Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλιμακώνει η αντιπολίτευση τον πόλεμο για τις άδειες

Γιατί η ΝΔ διαφωνεί με την κυβερνητική πρόταση για το τηλεοπτικό τοπίο. «Ραντεβού στα τυφλά εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε», διαμηνύει συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά. Για «πολιτικό Βατερλό» μιλά το Ποτάμι. Οι προτροπές του Βασίλη Λεβέντη στην κυβέρνηση.

Κλιμακώνει η αντιπολίτευση τον πόλεμο για τις άδειες

Σε θέσεις μάχης συνεχίζουν να βρίσκονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με φόντο την επαναδιαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου μετά την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Παππά. Κοινή πεποίθησή τους είναι ότι η κυβέρνηση υπέστη μια πολύ βαριά ήττα και το βλέμμα τους βρίσκεται πλέον στην επόμενη μέρα και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν για να βγουν κερδισμένα από το θολό σημερινό τοπίο.

Το Μέγαρο Μαξίμου ήδη τους «έριξε το γάντι» με τις δύο κινήσεις που προγραμματίζει για τη Δευτέρα, την νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων και την κατάθεση καινούργιας νομοθετικής πρωτοβουλίας στη Βουλή για τα κανάλια.

Η ΝΔ ήδη έχει απορρίψει την πρόταση της κυβέρνησης, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την ψήφιση νόμου που θα επιστρέφει στο ΕΣΡ τις αρμοδιότητες που ορίζει το Σύνταγμα. Από την άλλη, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν έχουν ακόμα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τη στάση τους (θα ληφθούν σε συσκέψεις σήμερα στη Σεβαστουπόλεως και τη Δευτέρα στη Χαριλάου Τρικούπη, αντίστοιχα), ωστόσο τα μηνύματα τα οποία έχουν εκπέμψει κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι για το Μαξίμου. Αλλά και η Ένωση Κεντρώων ζητά από την κυβέρνηση να μην βιαστεί να κάνει σπασμωδικές κινήσεις με εισαγωγή τροπολογιών και νέων νόμων για τις τηλεοπτικές άδειες.

ΝΔ

Στη ΝΔ αισθάνονται δικαιωμένοι από τη μέχρι τώρα στάση τους, υπενθυμίζοντας ότι όταν ήρθε ο νόμος Παππά, είχαν καταθέσει αίτηση αντισυνταγματικότητας, ωστόσο, όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές, «έλεγαν ότι το κάνουμε γιατί είμαστε οι καλύτεροι συνήγοροι της διαπλοκής». Πλέον δεν αποκλείουν οι ραγδαίες εξελίξεις να οδηγήσουν ακόμα και σε άμεση πτώση της κυβέρνησης και διαμηνύουν ότι απαράβατος όρος για να συναινέσουν στην κυβερνητική πρόταση, είναι προηγουμένως να έχουν μεταφερθεί με νέο νόμο όλες οι αρμοδιότητες που ορίζει το Σύνταγμα στο ΕΣΡ.

«Ο νόμος Παππά κατέπεσε στο σύνολό του», τονίζουν και εκφράζουν την καχυποψία ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναφέρει τον ίδιο νόμο με μικρές αλλαγές δια της πλαγίας οδού. «Είναι αστείο αυτό που θέλει να φέρει τη Δευτέρα στη Βουλή. Ουσιαστικά ψάχνει τρόπο να βάλει στο παιχνίδι από το παράθυρο τους δύο υπερθεματιστές που μέχρι τώρα δεν είχαν κανάλι», σημειώνει κομματικός παράγοντας, προσθέτοντας ότι καλό θα είναι να περιμένουν και το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ για να υπάρξει μια πιο σφαιρική εικόνα. Άλλωστε, εκτιμά, η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει «νόμο – γέφυρα», καθώς βάσει της απόφασης του ΣτΕ, κάτι τέτοιο εναπόκειται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ. «Αν προχωρήσει σε μια ακόμη αντιδημοκρατική ενέργεια και συμπεριφορά, όπως μας έχει συνηθίσει, θα κάνουμε αυτά που προβλέπονται κοινοβουλευτικά», τονίζει η ίδια πηγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να απαντήσει στην κυβερνητική πρωτοβουλία με δική του πρόταση που θα καταθέσει στη Βουλή η οποία επαναφέρει στο ΕΣΡ τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του και καταργεί τον παράλογο περιορισμό του αριθμού των καναλιών, ο οποίος πλήττει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, η υπόθεση «βγαίνει» καλά στη ΝΔ που σε καμία περίπτωση δεν θέλει η βαριά τραυματισμένη κυβέρνηση να ξαναπάρει τις πρωτοβουλίες των κινήσεων.

Τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή -όπως λένε στο επιτελείο του- την αήθη επίθεση της εκτελεστικής εξουσίας στην δικαστική εξουσία. «Η υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να εκφράσει τις ανησυχίες, τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της στον Προκόπη Παυλόπουλου και αυτό θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης», αναφέρει συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ.

Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Ραντεβού στα τυφλά εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε», σημειώνει στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, αναφορικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. «Καμιά διαδικασία που παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΣτΕ δεν θα γίνει αποδεκτή! Όποιοι θεωρούν ότι μπορούν να παρακάμψουν το μήνυμα της Δικαιοσύνης που είναι ένα μήνυμα που καθιστά και τη Δημοκρατία μας πιο ισχυρή και τη Δικαιοσύνη αυτόνομη, τότε οδηγούν τα πράγματα σε ακραίες καταστάσεις», επισημαίνει.

Στη Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτουν τα περί «προσωρινών βεβαιώσεων» και θεωρούν σωστό να περιμένουν το σκεπτικό του ανωτάτου δικαστηρίου για να προχωρήσει στη συνέχεια η σύσταση του ΕΣΡ. «Οφείλουν όλοι από το ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίσουν την θέση τους από την απαράδεκτη και διχαστική δήλωση της κ. Γεροβασίλη. Εάν δεν το κάνουν, πρέπει να αντιληφθούν ότι τα βάζουν με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, και οδηγούν τη Δημοκρατία μας σε περίεργους δρόμους», τονίζεται από τον εκπρόσωπο του κόμματος Παύλο Χρηστίδη.

Τη Δευτέρα θα γίνει η σύσκεψη υπό τη Φώφη Γεννηματά για να ληφθεί η απόφαση για την τελική στάση που θα ακολουθήσει το κόμμα, με τον Ανδρέα Λοβέρδο πάντως να προαναγγέλλει ότι για να υπάρξει συναίνεση θα πρέπει προηγουμένως η κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα για τις λεπτομέρειες της νομοθετικής ρύθμισης που θα φέρει στη Βουλή.

ΠΟΤΑΜΙ

Το λογικό είναι να προηγηθεί ο νόμος και στη συνέχεια να γίνει η προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ, λένε στο Ποτάμι, όπου εκφράζουν επίσης τις επιφυλάξεις τους για τις κυβερνητικές προθέσεις. «Παρά το πολιτικό Βατερλώ από την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο αυταρχικό κατήφορο. Επιτίθεται μάλιστα δείχνοντας δικτατορική νοοτροπία στη δικαιοσύνη, επειδή δεν εξέδωσε την απόφαση που ήθελε και είχε προεξοφλήσει ο κ.Τσίπρας», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, που έχει συγκαλέσει για σήμερα σύσκεψη με τη συμμετοχή των στενών συνεργατών του, επιμένει στην ανάγκη παραίτησης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Αυτός, όπως υποστηρίζει, «με το ίδιο εξουσιαστικό ύφος, συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως ύπατος καναλάρχης και επιμένει να ασκεί αυτός αρμοδιότητες του ΕΣΡ». Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Σεβαστουπόλεως, οφείλει να σεβαστεί την ουσία της απόφασης και να μην επιχειρήσει να ξαναφέρει τα σχέδια της από το παράθυρο.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού επανήλθε σήμερα και μέσω συνέντευξης κάλεσε όλα τα κόμματα να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το θμέα των τηλεοπτικών αδειών.

Υπενθυμίζεται ότι το Ποτάμι έχει καταθέσει πρόταση στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για «περισσότερα κανάλια, περισσότερους εργαζόμενους, περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία. Ας την αξιοποιήσουν».

Ένωση Κεντρώων

Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη εκτιμά ότι καλό είναι η κυβέρνηση να μην βιαστεί να κάνει σπασμωδικές κινήσεις με εισαγωγή τροπολογιών και νέων νόμων για τις τηλεοπτικές άδειες. Πρώτη δουλειά, επισημαίνεται, είναι η σύσταση νέου ΕΣΡ και η δρομολόγηση νέου διαγωνισμού για τις τηλεοράσεις εθνικής εμβέλειας, όπου θα μετάσχουν παλαιοί και καινούργιοι, με παράλληλη θέσπιση ετησίου ενιαίου τιμήματος χρήσης συχνότητος. «Οτιδήποτε άλλο συνιστά εκτροπή και καλό είναι να αποφευχθεί. Γιατί, αν γίνει δεύτερο λάθος "έσεται η εσχάτη πλάνη μείζον της πρώτης"», τονίζει η Ένωση Κεντρώων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v