Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στο Eurogroup

Επέκταση ωριμάνσεων, μείωση του κινδύνου επιτοκίου, στο υπό συζήτηση πακέτο. Κοινωνική ασφάλιση και εργασιακά, ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων στη β' αξιολόγηση. Στις 14 Νοεμβρίου η δεύτερη (ολιγοήμερη) αποστολή των θεσμών.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στο Eurogroup

Την ετοιμότητα του Eurogroup να τηρήσει τη συμφωνία του Μαΐου του 2015 και να βάλει στο τραπέζι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους επιβεβαιώνει έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ατζέντα του Eurogroup/Ecofin στις 7-8 Νοεμβρίου.

Όπως σημειώνει, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της εξαγγελθείσας ελάφρυνσης χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα (αναδιαμόρφωση των λήξεων του ανεξόφλητου υπολοίπου των δανείων του EFSF, περιορισμό του κινδύνου επιτοκίου κ.τλ.) που επεξεργάζεται ο ESM.

Το γεγονός άλλωστε είχε επιβεβαιώσει στα μέσα του μήνα και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Kalin Anev Janse, που είχε δώσει το σχετικό περίγραμμα: υπάρχουν, όπως είπε, τρία τουλάχιστον στοιχεία: Το πρώτο είναι η εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών. Η μέση διάρκεια αποπληρωμής είναι σήμερα τα 28 χρόνια. Μπορούμε να την αυξήσουμε στα 32,5 χρόνια, για να προσαρμόσουμε τις αποπληρωμές και να αποφύγουμε κάποιες μεγάλες αυξήσεις στο προφίλ των αποπληρωμών. Δεύτερον, εξετάζουμε μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος από τα επιτόκια. Και τρίτον, είναι η άρση μίας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το 2017, για ένα μικρό μέρος του ελληνικού χρέους» (σ.σ. αφορά πέναλτι επιτοκίου που θα έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα για ομόλογα που είχαν επανεκδοθεί στο πλαίσιο επαναγοράς τίτλων το 2013).

Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι την περασμένη Τρίτη το Euro2day.gr είχε αποκαλύψει τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ ελληνικών τραπεζών, ΟΔΔΗΧ και ESM για την έκδοση ενός ομολογιακού τίτλου σταθερού επιτοκίου που θα εκδώσει το Ταμείο σε αντικατάσταση ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου ύψους 25 δισ. ευρώ, που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες.

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι η επόμενη αποστολή των θεσμών έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 14-21 Νοέμβριου (όπως είχε γράψει χθες το Euro2day.gr, θα είναι σύντομης διάρκειας).

Σε ό,τι αφορά στη β' αξιολόγηση, μιλά για «ευρύ φάσμα μέτρων». Σε αυτά περιλαμβάνει τα μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης (σ.σ. ερώτημα παραμένει αν εννοεί το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ή θα κινηθεί στη γραμμή ΔΝΤ που εκτιμά ότι το ασφαλιστικό παραμένει «μη βιώσιμο») και της αγοράς εργασίας, που αναμένεται να είναι στο επίκεντρο αυτής της αποστολής.

Μέτρα λαμβάνονται επίσης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης, της νομοθεσίας σχετικά με τη στρατηγική του προϋπολογισμού για το μεσοπρόθεσμο και το επιχειρηματικό κλίμα.

Σημειώνει, τέλος, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Υπ. Εργασίας: Οι εγκύκλιοι για το ασφαλιστικό στη β’ αξιολόγηση

Σε σχέση με γενικευμένη παρερμηνεία δηλώσεων του Προέδρου του Eurogroup κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, το Υπουργείο Εργασίας επαναλαμβάνει ότι το Ασφαλιστικό έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση και δεν αποτελεί θέμα της δεύτερης». 

Αυτό που εξετάζεται από τους θεσμούς είναι αποκλειστικά και μόνο η εφαρμογή του νόμου 4387/2016, δηλαδή η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων. Όλα τα υπόλοιπα ανάγονται στο γενικευμένο κλίμα παραπληροφόρησης των ημερών.

Πηγές υπ. Οικονομικών: Μέρος της β' αξιολόγησης είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν αναφορικά με το έγγραφό  που είδε το φως της δημοσιότητας ότι:

* Το ασφαλιστικό, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως και ο αρμόδιος υπουργός, έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, "άνοιγμα του ασφαλιστικού" εκ νέου δεν υφίσταται.

* Το ασφαλιστικό δεν αποτελεί μέρος των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης. Ουδέποτε, κατά τις συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό.

* Αυτό που αποτελεί μέρος της δεύτερης αξιολόγησης είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, θέμα στο οποίο προφανώς αναφερόταν ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ρέγκλινγκ: Ως τα τέλη του έτους η συμφωνία για βραχυπρόθεσμα μέτρα χρέους 

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε σήμερα ότι περιμένει συμφωνία της Αθήνας με τους επίσημους πιστωτές για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έως τα τέλη του έτους. 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόοδος στις σχετικές διαπραγματεύσεις, με τα βήματα που θα παράσχουν στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση από το βάρος του χρέους να ξεκαθαρίζουν εντός του έτους. 

"Κινούμαστε προς συμφωνία. Δεν θα υπάρξει ακριβής συμφωνία για το τι θα συμβεί στα μέσα του 2018, αλλά για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουμε αποφάσεις εντός του έτους", υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας σε συνέδριο στη Λευκωσία.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεκινήσει την επιστροφή τις στις κεφαλαιαγορές του χρόνου εάν συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

"Εχουμε βοηθήσει πέντε χώρες κατά τη διάρκεια της κρίσης: Την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Τέσσερις από αυτές είναι πλέον success stories", σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

"Περιμένω ότι η Ελλάδα μπορεί επίσης να επιστρέψει στις αγορές του χρόνου, εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις", τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v