Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Θεσσαλονίκη οι εμπειρογνώμονες της ΙΒΜ

Πρώτη συνάντηση με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη και τους φορείς της πόλης είχαν τα στελέχη της IBM που έφτασαν στην πόλη σε συνέχεια της ένταξής της στην πρωτοβουλία Smarter Cities Challenge.

Στη Θεσσαλονίκη οι εμπειρογνώμονες της ΙΒΜ

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης υποδέχθηκε χθες τα στελέχη της εταιρίας IBM που έφτασαν στην πόλη, εγκαινιάζοντας την έναρξη της μεταξύ τους συνεργασίας, σε συνέχεια της ένταξης της Θεσσαλονίκης στην πρωτοβουλία Smarter Cities Challenge (@CitiesChallenge), ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα παροχής δωρεάν (pro bono) συμβουλευτικών υπηρεσιών της εταιρείας σε δήμους και περιφέρειες ανά τον κόσμο, προκειμένου να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν καίρια ζητήματα που τους απασχολούν.

Η ομάδα της ΙΒΜ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από χθες και επί τρεις εβδομάδες σε συνεργασία με τα στελέχη του επιτελείου του δήμου Θεσσαλονίκης και τους εμπλεκόμενους φορείς εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος μπορεί να δημιουργήσει μια συνεργατική ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοιχτών προτύπων για τη συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή δεδομένων με το οικοσύστημα της πόλης (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, πολίτες κ.ά). Η πλατφόρμα αυτή θα προσφέρει στο δήμο τη δυνατότητα να εξασφαλίσει αυξημένο επίπεδο διαφάνειας, συμμετοχή, αύξηση των επιχειρηματικών ευκαιριών, τοπική ανάπτυξη καθώς και παροχή των βέλτιστων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Κατά την πρώτη χθεσινή συνάντηση, η ομάδα της ΙΒΜ ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους φορείς αναφορικά με την εμβέλεια και το στόχο της μελέτης, ενώ ζητήθηκε η συνδρομή τους ως προς τη συλλογή των απαραίτητων δεδομένων, αλλά και απόψεων, για μια εμπεριστατωμένη και συνολική προσέγγιση του ζητήματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΙΒΜ Smarter Cities Challenge, μετά από μια εντατική προετοιμασία, η ομάδα της ΙΒΜ, η οποία απαρτίζεται από έξι εξειδικευμένους συμβούλους, θα παραμείνει στην πόλη για τρεις εβδομάδες εργαζόμενη στενά με τα στελέχη του δήμου. Τις πρώτες ημέρες, τα μέλη της ομάδας πραγματοποιούν κατ' ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτών, επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών φορέων και με αυτό τον τρόπο αποκρυσταλλώνουν διάφορες οπτικές ως προς το αίτημα που έχει θέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης προς επίλυση, αξιοποιώντας βέλτιστες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες πόλεις ανά τον κόσμο.

Μετά το τέλος αυτής της σύνθετης, αλλά άκρως εποικοδομητικής διαδικασίας, η ομάδα της IBM θα μελετήσει τα δεδομένα αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της από αντίστοιχες υλοποιήσεις στο εξωτερικό, αλλά και βέλτιστες πρακτικές παγκοσμίως, ώστε να παρουσιάσει στον δήμο Θεσσαλονίκης ολοκληρωμένες προτάσεις για τη δημιουργία μια συνεργατικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανοιχτών προτύπων.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησε τα στελέχη της IBM για την αποδοχή του αιτήματος του Δήμου να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι είναι απολύτως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης η συγκέντρωση και αξιοποίηση πολλαπλών δεδομένων. «Ο μόνος τρόπος πια για να συγκεντρώσεις στοιχεία και να χρησιμοποιηθούν για να κάνεις την δουλειά σου, είτε λέγεται αυτό καθαριότητα είτε κοινωνική πρόνοια είτε καθημερινότητα του Δήμου, είναι να διαθέτεις ένα μεγάλο πακέτο δεδομένων. Για να γίνει αυτό, είναι βέβαια απαραίτητη η συνεργασία και με άλλους φορείς αλλά και η ενημέρωση των πολιτών. Αν καταφέρουμε και βάλουμε στη ζωή μας την ευκαιρία που μας δίνει η ΙΒΜ, νομίζω ότι θα κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα» κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο κ. Σπύρος Πουλίδας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ Ελλάδας & Κύπρου, δήλωσε: «Οι εμπειρογνώμονες της ΙΒΜ έχουν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες τους θέτοντας τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία τους στη διάθεση του Δήμου. Η εν λόγω συνεργασία αποβλέπει στην δημιουργία ποιοτικότερων υπηρεσιών στον Δήμο, στους φορείς της πόλης αλλά και φυσικά στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Θα ήθελα να εκφράσω για ακόμη μια φορά την χαρά μας που η Θεσσαλονίκη εντάσσεται και αυτή στην επιτυχημένη πρωτοβουλία Smarter Cities Challenge της ΙΒΜ.»

Το πρόγραμμα ΙΒΜ Smarter Cities Challenge έχει ήδη επιτύχει απτά αποτελέσματα. Μάλιστα, η ΙΒΜ έχει βοηθήσει δεκάδες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v