Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Επενδύσεις 700 εκατ. πλέουν στο Αιγαίο

Νέες τουριστικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκαν στο γ' τρίμηνο της χρονιάς. Κρήτη, Ρόδος, Κως, Εύβοια και Χαλκιδική, οι «μαγνήτες». Από Ρώσους και Άραβες κεφαλαιούχους οι μεγαλύτερες επενδύσεις.

Τουρισμός: Επενδύσεις 700 εκατ. πλέουν στο Αιγαίο

Εικόνες από τα... «προσεχώς» του ελληνικού τουρισμού αλλά και το πρόπλασμα του νέου επιχειρηματικού σκηνικού που διαμορφώνεται στον πλέον ελκυστικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας σηματοδοτεί η επενδυτική κινητικότητα που καταγράφηκε στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Και το σκηνικό τα περιλαμβάνει σχεδόν όλα: επενδυτικό κοσμοπολιτισμό (με την παρουσία ρωσικών και αραβικών συμφερόντων), τη δυναμική ανάπτυξη νέων εγχώριων ξενοδοχειακών αλυσίδων αλλά και την «αναθέρμανση» καθιερωμένων προορισμών (Ρόδος, Κως, Ελούντα, Χαλκιδική) με επενδύσεις «πρώτης γραμμής».

• Δύο επενδύσεις στη Ρόδο, συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ, υλοποιεί η εταιρεία Colossos. Η πρώτη επένδυση θα ανέλθει σε 45 εκατ. ευρώ και αφορά στη μετατροπή του «θηριώδους» (ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία) πρώην «Louis Colossos Beach» (4 αστέρων, 697 δωματίων), σε πολυτελή μονάδα 5 αστέρων με την ονομασία «Amada Colossos Resort».

Η ίδια εταιρεία κατασκευάζει ήδη το ξενοδοχείο 5 αστέρων «Marvel Luxury», 222 δωματίων, στην ίδια περιοχή (Καλλιθέα) της Ρόδου. Η δημιουργία της μονάδας θα απορροφήσει επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία Colossos διαχειρίζεται ήδη τη μονάδα «Rodos Park Suites & Spa», δυναμικότητας 59 δωματίων, στην πόλη της Ρόδου.

• Το 2017 προγραμματίζεται να λειτουργήσει το νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων «Atlantica Dreams Resort» του κυπριακού ξενοδοχειακού ομίλου Atlantica, συμφερόντων του επιχειρηματία Ν. Νικολαΐδη. Η νέα μονάδα θα ενταχθεί στην αλυσίδα sansatori του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού ομίλου της Ευρώπης TUI και θα είναι δυναμικότητας 684 κλινών.

• Το σχήμα της εταιρείας Σάνη Α.Ε (συμφερόντων Σταύρου και Ανδρέα Ανδρεάδη) με το αμερικανικό επενδυτικό fund Oaktree πρόκειται να δημιουργήσουν στην Κω ένα νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα της αλυσίδας «Ikos», που αναπτύσσουν από κοινού. Το συγκρότημα ανήκε στη γαλλική Club Mediterranee και βρίσκεται στην περιοχή της Κεφάλου στην Κω. Για τη δημιουργία της νέας μονάδας θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις καθώς το συγκρότημα παρέμενε κλειστό κατά την τελευταία τετραετία. Η Club Med είχε ήδη εξασφαλίσει τις σχετικές υπουργικές εγκρίσεις για τις απαιτούμενες επενδύσεις επέκτασης και ριζικής αναβάθμισης του συγκροτήματος.

Το ίδιο σχήμα πρόκειται να υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα 11,2 εκατ. ευρώ που αφορά στην αναβάθμιση της μονάδας Ikos Oceania.

• Μόλις τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκε από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού η ένταξη δύο νέων τουριστικών επενδύσεων σε διαδικασίες fast track.

Η πρώτη αφορά την επένδυση RSR Eagle Resort, αραβικών συμφερόντων. Το συνολικό ύψος της επένδυσης φθάνει τα 200 εκατ. ευρώ και αφορά στη δημιουργία ολοκληρωμένου συγκροτήματος στην Κύμη της Εύβοιας, σε οικόπεδο 1.600 στρ. Το έργο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πολυτελές ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες, μαρίνα, συνεδριακό κέντρο και spa.

Η δεύτερη αφορά επένδυση 400 εκατ. ευρώ της ρωσικών συμφερόντων κοινοπραξίας Mirum Hellas. Το έργο αφορά στη δημιουργία σύνθετης τουριστικής εγκατάστασης στην Ελούντα Λασιθίου, η οποία θα αναπτυχθεί σε έξι αυτοτελείς περιοχές και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τρία ξενοδοχεία 5 αστέρων, 380 παραθεριστικές κατοικίες, μαρίνα, spa, αθλητικό κέντρο και πάρκο αναψυχής.

• Ο όμιλος Σάνη, από την πλευρά του, πρόκειται να υλοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 37,5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση δύο επενδυτικών σχεδίων στη Χαλκιδική.

Το πρώτο αφορά επένδυση 24,2 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του συγκροτήματος «Sani Dumes». Πρόκειται για μια νέα μονάδα πέντε αστέρων, 136 δωματίων, η οποία θα δημιουργηθεί εντός του συγκροτήματος «Sani Resort». Το νέο ξενοδοχείο θα απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών και προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2017.

Η δεύτερη επένδυση είναι ύψους 13,3 εκατ. ευρώ και αφορά στην επέκταση και αναβάθμιση του «Sani Club», στο οποίο θα προστεθούν 46 junior σουίτες και 16 σουίτες με ιδιωτική πισίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v