Καραμούζης: Η ανάπτυξη προϋπόθεση για «τραπεζική υγεία»

Κλειδί για να μπορέσουν οι τράπεζες να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάκαμψη και να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια είναι η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών. Τα τέσσερα χαρακτηριστικά του τραπεζικού συστήματος. Μπορούν να επιστρέψουν 25 δισ. καταθέσεις σε 24 μήνες.

Καραμούζης: Η ανάπτυξη προϋπόθεση για «τραπεζική υγεία»

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη συνδέεται και με την δυνατότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία, δήλωσε σε ομιλία του σε εκδήλωση του Hellenic Observatory of London School of Economics ο κ. Νικόλαος Καραμούζης.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Eurobank, η δυνατότητα αυτή θα βασιστεί στο πόσο επιτυχημένη θα είναι η αντιμετώπιση της χαμηλής κερδοφορίας των τραπεζών, της περιορισμένης ρευστότητας και του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Ωστόσο, για να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας τις προκλήσεις αυτές, είναι βασικό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ο κ. Καραμούζης.

«Είναι εκτίμηση μου, πως η υγεία και το σθένος της οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο θα καθορίσει την υγεία του τραπεζικού συστήματος και ταυτόχρονα την δυνατότητα του να στηρίξει και να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα» τόνισε. «Το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία από μόνο του, καθώς εξαρτάται από μια σειρά από άλλους κρίσιμους μακρο-οικονομικούς παράγοντες» πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τέσσερα διακριτά χαρακτηριστικά.

Πρώτον, οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και έχουν κάνει τις απαραίτητες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκτός από το δυσμενές σενάριο στο οποίο η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη για χρόνια ή θα διολισθήσει στην ύφεση.

Δεύτερον, οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρές προκλήσεις λόγω του ταχύτατα μεταλλασσόμενου ανταγωνιστικού τοπίου στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των α) αρνητικών επιτοκίων και της υποτονικής ανάπτυξης β)των τεχνολογικών καινοτομιών γ)ενός πιο αυστηρού και απαιτητικού ρυθμιστικού πλαισίου και δ)του αυξανόμενου ανταγωνισμού από μη τραπεζικές χρηματοπιστωτικές οντότητες.

Τρίτον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα περισσότερη ελευθερία, ρυθμιστική πίεση, ένα βελτιωμένο πλαίσιο εκκαθάρισης, καθώς και τα μέσα για να επιδιώξουν μια πιο ενεργητική και εστιασμένη στρατηγική για την μείωση του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) με γρήγορο και συντεταγμένο τρόπο.

Τέταρτον, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πιο μπροστά σε σχέση με άλλους τραπεζικούς τομείς της ευρωζώνης, όσον αφορά την προσαρμογή, τον βαθμό συγκέντρωσης και τον σε βάθος έλεγχος (stress tests) των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Μπορούν να επιστρέψουν κεφάλαια 25 δισ. ευρώ

Ο κ. Καραμούζης υποστήριξε πως με βάση τους υπολογισμούς του, ένα βελτιωμένο οικονομικό και επιχειρηματικό outlook μπορεί να οδηγήσει στην επιστροφή περίπου 25 δισ. καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περίοδο 18 ως 24 μηνών.

Επιπλέον, τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank, σε ένα καλύτερο μακρο-οικονομικό περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρέος, αντλώντας περίπου 8 δισ. ευρώ χρέους κατά την ίδια περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v