Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Β. Πολύδωρας δεν κάλυψε το χάσμα κυβέρνησης-ΝΔ για το ΕΣΡ

Τον πρώην υπουργό της ΝΔ προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ η κυβέρνηση. «Δεν πληροί τις προϋποθέσεις» απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια, λέει ο Β. Πολύδωρας.

O Β. Πολύδωρας δεν κάλυψε το χάσμα κυβέρνησης-ΝΔ για το ΕΣΡ

Τον πρώην υπουργό της ΝΔ και πρώην πρόεδρο της Βουλής που έχει αποχωρήσει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη διαγραφή του από τον Αντ. Σαμαρά εισηγείται η κυβέρνηση για τη θέση του Προέδρου του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες με τον πρώην υπουργό και του έκανε την πρόταση την οποία ο Βύρων Πολύδωρας αποδέχθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την επιλογή του Β. Πολύδωρα η κυβέρνηση απευθύνεται πλέον στην κοινή γνώμη και της «λέει» ότι έκανε και κάνει ότι είναι δυνατόν για να εκλεγεί ΕΣΡ και να προχωρήσει η αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Γι’ αυτό και προτείνει πρόσωπο προερχόμενο από την συντηρητική παράταξη και από το πάλαι ποτέ «καραμανλικό χώρο», ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός δικαιοσύνης και κατέχει τα νομικά. 

Η κίνηση της κυβέρνησης έρχεται ως μήνυμα ενόψει της συνεδρίασης της Δευτέρας για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές: «Η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι συνταγματική υποχρέωση των κομμάτων. Η διαρκής μέχρι σήμερα άρνηση της Ν.Δ. να συμβάλει στη συγκρότησή του, αποτελεί θεσμική παρεκτροπή, ιδιαίτερα τώρα, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνει αποκλειστικά από το ΕΣΡ».

ΝΔ: Επικοινωνιακό παιχνίδι

Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να επιμένει στην άρνησή της: «Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα και καταργούσε ο νόμος Παππά», απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Επομένως τις επόμενες ημέρες ο νόμος Παππά πρέπει να αντικατασταθεί από νόμο που θα υλοποιεί αυτά που το Σύνταγμα προβλέπει, ώστε αμέσως μετά να συσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η Κυβέρνηση, έστω και μία φορά, ας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και ας εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά παιχνίδια».

ΝΔ: Δεν πληροί τις προϋποθέσεις

Λίγο αργότερα υπήρξε και νέα ανακοίνωση από την Νέα Δημοκρατία που λέει οριστικά «όχι» στην κυβερνητική πρόταση:

«Η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το Ε.Σ.Ρ., αλλά στην αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Ε.Σ.Ρ. στον κ. Παππά. 

Απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα. Η στελέχωση του Ε.Σ.Ρ. με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί». 

Μάλιστα, πηγές της ΝΔ, αναφορικά με το πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα, ανέφεραν: «Ο κ. Πολύδωρας, με δηλώσεις του στο παρελθόν, είχε στηρίξει το νόμο Παππά, άρα δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο γι’ αυτήν την θέση. Επίσης, είναι ο άνθρωπος που είχε προτείνει τη συνεργασία της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή, πράγμα αδιανόητο για τη ΝΔ». 

 

 

Η κίνηση της κυβέρνησης επιχειρεί να στριμώξει την αξιωματική αντιπολίτευση. «Όσοι επιμείνουν να αρνούνται να συμβάλλουν στη συγκρότησή του, σημαίνει ότι μπλοκάρουν συνειδητά οποιαδήποτε δυνατότητα να μπει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου. Τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχοντας σαφή πρόθεση τη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα προτείνουν στη διάσκεψη των προέδρων της Δευτέρας, πρόσωπο για τη θέση του προέδρου, το οποίο η Ν.Δ. δύσκολα θα μπορούσε ένα απορρίψει», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές πριν την γνωστοποίηση του ονόματος.

Και οι κυβερνητικές πηγές κατέληγαν: «Έτσι λοιπόν, τη Δευτέρα ο ελληνικός λαός θα βγάλει τελεσίδικα τα συμπεράσματά του για το αν ο πραγματικός στόχος της Ν.Δ. είναι η συνταγματική ορθότητα ή η διαρκής θεσμική αυθαιρεσία, με στόχο την οριστική υπονόμευση οποιοδήποτε διαγωνισμού».

Πολύδωρας: Δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια

Ο Βύρων Πολύδωρας εξερχόμενος από Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός μου δήλωσε ότι θα με προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ. Είναι μια τιμητική πρόταση και την αποδέχομαι. Θέλω να αποτελέσω παράγοντα θεσμικής και νομικής εξομάλυνσης. Ο τόπος έχει πολλά προβλήματα και πρέπει να υπάρξει άρση του αδιεξόδου, σημείωσε.

«Εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε είδα στο πνεύμα με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της βουλής τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα. Είδα τάση για συναίνεση, η οποία είναι και η πρόθεση της δικής μου παρεμβάσεως», υπογράμμισε υπό την σκιά και της τοποθέτησης της ΝΔ.

Χαρακτήρισε «καίριο σημείο τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Εννοείται πως θα επανέλθει στο ΕΣΡ η ευθύνη για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες«, συμπλήρωσε.

Θα επικοινωνήσω με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Πολύδωρας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v