Πώς θα κινηθεί το ΤΑΙΠΕΔ στη μετά Πιτσιόρλα εποχή

Να προχωρήσουν κρίσιμους διαγωνισμούς καλούνται τα τρία μέλη που έχουν απομείνει στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την αποχώρηση Στ. Πιτσιόρλα. Τα σενάρια για τη νέα διοίκηση και πώς μπορεί η «καυτή πατάτα» να περάσει στο... υπερταμείο.

Πώς θα κινηθεί το ΤΑΙΠΕΔ στη μετά Πιτσιόρλα εποχή

Μεταβατική λύση μέχρι να ολοκληρωθεί η σύσταση του υπερταμείου φαίνεται πως αναζητούν στην κυβέρνηση για τη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), μετά την τοποθέτηση του κ. Στέργιου Πιτσιόρλα στη θέση του υφυπουργού Οικονομίας.

Η λύση, πάντως, επείγει καθώς μετά την μετακόμιση του κ. Πιτσιόρλα στην Πλατεία Συντάγματος, λίγα τετράγωνα από την οδό Κολοκοτρώνη, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ μένει με μόλις τρία από τα πέντε μέλη.

Τον μέχρι σήμερα διευθύνοντα σύμβουλο Αντώνη Λεούση, ο οποίος από την πρώτη ημέρα της θητείας του είχε περιοριστεί σε δεύτερο ρόλο εντός του ταμείου, την εντεταλμένη σύμβουλο Ευαγγελία Τσιτσογιαννοπούλου, η οποία είχε επικεντρωθεί στον τομέα των ακινήτων, και τον κ. Άγγελο Βλάχο.

Αρκετοί θεωρούν πως το ταμείο θα συνεχίσει να λειτουργεί με το τριμελές Δ.Σ. μέχρι να συσταθεί το υπερταμείο και να επιλεγεί το διοικητικό του συμβούλιο. Το τελευταίο θα προχωρήσει στη συνέχεια, όπως προβλέπει και το τρίτο μνημόνιο, στην επιλογή της νέας διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Με βάση το τρίτο μνημόνιο, το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι ένας από τους τέσσερις πυλώνες του υπερταμείου μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), κάτω από την οποία θα περάσουν οι κρατικές επιχειρήσεις.

Εξαιτίας των γνωστών καθυστερήσεων και προβλημάτων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (παρά τις σημαντικές επιτυχίες του 2015 όπως ο ΟΛΠ και ο Αστέρας Βουλιαγμένης), η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές εκκρεμότητες. Ειδικά για το 2017 θα κληθεί να διαχειριστεί και καυτά ζητήματα όπως η πώληση του 17% της ΔΕΗ, η αξιολόγηση του τι θα γίνει με τις άλλες ενεργειακές συμμετοχές του δημοσίου (ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, κ.λπ.).

Τις επόμενες εβδομάδες καλείται, επίσης, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σε εν εξελίξει διαγωνισμούς όπως ο ΔΕΣΦΑ.

Η καρέκλα του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ είναι πάντως ηλεκτρική, όπως φαίνεται και από τις συχνές επιθέσεις, ακόμα και από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, που δέχθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο Στέργιος Πιτσιόρλας.

Από την άλλη πλευρά, πιθανώς εξυπηρετεί και την κυβέρνηση η τοποθέτηση ανθρώπου χωρίς το πολιτικό βάρος του απερχόμενου προέδρου, ώστε να δώσει και ένα μήνυμα περί υποβάθμισης του Ταμείου που ταυτίστηκε με το "ξεπούλημα" (όπως υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ) κρατικής περιουσίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v