Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τραβάει το αυτί» στους... ακραίους ο Μητσοτάκης

Τα εμπόδια του φλερτ με τον μεσαίο χώρο. Το παρασκήνιο μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη - Ασημακοπούλου. Οι μερικές διορθώσεις των δύο και οι αποστάσεις Κουμουτσάκου. Ποια μηνύματα θέλει να στείλει ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Τραβάει το αυτί» στους... ακραίους ο Μητσοτάκης

Ιδιαίτερα ενοχλημένος με τις τελευταίες ακραίες δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου φέρεται να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που ο ίδιος προσπαθεί να διαμηνύσει σε κάθε ευκαιρία πως «σήμερα δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς, Κέντρου και Αριστεράς».

Η φράση του αντιπροέδρου της ΝΔ ότι στο εξωτερικό «όταν πεις ότι είσαι κομμουνιστής σε βάζουν στη φυλακή», καθώς και η σύγκριση που έκανε η βουλευτής Β' Αθήνας μεταξύ της νοοτροπίας της σημερινής κυβέρνησης και του ναζιστικού καθεστώτος, σήμανε συναγερμό στην Πειραιώς.

Στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, η μπάλα κινδύνευε να περάσει και πάλι στο γαλάζιο γήπεδο, δίνοντας έτσι βαθιά ανάσα στην άλλη πλευρά, αλλάζοντας τη δύσκολη γι' αυτήν ατζέντα.

Η δυσφορία του προέδρου της ΝΔ μεταφέρθηκε άμεσα στα δύο γαλάζια στελέχη, αφενός με το τηλεφώνημα που έκανε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στον Άδωνι Γεωργιάδη και αφετέρου με την επικοινωνία που είχε υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Το αίτημα και προς τους δύο ήταν να προβούν άμεσα σε διορθωτικές δηλώσεις, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω παρενέργειες και ενώ ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει τους δύο για τα λεγόμενά τους.

Οι επανορθώσεις έγιναν, έστω μερικώς, από τον αντιπρόεδρο και την τομεάρχη Ανάπτυξης της ΝΔ, την ίδια στιγμή ωστόσο που ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος κρατούσε σαφείς αποστάσεις από τον κ. Γεωργιάδη: «Προφανώς ήταν μια λάθος δήλωση», ανέφερε, προσθέτοντας μάλιστα ότι «η θέση της ΝΔ εκφράζεται από τον πρόεδρό της και, επισκεπτόμενος την Ελευσίνα (προχθές το πρωί), ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές».

Το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ προς όλους ήταν σαφές: δεν πρόκειται να ανεχθεί ακραίες συμπεριφορές από στελέχη του, την ίδια στιγμή που αυτός επιχειρεί άνοιγμα στον μεσαίο χώρο, ενόψει ενδεχόμενων μεταγραφών για τις γαλάζιες λίστες αλλά και πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών.

Στο μικροσκόπιο

Ειδικά ο Άδωνις Γεωργιάδης εξαρχής βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ηγετικής ομάδας της ΝΔ και ενώ έχει προβληματίσει και σε άλλες περιπτώσεις το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη. Όπως για παράδειγμα, στην προσπάθειά του να αποκτήσει ισχυρή επιρροή εντός της ΟΝΝΕΔ, καθώς και στα όργανα του κόμματος (Πολιτική Επιτροπή και Εκτελεστική Γραμματεία). Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ του έχει κάνει από την πρώτη στιγμή συστάσεις για το ύφος και τη συχνότητα στις δημόσιες παρεμβάσεις του, με τον κ. Γεωργιάδη άλλες φορές να το τηρεί, άλλες όμως να ξεφεύγει ελέω... αυθορμητισμού.

Σε χαμηλό βαρομετρικό φέρονται να κινούνται οι σχέσεις του Άδωνι Γεωργιάδη με τον άλλο αντιπρόεδρο της ΝΔ, τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος βρίσκεται εμφανώς πιο κοντά στον κ. Μητσοτάκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Επί της ουσίας, πάντως, ο κ. Γεωργιάδης δεν δείχνει να έχει μετανιώσει για όσα είπε κατά την προχθεσινή ομιλία του στη Χίο, αφού ανά τακτά διαστήματα εκφέρει αντίστοιχες απόψεις αναφορικά με την ιδεολογική σύγκρουση δεξιάς και αριστεράς. Και είναι ένα ζήτημα που τώρα ίσως δεν προκαλεί ιδιαίτερες εσωκομματικές -μακράς διαρκείας- εντάσεις, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο προσεχές μέλλον.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά σήμερα στις 11 π.μ., οπότε και είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Εκεί θα γίνει αποτίμηση της σημερινής πολιτικής κατάστασης, θα χαραχθεί η στρατηγική του επόμενου διαστήματος, ενώ έμφαση θα δοθεί στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, δεδομένου ότι αναμένεται πιθανότατα σήμερα η απόφαση του ΣτΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v