Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα δίκη ο Σταύρος Ψυχάρης για το πόθεν έσχες

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ πρέπει να δικαστεί από το ίδιο δικαστήριο -υπό άλλη σύνθεση- για το αδίκημα της παράβασης, από πρόθεση του νόμου για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες.

Σε νέα δίκη ο Σταύρος Ψυχάρης για το πόθεν έσχες

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ' αριθμ. 1553/2016 απόφασή του παρέπεμψε σε νέα δίκη ενώπιον του Ι΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείου Αθηνών τον Σταύρο Ψυχάρη για παράβαση, από πρόθεση, του νόμου για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) κάτ' εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος.

Τον περασμένο Αύγουστο, αναβλήθηκε επ' αόριστον από το Ι΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, η δίκη του Σταύρου Ψυχάρη, για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες κάτ' εξακολούθηση, καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του επικεφαλή του ΔΟΛ με το οποίο παραπέμφθηκε ο κ. Ψυχάρης σε δίκη.

Το κλητήριο θέσπισμα ακυρώθηκε καθώς έγινε δεκτό ότι στο περιεχόμενο του δεν περιγραφόταν επακριβώς εάν ο κ. Ψυχάρης τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται από αμέλεια ή από πρόθεση (δόλο) και η υπόθεση επέστρεψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς η υποκειμενική υπόσταση των πράξεων που αποδίδονται στον εν λόγω εκδότη.

Όμως, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου τον περασμένο Αύγουστο άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία ακυρώθηκε το κλητήριο θέσπισμα για το κ. Ψυχάρη, καθώς κρίθηκε ότι δεν διευκρινίζεται εάν τέλεσε τις σε βάρος του πράξεις από δόλο ή από αμέλεια.

Όπως είχε υποστηρίξει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου το Πλημμελειοδικείου εσφαλμένα εφάρμοσε τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του νόμου 3213/2003 περί δηλώσεων πόθεν έσχες, αλλά και εσφαλμένα ακύρωσε το επίμαχο κλητήριο θέσπισμα. 

Επίσης, η κυρία Δημητρίου είχε υποστηρίξει ότι η ποινική νομοθεσία δεν χρειάζεται να αναφέρει ρητά ότι η πράξη τελέστηκε από πρόθεση, γιατί όταν δεν αναφέρεται η μορφή της υπαιτιότητας στο σχετικό αδίκημα, είναι σαφές ότι υπάρχει κατηγορία από δόλο ή από πρόθεση.

Η αναίρεση της εισαγγελικής λειτουργού εισήχθη στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο έκρινε ότι ο κ. Ψυχάρης πρέπει να δικαστεί από το ίδιο δικαστήριο -υπό άλλη σύνθεση εκτός αυτής που δικάστηκε την πρώτη φορά- για το αδίκημα της παράβασης, από πρόθεση του νόμου για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες.

Το Ποινικό Τμήμα συνέκλινε, με τις θέσεις της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, και έκρινε ότι είναι αυτονόητο ότι η παράβαση έγινε από πρόθεση καθώς η σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα δεν αφήνει περιθώριο άλλης ερμηνείας και δεν χρειαζόταν αυτό να γραφεί στο κλητήριο θέσπισμα του κ. Ψυχάρη.

Τέλος, η υπόθεση απασχόλησε την Ελληνική Δικαιοσύνη μετά από έρευνα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, καθώς προέκυψαν ανακρίβειες και ελλείψεις στις δηλώσεις πόθεν έσχες του Σταύρου Ψυχάρη για τα οικονομικά έτη 2010-2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v