Σήμερα η μεγάλη κόντρα στη Βουλή για εκλογή ΕΣΡ

«Ο Β. Πολύδωρας δεν είναι πολιτικός φίλος μας, τον προτείνουμε χάριν της συναίνεσης», διευκρινίζει η κυβέρνηση, με αποδέκτη το «κοινό» του ΣΥΡΙΖΑ. Επιστροφή αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και διάσκεψη προέδρων της Βουλής. Ρύθμιση-γέφυρα για προσωρινές άδειες με υψηλό ενοίκιο.

Σήμερα η μεγάλη κόντρα στη Βουλή για εκλογή ΕΣΡ

Η προσπάθεια εκλογής ΕΣΡ δεν θα συνεχίζεται επ' αόριστον. Μετά τη σημερινή Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, θα ακολουθήσει ίσως άλλη μία και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λύση των προσωρινών πιστοποιητικών λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, μέχρι να καταστεί δυνατός ο διαγωνισμός για την κανονική αδειοδότηση.

Με αυτή τη θέση προσέρχεται η κυβέρνηση στη σημερινή δοκιμασία στη Βουλή, έχοντας φροντίσει να ξεκαθαρίσει από χθες το βράδυ, με ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου, ότι ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη, «δεν είναι πολιτικός μας φίλος» αλλά προτάθηκε για την προεδρία του ΕΣΡ στο όνομα της συναίνεσης.

Η έγγραφη επισήμανση εκτιμάται ότι είχε αποδέκτη το «κοινό» του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του (κυρίως από τους «53») καθώς η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού προκάλεσε ισχυρές εσωτερικές αντιδράσεις, οι οποίες πάντως κόπασαν χθες.

Στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανήκει στους «53» και μετέχει στη Διάσκεψη των προέδρων, θα υπερψηφίσει τον κ. Πολύδωρα -εάν το όργανο φτάσει μέχρι την ψηφοφορία.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να διευκρινιστεί αν το κόμμα του κ. Β. Πολύδωρα, με το οποίο κατέβηκε στις ευρωεκλογές του 2014 υφίσταται τυπικά καθώς σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει ασυμβίβαστο στην υποψηφιότητά του για την θέση του επικεφαλής του ΕΣΡ.

Μάχη σε τρία στάδια

Η σημερινή δύσκολη διαδικασία έχει ως εξής:

* Νωρίς το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έχει προγραμματίσει να καταθέσει τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα ακυρώνεται η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον ίδιο (λόγω της αδυναμίας συγκρότησής του τους τελευταίους 11 μήνες). Οι αρμοδιότητες θα επιστρέφονται στο Συμβούλιο, όπως απεφάνθη το ΣτΕ την προηγούμενη Τετάρτη.

* Το απόγευμα (5 μ.μ.) θα συγκληθεί η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής σε μία νέα προσπάθεια ανάδειξης ΕΣΡ.

«Κατεπειγόντως» προσωρινές άδειες με ενοίκιο

* Για τη συνέχεια, ο κ. Παππάς έχει προγραμματίσει να καταθέσει την έτερη νομοθετική ρύθμιση για την παροχή προσωρινών πιστοποιητικών λειτουργίας των καναλιών. Οπως έχουμε ήδη αναφέρει, πρόκειται για την τακτική της προσωρινής αδειοδότησης που επέλεγαν (κάθε Δεκέμβριο για το επόμενο έτος) οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μόνο που αυτή τη φορά θα ζητηθεί από τους καναλάρχες «ενοίκιο».

Το ύψος του θα είναι συνάρτηση του συνολικού ποσού που εξασφαλίσθηκε στη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου (256 εκατ. ευρώ) και του αριθμού των ενδιαφερομένων που θα προσέλθουν. Εφόσον δηλαδή «δόθηκαν» 256 εκατ. ευρώ για δέκα χρόνια, δηλαδή 25,6 εκατ. ευρώ ανά έτος, εάν προσέλθουν π.χ. έξι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν 4,2 εκατ. ευρώ έκαστος.

Κατά τις πληροφορίες, προσωρινά πιστοποιητικά λειτουργίας θα δοθούν και για τους σταθμούς που θα ζητήσουν να εκπέμψουν με θεματικό περιεχόμενο.

Θεωρείται ρύθμιση-γέφυρα, που θα καλύψει το κενό μέχρι (και αν...) υπάρξουν οι προϋποθέσεις για νέο διαγωνισμό.

Η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να συζητηθεί-ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα αλλάξει η διάταξη του «νόμου Παππά» για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των καναλιών, δηλαδή τον μίνιμουμ αριθμό εργαζομένων (σ.σ. 400 για τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας), τις υποδομές και την καταβολή «στην ώρα τους» μισθών, εισφορών, φόρων.

Η επισήμανση εν προκειμένω είναι ότι στο ΣτΕ κατέπεσε το σημείο του νόμου που αφορά στη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό και όχι το σύνολο του νόμου. Κάτι που εμφανίζεται να αμφισβητεί η ΝΔ, που ζητά την απόσυρση ολόκληρου του νόμου.

«Ο Βύρων δεν είναι πολιτικός φίλος μας»

Αυτά στο τεχνικό επίπεδο. Στο πολιτικό, η κυβέρνηση θα προβάλλει με έμφαση τη θέση ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει στην εκλογή ΕΣΡ προκειμένου να μην προχωρήσει η κανονική αδειοδότηση των καναλιών και, επιπλέον, σε μία προσπάθεια να πιέσει για εκλογές.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του Συμβουλίου, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που εξεδόθη αργά τη νύχτα χθες: «Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η πρόταση να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μία πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μία πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων».

Σημειώνεται ότι το Πολιτικό Συμβούλιο το συγκάλεσε εκτάκτως χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας -και δη, για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, αφού η προηγούμενη συνεδρίαση έγινε μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Από την πλευρά του ο Β. Πολύδωρας συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Γ. Βούτση και μετά ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Η ΝΔ θέλει ΕΣΡ ή εκλογές;

Με τη ΝΔ να έχει δηλώσει ήδη ότι δεν συναινεί στο πρόσωπο του πρώην υπουργού της, κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν σε δύο ενδεχόμενα:

* Να προτείνει δικό της υποψήφιο - κοινής αποδοχής, εάν θελήσει (τελικά) να εκλεγεί ΕΣΡ, ή πρόσωπο στο οποίο δεν θα μπορούσε να συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ «ώστε να μοιράσει το blame».

* Να πει «ευθέως και δημοσίως» ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο πρόσωπο κανενός υποψηφίου, διότι προτάσσει την ανάγκη εκλογών από την ανάδειξη ΕΣΡ.

«Εμείς, τον Δεκέμβριο του 2014, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα υπερψηφίσουμε κανέναν υποψήφιο για πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι κρίναμε ότι αυτό που προείχε ήταν η προκήρυξη εκλογών. Ηταν καθαρή θέση και θα κριθούμε γι' αυτήν. Αν θέλει το ίδιο τώρα η ΝΔ να το πει επίσης καθαρά», ανέφερε στο Euro2day.gr κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνητικοί επιτελείς επαναλαμβάνουν ότι η αντοχή της κυβέρνησης δεν θα κριθεί από την εκλογή ή όχι ΕΣΡ αλλά από την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v