Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για τις άδειες

Τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι απαιτείται «σύμφωνη» γνώμη του ΕΣΡ και όχι απλά «αιτιολογημένη» για τον καθορισμό των αδειών, κατέθεσε η κυβέρνηση. Συμφωνία για τη σύγκληση του οργάνου ζητά η κυβέρνηση. Ενταση στη βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για τις άδειες

«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει», υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας πριν από λίγο στην ολομέλεια και ζήτησε όλοι να συμβάλουν προκειμένου στη Διάσκεψη της προσεχούς Δευτέρας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

«Νομίζω ότι μετά από πολλά επεισόδια στο ζήτημα των αδειών, αυτή τη στιγμή διαγράφεται μια πορεία σύγκλισης των κομμάτων. Στην τελευταία Διάσκεψη διαφάνηκε ότι πολλά κόμματα θέλουν να ανταποκριθούν στη συνταγματική τους υποχρέωση και να συμβάλουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Φέρνουμε λοιπόν σήμερα δύο τροπολογίες. Η πρώτη αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ -θυμίζω ότι το 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη φορά της εφαρμογής του νόμου την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ, πληροφορούμαστε ότι με οριακή πλειοψηφία κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία σήμερα αλλά οφείλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν δεν ήταν αυτή η πρακτική. Υπήρχαν σταθμοί χωρίς άδεια και ένα ΕΣΡ του οποίου η νομιμότητα είχε αμφισβητηθεί. Ερχόμαστε να αναστείλουμε το 2Α, αν και είναι εκ του περισσού διότι αυτό προέβλεπε τη μεταφορά της αρμοδιότητας για μία και μόνη φορά. Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε διαγωνισμός στο εξής θα γίνει από το ΕΣΡ».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δεύτερη τροπολογία, η οποία αφορά τον αριθμό των αδειών. «Θυμίζω ότι σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός των αδειών ήταν θέμα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου και έγινε σφοδρή και ανήθικη κριτική. Φέρνουμε τη ρύθμιση όπου η "αιτιολογημένη γνώμη" του ΕΣΡ γίνεται "σύμφωνη". Είναι μια γενναία ρύθμιση από την κυβέρνηση».

Γεωργιάδης: Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη

«Οφείλω να συγχαρώ τον υπουργό. Έχετε καταφέρει επί 2 μήνες να αλλάξετε ατζέντα σαν να μην έχει άλλα προβλήματα η κοινωνία. Σήμερα έπρεπε να συζητάμε για τις συντάξεις και να συζητάμε γιατί χάσαμε από την ανακεφαλαιοποίηση σε αξίες τραπεζικών μετοχών 30.000 εκατομμύρια ευρώ. Και έχει το θράσος ο κ. Παππάς να λέει ότι υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Μπράβο. Είναι μια μορφή επιτυχίας να συζητάμε αυτό το θέμα, λες και είναι το μείζον θέμα», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

«Συμβούλιο είχαμε. Εσείς το καταργήσατε. Γιατί θέλατε να ξηλώσετε την κ. Λίνα Αλεξίου, γιατί εσείς δεν θέλατε την μητέρα της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου!», είπε για το ΕΣΡ. «Έχετε θράσος να κατηγορείτε εσείς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση, και δεν πέφτει το ταβάνι να σας πλακώσει, εσάς που δεν συμφωνήσατε πουθενά ως αντιπολίτευση», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Είπε επίσης στον υπουργό Επικρατείας ότι εξέθεσε τον πρωθυπουργό με την ενημέρωση που του έδινε για να τον φέρει σε σημείο να λέει στη ΔΕΘ, ότι είναι αδιανόητο να εκδώσει απόφαση το ΣτΕ ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.

«Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Σας θεωρώ ιθύνοντα νου της απόπειρας εκβιασμού δικαστή», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας και τον κατηγόρησε ότι θέλει να φτιάξει ένα ελεγχόμενο από εκείνον ΕΣΡ για να διαμορφώσει το τηλεοπτικό πεδίο με τον τρόπο που επιθυμεί. Αποδέχθηκε ότι αποτελεί μείζονα υποχώρηση η τροπολογία που ορίζει ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών, αλλά αυτό μόνο αν το Συμβούλιο δεν είναι ελεγχόμενο με τα πρόσωπα που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μπουν στο ΕΣΡ. «Αν αυτό θέλετε να κάνετε, η ΝΔ θα σας εμποδίσει.

Αν θέλετε τη ΝΔ να βοηθήσει να παραδεχθείτε ότι αποτύχατε», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Την παραίτηση Παππά ζήτησε ο Α. Λοβέρδος

Από την πλευρά του ο Α. Λοβέρδος τόνισε πως «δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε. Η δικαιοσύνη μίλησε, η δημοκρατία νίκησε και το μαύρο δεν πέρασε». Ο ίδιος σχολίασε ότι «το μαύρο που ήθελε να περάσει η κυβέρνηση στα κανάλια δεν πέρασε ως μέθοδος δημοκρατικής τακτικής». «Κάποιοι πιαστήκανε με τη γίδα στην πλάτη, με όσα έγιναν γνωστά σχετικά με τις αδειοδοτήσεις της Τράπεζας Αττικής», είπε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση διότι επιτέθηκε στη δικαιοσύνη, αναφέρθηκε στην τροπολογία που είχε αποσυρθεί για το κλείσιμο καναλιών εντός πέντε ημερών από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, στην πρόταση για τον κ. Πολύδωρα. Κατηγόρησε τον Νίκο Παππά ότι τινάζει την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα συναίνεση, με τα όσα δήλωσε σήμερα στον Σκάι. «Μπήκατε νέος άνθρωπος στην πολιτική, αλλά νομίζατε ότι όλα μπορείτε να τα κάνετε επειδή αυξήθηκε η δύναμη σας. Αν είχατε υποβάλει την παραίτησή σας, δεν θα χρειαζόταν να προσπαθείτε καθημερινά να σώσετε το πολιτικό σας κεφάλαιο. Επί 14 μήνες έχετε αναστατώσει τη χώρα. Ας είχατε υποβάλει την παραίτησή σας και ας μην την έκανε δεκτή ο πρωθυπουργός», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, τον οποίο κατηγόρησε ότι προσπάθησε να στήσει τη δική του ενημέρωση.

«Μην λέτε άλλα ψέματα. Σας άκουσα σήμερα να λέτε ότι η διοίκηση του ΕΣΡ ήταν παράτυπη. Έχω μπροστά μου απόφαση του ΣτΕ, το οποίο λέει ότι η παράταση της θητείας των μελών του ΕΣΡ δεν παραβιάζει το Σύνταγμα», είπε και πρόσθεσε: «H συναίνεση που είναι εφικτή στη διάσκεψη δεν αφορά τον υπουργό, διότι έχει αυτά τα πεπραγμένα». Ανέφερε ακόμη, ότι αν η κυβέρνηση αντικαταστήσει την λέξη «αναστολή» με την λέξη «κατάργηση» του 2Α, αυτό θα είναι μια πράξη που θα βοηθήσει.

Βούτσης: Τρεις άδειες

«Το ότι η κυβέρνηση έσπευσε να ρυθμίσει το τοπίο, είναι οικτρή ήττα και διάψευση αφηγήματος; Σοβαρά είναι ήττα ότι η πολιτική παύει να είναι όμηρος, άοπλη και υποταγμένη στη διαπλοκή;» ξεκίνησε την παρέμβασή του ο Νίκος Βούτσης και αναφέρθηκε στη νέα επικείμενη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής: «Πιστεύω ότι θα βρούμε τον δρόμο για Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, για ένα προικοδοτημένο ΕΣΡ υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και κατά την οικονομική και κατά τη θεσμική και ηθική διάσταση».

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «Να μιλήσουμε ανοιχτά, μας ακούνε. Θα μπορούσε αυτή η κυβέρνηση να έχει συμβιβαστεί όπως συμβιβάστηκαν, εκόντες άκοντες, υπουργοί, πρωθυπουργοί, πολιτικές δυνάμεις, επί τόσα χρόνια» και «αν με ορισμένους από τους κυρίους που έχουν τα κανάλια είχαμε κάνει τις άτυπες συμφωνίες για τη στήριξή μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και αναρωτήθηκε: «Ποιος θα μπορούσε να μας πει κάτι, από τους κυρίους που μας κουνάνε το δάχτυλο;».

«Εγώ θεωρώ ότι είναι σημαντικό βήμα για όλο το πολιτικό σύστημα, το ότι από στελέχη όλων των πολιτικών δυνάμεων, δηλώθηκε ευθαρσώς, προς όλους και προς τα συμφέροντα και προς τις άλλες εξουσίες, ότι χρειαζόταν διαγωνιστική διαδικασία εδώ και πολλά χρόνια, δεν έγινε και δεν έπρεπε αυτό να μην έχει γίνει. Αυτό είναι όπλο και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για ένα θέμα που θα επιλυθεί στην κατεύθυνση, όλοι όσοι εκπέμπουν, να πληρώνουν και να είναι ελεγχόμενοι, από κάθε άποψη, θεσμική και λειτουργική, για τα εργασιακά, τις οικονομικές υποχρεώσεις τους κλπ», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε ότι «είναι συνταγματικό πολιτικό ατόπημα το ότι από ορισμένες δυνάμεις, επί 12 μήνες και ενώ δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες, δεν προσέτρεξαν για τη συγκρότηση του ΕΣΡ».

«Είναι υπόλογες οι δυνάμεις που δεν προσέτρεξαν στη συγκρότηση του ΕΣΡ» επέμεινε, ενώ σε σχέση με την κατάργηση ή αναστολή του 2Α του Ν. 4339/2015 είπε ότι «έχει διαμορφωθεί ένα ψευτοδίλημμα, γιατί στην ουσία το άρθρο είναι καταργημένο, αφού λέει ότι αφορά στην πρώτη εφαρμογή, που είχε την δικαστική τύχη που είχε και άρα δεν υπάρχει θέμα δεύτερης, τρίτης εφαρμογής». Είπε ακόμη, ότι δεν τιμά την Βουλή που ψηφίζει σήμερα στη βάση δημοσιογραφικών διαρροών για το ΣτΕ. Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι με τις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν υπάρχει πλέον ούτε φύλλο συκής και το μήνυμα είναι «να προχωρήσει το πολιτικό σύστημα έξω από λογικές υποταγής στα συμφέροντα».

«Μην πριονίζουμε το κλαρί που καθόμαστε επάνω», ενώ για όσους επιχειρούν να εμφανίσουν ότι υπάρχει γκρίνια και ρήγμα με διαφορετικές απόψεις για τον αριθμό των αδειών από τον κ. Παππά και από τον Νίκο Βούτση, ο πρόεδρος της Βουλής είπε:

«Εγώ σας λέω ότι οι άδειες πρέπει να είναι τρεις. Διότι τόσο έλεγαν όλα τα ντοκουμέντα και είναι εισηγήσεις των κυρίων που σήμερα προίστανται της Ένωσης Ιδιοκτητών, προφανώς χωράει το ψηφιακό εύρος περισσότερα, αλλά τα κόμματα έχουμε άποψη. Δεν μπορούν στην Ελλάδα να ζήσουν 10, 12, 16 κανάλια, με συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους και χωρίς καμία ποιότητα τα προγράμματα τους. Πρέπει να φύγει το πολιτικό σύστημα από την ομηρία στους καναλάρχες».

Η νέα τροπολογία

Ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών θα πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, η οποία και θα δεσμεύει το αποφασίζον όργανο, ήτοι εν προκειμένω τον υπουργό στον οποίον ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Αυτό ορίζει η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Λίγο αργότερα ο αρμόδιος υπουργός δέχτηκε και τροπολογία που προβλέπει ότι το ΕΣΡ πρέπει να συμφωνήσει και για το τίμημα. 

* Δείτε την τροπολογία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v