΕΗ.

Ικανοποίηση ιδιωτών και… αιχμές ΔΕΗ στην πρώτη δημοπρασία ενέργειας

Θετική άποψη καταγράφεται μεταξύ των εταιρειών που έλαβαν μέρος στην πρώτη δημοπρασία για ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτες και υδροηλεκτρικά.

Η διαδικασία αυτή επελέγη εδώ και μια τετραετία για διαμόρφωση συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς πρόσβαση στους λιγνίτες και στα υδροηλεκτρικά έχει μόνο η ΔΕΗ, ενώ οι ποσότητες αυτές θα προσμετρηθούν στο μερίδιο της αγοράς που θα διατεθεί στον ανταγωνισμό.

Στη δημοπρασία έλαβαν μέρος 12 εταιρείες και από αυτές οι 11 εξασφάλισαν το σύνολο της διατεθείσας ποσότητας. Οι 12 εταιρείες ήταν οι εξής: Elpedison (ΕΛΠΕ, Edison) GΡΕΕΝ, Interbeton (ΤΙΤΑΝ) Novaera (όμιλος Κοπελούζου), NRG (όμ. Χανδρή), Protergia και Protergia Θερμοηλεκτρική (όμιλος Μυτιληναίου), Volterra (J&P), Watt and Volt, Βιενέρ (όμιλος Βιοχάλκο), ΕΛΤΑ, Ήρων (όμιλος TEΡNA).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγαλύτερα «πακέτα» των 108, 105 και 97 μεγαβάτ, δηλαδή συνολικά 310 μεγαβάτ, εξασφάλισαν οι τρεις μεγαλύτεροι ανεξάρτητοι προμηθευτές (και παραγωγοί), δηλαδή ΗΡΩΝ, Protergia, Elpedison, χωρίς να είναι γνωστό τι πακέτο εξασφάλισε κάθε διαγωνιζόμενος, καθώς ο ΛΑΓΗΕ, που διενήργησε τον διαγωνισμό, τηρεί όρους εμπιστευτικότητας.

Γνωστές είναι οι τιμές με τις οποίες εξασφαλίστηκαν οι ποσότητες και ανέρχονται σε 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα (τιμή εκκίνησης) έως και 37,50 ευρώ. Έτσι η ΔΕΗ θα εισπράξει περίπου €150 εκατομμύρια απευθείας από τους χονδρεμπόρους.

Ωστόσο, οι τιμές που διαμορφώθηκαν στη δημοπρασία δεν ικανοποίησαν τη ΔΕΗ, ο επικεφαλής της οποίας Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, εξέφρασε τα παράπονά του.

Μάλιστα η ΔΕΗ εξέδωσε ανακοίνωση με σαφείς αιχμές. Σε αυτή αναφέρει ότι «με τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας πακέτου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής καθίσταται φανερή η ζημία της ΔΕΗ από την εφαρμογή των αποκαλούμενων ΝΟΜΕ, δεδομένου ότι η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας είναι σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της και κοντά στην τιμή εκκίνησης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιχείρηση.

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού, το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh η υψηλότερη ήταν 37,50 ευρώ/MWh.

Η Επιχείρηση επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση».

Αναμένεται αύξηση του ανταγωνισμού

Στην αγορά υποστηρίζουν ότι η επιτυχημένη εξέλιξη με την πρώτη δημοπρασία θα δώσει ώθηση στον ανταγωνισμό στην αγορά λιανικής, στην οποία κινούνται οι περισσότερες από τις εταιρείες που έλαβαν μέρος, με πρώτες σε μερίδια τις εταιρείες που διαθέτουν παραγωγικές μονάδες (ΗΡΩΝ, Protergia, Elpediosn).

Ήδη οι ανεξάρτητοι προμηθευτές αντιπροσώπευαν τον Σεπτέμβριο το 12% της συνολικής αγοράς λιανικής, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου, το ποσοστό τους αναμένεται να αυξηθεί σε 15%, εφόσον συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί. Στόχος και υποχρέωση της χώρας έναντι των θεσμών-δανειστών είναι το 2020 καμία εταιρεία να μην έχει μερίδιο της αγοράς ηλεκτρισμού άνω του 50%.

Τέλος, σημειώνεται ότι αντίστοιχοι διαγωνισμοί θα γίνονται και το 2017, με δικαίωμα συμμετοχής μόνο εταιρειών προμήθειας, προκειμένου να διαθέτουν την ενέργεια στους πελάτες τους καταναλωτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v