Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικές εξελίξεις λόγω ΣτΕ βλέπει η αντιπολίτευση

Εκλογές ζητά η Νέα Δημοκρατία, παραίτηση Παππά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Το γαλάζιο προσκλητήριο προς όλες τις «δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις» και οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πώς αναμένεται να κινηθεί η αντιπολίτευση.

Πολιτικές εξελίξεις λόγω ΣτΕ βλέπει η αντιπολίτευση

Αποκατάσταση της νομιμότητας από τη μία και πιο πιθανές από κάθε άλλη φορά τις εκλογές λόγω των κυβερνητικών «αδιεξόδων» από την άλλη, βλέπουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Το καθένα μιλά για δικαίωση των δικών του θέσεων, για μεγάλη πολιτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για πανικό στον οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως αποτυπώθηκε και από τη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, με την επίθεσή της στη Δικαιοσύνη.

Κατά τους πρώτους σχολιασμούς μετά τη δικαστική απόφαση, η ΝΔ ζητά εμφατικά την παραίτηση της κυβέρνησης και απευθύνει προσκλητήριο προς όλες τις «δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις» να μην επιτρέψουν την «εκτροπή από τη δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα», ενώ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θέτουν θέμα απομάκρυνσης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και την άμεση αποκατάσταση της ομαλότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

ΝΔ: Πύκνωση των πολιτικών εξελίξεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω των εξελίξεων, ανέβαλε τη σημερινή επίσκεψή του στο Άγιο Όρος και συγκαλεί εκτάκτως το πρωί σύσκεψη, για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να αποφασισθούν οι επόμενες κινήσεις της ΝΔ. Στενός συνεργάτης του, μιλώντας αργά το βράδυ στο Euro2day.gr, τόνιζε πως η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών «γύρισε μπούμερανγκ στην κυβέρνηση», διαπιστώνοντας την «άθλια ψυχολογική κατάσταση της κυβερνητικής εκπροσώπου», κατά τη δήλωσή της έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Πλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «σαφώς διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό τοπίο», εκτιμώντας ταυτόχρονα «πύκνωση των πολιτικών εξελίξεων».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για αποτυχία της προσπάθειας «θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη κυβέρνηση», καθώς και για αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας. Καταγγέλλουν τον Αλέξη Τσίπρα ότι «προσπάθησε ανεπιτυχώς να διχάσει τους Έλληνες» και ότι πλέον «η κυβέρνησή του γίνεται επικίνδυνη για τη δημοκρατία».

Η ΝΔ έχει προαναγγείλει την κατάθεση μέσα στις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένης πρότασης «για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου». Αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα στηρίζεται στη σταθερή θέση του κόμματος, αναφορικά με τα θέματα της ραδιοτηλεόρασης, δηλαδή επαναφορά των αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, κατάργηση του περιορισμένου αριθμού αδειών και πλήρη αξιοποίηση των τεχνικών δυνατοτήτων του ψηφιακού φάσματος. Ωστόσο, όλα -όπως υποστηρίζουν στην Πειραιώς- θα ξεκαθαρίσουν στη σημερινή σύσκεψη του κ. Μητσοτάκη με τους στενούς του συνεργάτες.

ΠΑΣΟΚ: Απόφαση-κόλαφος κατά της κυβέρνησης

Για «κόλαφο» και «απόλυτη ήττα» του πρωθυπουργού μιλούν στο ΠΑΣΟΚ. «Πρόκειται για χοντρό τραυματισμό της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα», τόνιζε μετά την απόφαση του ΣτΕ υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας της Χαριλάου Τρικούπη. Εκτιμά δε ότι «μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχεται ο πρωθυπουργός, κάποια στιγμή θα καταρρεύσει, δεν θα μπορέσει να σηκωθεί», προβλέποντας να πλησιάζει η ώρα της νέας λαϊκής ετυμηγορίας. Η αίσθηση που έχουν στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο Νίκος Παππάς θα ανασχηματιστεί στην επικείμενη αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος και ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αλλάξει την ατζέντα, για να ξεφύγει από τη «δεινή σημερινή κατάσταση».

Σχολιάζοντας τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, η ίδια πηγή ανέφερε: «Η Όλγα Γεροβασίλη έδειξε πώς θέλουν να πάνε το θέμα από εδώ και πέρα. Σκοπεύουν να καλλιεργήσουν τον διχασμό, το μίσος, το δίπολο και όπου τους βγει αυτό».

Η Φώφη Γεννηματά, με δήλωσή της, χαρακτήρισε την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου ως νίκη του «κράτους δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό και τον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», ενώ απαίτησε από την κυβέρνηση «να σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας».

Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, όπως αναφέρει συνομιλητής της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σκοπεύει να συνεχίσει τη σκληρή αντιπολίτευση, να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις και να πιέσει για την άμεση ανασυγκρότηση του ΕΣΡ, με όλες του τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα αρμοδιότητες, ώστε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο.

Ποτάμι: Η στιγμή των ευθυνών

Την παραίτηση του Νίκου Παππά και την απολογία του Αλέξη Τσίπρα ζητά το Ποτάμι. «Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών», σημειώνει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί «να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. Ο κ. Παππάς, με την άδεια του κ. Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το σύνταγμα, προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και "λαγούς", που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν... SIRIZATV».

Το Ποτάμι επαναφέρει την πρόταση που κατέθεσε προχθές ο Σταύρος Θεοδωράκης στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση -και θα επιμείνει σε αυτήν: Περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία, περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη συνταγματική νομιμότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v