Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρυθμούς αξιολόγησης και... Ομπάμα μπαίνει η κυβέρνηση

Η εντολή Τσίπρα στο νέο υπουργικό συμβούλιο: η διαπραγμάτευση να κλείσει στην ώρα της. Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου. Το νέο επιτελικό σχήμα του Μαξίμου και ο διπλός συντονισμός του κυβερνητικού έργου. Πρωινός καφές για οκτώ.

Σε ρυθμούς αξιολόγησης και... Ομπάμα μπαίνει η κυβέρνηση

Η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της, χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις. Μ' αυτή τη φράση στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας επαλήθευσε τις εκτιμήσεις για «ανασχηματισμό διαπραγμάτευσης και όχι ρήξης».

Εξίσου βέβαιος εμφανίσθηκε και για την έκβαση της «μάχης» που αφορά στην απόφαση για το χρέος και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, δίνοντας (εκ νέου) το στίγμα του επόμενου τριμήνου: όχι απλώς «κρίσιμου», αλλά καθοριστικού για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος -και δευτερευόντως για την «τύχη» της κυβέρνησης.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει στο Euro2day.gr ότι η μέχρι τώρα προεργασία (με τους θεσμούς και τους μεγάλους «παίκτες» στις δύο πλευρές του Ατλαντικού) επιτρέπει αισιοδοξία για την ευόδωση του τρίπτυχου αξιολόγηση-χρέος-ποσοτική χαλάρωση.

Ειδικά για την ένταξη στο QE υποστηρίζει ότι στους σχεδιασμούς (κυρίως της ΕΚΤ) έχουν ενταχθεί και εναλλακτικές λύσεις, εάν σκαλώσει στο «nein» του Βερολίνου ο «ορθόδοξος» τρόπος αντιμετώπισης του χρέους. Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία συνθήκη για να φτάσουμε στο τέλος είναι το εντός χρονικών ορίων κλείσιμο της αξιολόγησης -και επ' αυτού η πρωθυπουργική «εντολή» χθες ήταν σαφής.

Σε ρυθμούς... Ομπάμα

Σταθμός σ' αυτή την προσπάθεια θεωρείται η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα την επόμενη Τρίτη -κι αυτός είναι ο λόγος που στο Μαξίμου σπεύδουν να καλύψουν τάχιστα όλα τα κενά που άφησε ο εσωτερικός (επιτελικός) ανασχηματισμός.

Από τα μέσα της εβδομάδας το κεντρικό «σύστημα»... θα χορεύει στους ρυθμούς της υψηλής έλευσης, με τη διπλωματική προετοιμασία να αφορά στα ζητήματα: Κυπριακού, ενεργειακού, γεωπολιτικού (λόγω των εξελίξεων στη Συρία και όχι μόνο), προσφυγικού και χρέους -για το τελευταίο, μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε πτήση Αθήνα-Βερολίνο.

«Δεν είμαστε μόνοι μας»

Επ' αυτών, η αναφορά του κ. Τσίπρα στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ήταν ενδεικτική των προθέσεων και των μηνυμάτων: 

«Η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει και θα κλείσει στην ώρα της, ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη να μπορέσουμε να έχουμε θετικές αποφάσεις. Να ανοίξει δηλαδή η συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Πρόκειται για έναν ρεαλιστικό και δίκαιο στόχο, στη διεκδίκηση του οποίου δεν είμαστε μόνοι μας. Η συντριπτική πλειοψηφία της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζει πλέον ανοιχτά ότι το δικαιούμαστε.

Νομίζω εξάλλου ότι αυτό το νόημα έχει και η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σε λίγες μέρες στη χώρα μας. Να δοθεί δηλαδή έμφαση αλλά και στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους και την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη που θα σηματοδοτήσει συνολικά το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη και το πέρασμα σε μια νέα περίοδο για την ευρωπαϊκή οικονομία».

Συντονισμός και «πρωινός καφές»

Μετά και τη σημερινή εθιμοτυπική διαδικασία παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων που άλλαξαν χέρια την Παρασκευή, το Μαξίμου θα επικεντρώσει στη διαπραγμάτευση, ενώ για πρώτη φορά η «ομάδα» του θα ελέγχει την εφαρμογή των πολιτικών που έχουν σχέση με την «καθημερινότητα».

Κατά τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα έχει άμεση γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης και θα είναι σε συνεχή επαφή με τους κεντρικούς «παίκτες» -ήτοι με το οικονομικό επιτελείο Τσακαλώτο-Χουλιαράκη, τον νέο υπουργό Οικονομίας-Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και τη νέα υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Το συντονιστικό έργο περνά σε δύο υπουργούς Επικρατείας: στον Αλέκο Φλαμπουράρη οι πολιτικές που αφορούν στην «καθημερινότητα του πολίτη» και τα μεγάλα έργα και στον Χριστόφορο Βερναρδάκη ο συντονισμός της κυβέρνησης στο σύνολό της -μαζί με τον στρατηγικό σχεδιασμό.

Ο τρίτος υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος θα επαναφέρει το briefing -μία φορά την εβδομάδα σε πρώτη φάση.

Η ομάδα του «πρωινού καφέ» θα αποτελείται, πλην του κ. Τσίπρα, από τους τρεις υπουργούς Επικρατείας, τον Νίκο Παππά (στα χέρια του οποίου όχι μόνο παρέμειναν τα μέσα ενημέρωσης αλλά πέρασαν και οι τηλεπικοινωνίες), τον Πάνο Σκουρλέτη (ως πρώτο τη τάξει υπουργό Εσωτερικών), την Ολγα Γεροβασίλη (ως υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης) και τον Δημήτρη Λιάκο (ως υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v