Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά

Βαρύ πλήγμα η απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά με ψήφους 14-11. Συνεχίζουν να εκπέμπουν τα κανάλια, δεν ισχύουν οι άδειες των νέων υπερθεματιστών. Επίθεση στο ΣτΕ από Ο. Γεροβασίλη. Το τσάμπα πέθανε, λέει ο Παππας.

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά

Πλήρως αντισυνταγματικός, με πλειοψηφία 14-11 κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νόμος Παππά.

Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε την μαραθώνια διάσκεψη, επικράτησε η λεγόμενη "σκληρή γραμμή" καθώς κρίθηκε αντισυνταγματικός στο σύνολό του ο επίμαχος νόμος και ως εκ τούτου η όλη διαδικασία βάσει της οποίας χορηγήθηκαν οι τηλεοπτικές άδειες θεωρείται άκυρη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κανάλια που δεν έχουν λάβει άδεια συνεχίζουν να εκπέμπουν, ενώ όσον αφορά σε όσους έλαβαν για πρώτη φορά άδεια, αυτή δεν ισχύει και άρα δεν μπορούν να εκπέμψουν.

Συνέπειες υπάρχουν και για την κυβέρνηση, καθώς πέραν του σοβαρού πλήγματος που υπέστη δεδομένου ότι είχε αναγάγει το θέμα σε βασικό άξονα άσκησης πολιτικής, τώρα θα πρέπει να επιστρέψει και τα χρήματα που έχουν καταβληθεί από όσους έλαβαν τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρμόδιο για την χορήγηση των αδειών είναι μόνο το ΕΣΡ.

Δεδομένου ότι ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός οι δικαστές δεν προχώρησαν στο δεύτερο ζήτημα που αφορούσε τον μειωμένο αριθμό των αδειών που δόθηκαν.

Κατά την έξοδό του από το ΣτΕ ο πρόεδρος Νίκος Σακελλαρίου, αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση.

Γεροβασίλη: Καταθέτουμε νέο σχέδιο νόμου τη Δευτέρα

Επίθεση κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας εξαπέλυσε η κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά το ίδιο δικαστήριο «που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια που διέλυσαν την Ελλάδα, έκριναν συνταγματικό το μαύρο στην ΕΡΤ και το PSI που διέλυσε τα Ταμεία».

Η απόφαση είναι δεσμευτική, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς ανομίας στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει αναγκαίες προσλήψεις στα νοσοκομεία, στερεί 250 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και τα επιστρέφει στους καναλάρχες. 

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα καταθέσει σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την βεβαίωση λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, σημείωσε.

Τίποτα δεν θα εμποδίσει την βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η ασυδοσία δεν είναι συνταγματικά προβλεπόμενη.




Real.gr ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ από realmedialive 

 ΝΔ: Ολισθηρός δρόμος εκτροπής

«Η Κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», επισημαίνει η ΝΔ απαντώντας στην Ολγα Γεροβασίλη.

«Γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα. Η ελληνική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένοι, καλούμαστε να μην το επιτρέψουμε».

Παππάς: Το τσάμπα δεν θα υπάρχει

«Ο νόμος μετέφερε πόρους από πλούσιους συμπολίτες σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει νέα ρύθμιση που θα είναι γέφυρα μέχρι να δημιουργηθεί η επόμενη κατάσταση», δήλωσε ο Νίκος Παππάς.

«Οι συχνότητες της χώρας δεν είναι δωρεάν. Δεν θα συνεχιστεί η αεροπειρατεία. Ο διαγωνισμός έφερε 250 εκατ. ευρώ.  Δυστυχώς υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ». 

Σε ερώτηση αν θα παραιτηθεί απάντησε ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν αποσταθεροποίηση. Τις κυβερνήσεις τις ρίχνουν οι πολίτες. Η απόφαση δεν θα βάλει φρένο σε αυτούς που δεν πλήρωναν να πληρώνουν.
Οσοι ονειρεύονται κατάσταση αποσταθεροποίησης να αλλάξουν πλευρό».

ΝΔ: Αποκαταστάθηκε η δημοκρατική νομιμότητα

Δεν πέρασαν οι προκλητικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της απερχόμενης κυβέρνησης, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα κανάλια.

Ειδικότερα, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο "νόμος Παππά" αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας.

Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε.

Ο "νόμος Παππά" ανήκει πια στο παρελθόν.

Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.

Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.

Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση.

Δεν τα κατάφερε.

H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη.

Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

Την παραίτηση Παππά ζητά το ΠΑΣΟΚ

Με δήλωσή της, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά σημειώνει:

«Σήμερα νίκησε το κράτος δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Ειπώθηκε το μεγάλο όχι στο «μαύρο» στην ενημέρωση.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας, με την απόδοση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

Όσον μας αφορά, θα συμβάλλουμε στην άμεση ανασυγκρότηση του ΕΣΡ, με όλες του τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα αρμοδιότητες ώστε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο. Με διασφάλιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού.

Η Κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη .

Οι μεθοδεύσεις τους θα τους ακολουθούν για πάντα

Επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης ο Υπουργός κ. Παππάς».

Ποτάμι: Να αναγνωρίσουν το λάθος

«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια», σημειώνει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

«Ο κ. Παππάς, με την άδεια του κ. Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν «SIRIZATV». Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ. Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε «Το Ποτάμι» στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v