Ο Τσίπρας άνοιξε το μπλοκάκι του ανασχηματισμού

(upd) Θέμα ωρών οι ανακοινώσεις. «Αυτό που μετρά είναι το μήνυμα που θα σταλεί για την αξιολόγηση και το αναπτυξιακό στοίχημα». Βολιδοσκοπήσεις για «ανοίγματα» εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Υπουργεία-κλειδιά τα Ανάπτυξης, Οικονομίας, Ενέργειας. Οι καραμπόλες θα κλειδώσουν τις μετακινήσεις.

Ο Τσίπρας άνοιξε το μπλοκάκι του ανασχηματισμού

Ο ανασχηματισμός έχει αρχίσει. Ανεξάρτητα από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί επισήμως το νέο υπουργικό σχήμα (με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί σήμερα), ο Αλέξης Τσίπρας έχει «ανοίξει το μπλοκάκι» και έχει βάλει σε κύκλο τα πρώτα ονόματα.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος, «αυτό που μετράει είναι το μήνυμα που θα εκπέμψουν οι αλλαγές».

Κατά τον ίδιον, το νέο υπουργικό συμβούλιο θα αποδείξει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να τρέξει» όλες τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις που θα κλείσουν την αξιολόγηση (ή τουλάχιστον δεν θα χρεωθεί στην Αθήνα η όποια αβελτηρία), ώστε στο επόμενο δίμηνο να δοθεί η μεγάλη μάχη για το χρέος και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Ως εκ τούτου, δεν θα είναι «ανασχηματισμός που θα απευθύνεται στον στενό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ». Αντιθέτως θα έχει (έστω και όχι... έντονο) άρωμα «διεύρυνσης», καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με πρόσωπα που ανήκουν στον κεντρώο χώρο -κυρίως στον κεντροαριστερό.

Η «φήμη» που κυκλοφόρησε για βολιδοσκόπηση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κώστα Μίχαλου είναι ενδεικτική του... βάθους των συζητήσεων, αν και το μεν Μαξίμου διέψευσε ότι υπήρξε τέτοια συζήτηση ενώ ο κ. Μίχαλος σιώπησε.

Από την παρέλαση των ονομάτων δεν λείπουν οι συνήθεις ύποπτοι (βλ. Νίκος Χριστοδουλάκης), ούτε συμμετέχοντες σε εθνικές προσπάθειες (όπως ο καθηγητής Διονύσης Χιόνης, λόγω της συμμετοχής του στην ενημέρωση της ειδικής επιτροπής της Βουλής για την απομείωση του χρέους).

Πέραν του πρωθυπουργού και ίσως της στενής ομάδας συνεργατών του, ουδείς άλλος από το ευρύτερο επιτελείο γνωρίζει ποιοι βολιδοσκοπούνται και για ποιο χαρτοφυλάκιο. Υπουργεία-κλειδιά γι' αυτή την κατηγορία θεωρούνται το Ανάπτυξης, το Ενέργειας και το Οικονομίας.

Πέραν τούτης της παραμέτρου, ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις με στελέχη της εμπιστοσύνης του τα οποία θα παραμείνουν στην κυβέρνηση -είτε στο ίδιο είτε σε άλλο «πόστο».

Η κατάτμηση των σημερινών υπερυπουργείων Οικονομίας-Ανάπτυξης-Τουρισμού, Εσωτερικών-Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος-Ενέργειας «δημιουργεί θέσεις υπουργών», αλλά... καταργεί υφυπουργών ώστε να μην προκύψει σχήμα-γίγας.

«Αποχαιρέτησε» ο Π. Σκουρλέτης

* Η παραμονή του Πάνου Σκουρλέτη στην κυβέρνηση θεωρείται «πολύ δύσκολη». Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παραμείνει στο Περιβάλλοντος χωρίς το πεδίο της Ενέργειας, ενώ η κόντρα με τον κ. Τσίπρα καθιστά «χλωμή» την ανάληψη του συντονισμού του κυβερνητικού έργου με έδρα το Μαξίμου.

Ο ίδιος αποκλείει μετακίνηση σε άλλο υπουργείο -πλην ίσως του Εσωτερικών.

Η χθεσινή κίνησή του να αποφασίσει, ως υπουργός, μη πραγματοποιήσιμη την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές θεωρήθηκε «αποχαιρετιστήρια».

Στο πόστο τους

* Οι πληροφορίες θέλουν τον Γιάννη Δραγασάκη να παραμένει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Για τον Νίκο Παππά, συνομιλητές του επιμένουν ότι, παρά τα βέλη που δέχεται (και έσωθεν) για την έκβαση της μάχης στο ΣτΕ, δεν θα εγκαταλείψει τα ΜΜΕ πριν κλείσει ο κύκλος της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Εάν παραμείνει υπουργός Επικρατείας με γραφείο στο Μαξίμου (που προβάλλεται ως η επικρατέστερη εκδοχή), η αλλαγή των αρμοδιοτήτων δεν απαιτεί... νέο ανασχηματισμό, καθώς αυτές ανατίθενται με πρωθυπουργική απόφαση. Αν όχι, θα αναλάβει χαρτοφυλάκιο που σχετίζεται «με τη νέα εποχή» («Ψηφιακή Πολιτική»), επεκτείνεται στα μέσα ενημέρωσης και έχει αναπτυξιακό πρόσημο.

Πιθανός υποψήφιος για υπουργός Επικρατείας είναι ο Χρ. Βερναρδάκης.

Στους παραμένοντες ανήκει το οικονομικό δίδυμο Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.

Η νέα, δριμεία επίθεση της Εκκλησίας (δια του Αρχιεπισκόπου της) στον Νίκο Φίλη καθιστά «δύσκολη έως αδύνατη» τη μετακίνησή του από το Παιδείας: αφενός επειδή θα εξαγριωθεί «ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο» και, αφετέρου, διότι ο κ. Τσίπρας δεν δείχνει πρόθυμος να παραδώσει τα όπλα «στο βαθύ εκκλησιαστικό κράτος» -παρότι πιέζεται (και εσωτερικά) για το αντίθετο.

Μετακινήσεις και καραμπόλες

Ο νυν γραμματέας του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος συζητείται για κυβερνητικός εκπρόσωπος (ως πρόσωπο εμπιστοσύνης που ταυτόχρονα δεν έχει «καεί» με δημόσιες εμφανίσεις, άρα θεωρείται άφθαρτο), ή συντονιστής του κυβερνητικού έργου -εσχάτως δε, «έπεσε» και η εκδοχή να παραλάβει από τον κ. Παππά τον τομέα των μέσων ενημέρωσης, για να ολοκληρώσει τα πολλά και διαφορετικά σχέδια που αφορούν ολόκληρο το φάσμα τους.

Εάν προκριθεί η πρώτη εκδοχή, η νυν εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη θα μετακομίσει σε αυτόνομο υπουργείο. Το όνομά της ακούσθηκε για το Εσωτερικών, στο οποίο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να παραμένει επικεφαλής ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στις εκπλήξεις αναμένεται να περιλαμβάνεται και ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, τον οποίον οι πληροφορίες φέρουν να μετακινείται είτε στο Εσωτερικών είτε στο Μεταναστευτικής Πολιτικής (από το οποίο επιθυμεί, λέγεται, να αποχωρήσει ο Γιάννης Μουζάλας λόγω κόπωσης).

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο Ανδρέας Ξανθός θα παραμείνει υπουργός Υγείας.

Στον Γιώργο Κατρούγκαλο δεν είχε σταλεί μέχρι χθες «μήνυμα» παραμονής ή αποχώρησης από το Εργασίας. Ο ίδιος θα προτιμούσε να κλείσει τον κύκλο του στο υπουργείο με την ολοκλήρωση των εργασιακών αλλαγών, ωστόσο ο ίδιος δήλωσε χθες «στρατιώτης» που θα πάει όπου επιλέξει ο πρωθυπουργός. Συζητήσεις για κυβερνητική θέση έχουν γίνει για την σημερινή γενική γραμματέα του υπουργείου Εφη Αχτσιόγλου -η οποία, πέραν του πλούσιου βιογραφικού, ανήκει «στη νέα γενιά» που θέλει να προωθήσει ο κ. Τσίπρας.

Για τον Γιώργο Σταθάκη, οι φήμες μιλούν για το Ναυτιλίας-Μεταφορών, από το οποίο θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η αποχώρηση του Θοδωρή Δρίτσα. Αντιθέτως, δεν υπάρχει κανένα σινιάλο (παραμονής ή αποχώρησης) του Χρήστου Σπίρτζη στο Δικτύων-Υποδομών.

«Σχεδόν βέβαιη» θεωρείται η αποχώρηση του νυν υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και η παραμονή του αναπληρωτή Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Οι διαρροές θέλουν να μένει εκτός υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο νυν υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ ερώτημα παραμένει για τον υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη.

Ο Πάνος Καμμένος θα παραμείνει στο Πεντάγωνο, ενώ για τις προσθαφαιρέσεις στελεχών των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση θα αποφασίσει ο ίδιος.

Συντονιστής κυβερνητικού έργου φέρεται να αναλαμβάνει ο Δ. Λιάκος.

Στα «φαβορί» εντάσσεται ο Δημήτρης Καμμένος και ο Γιάννης Μοίρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v