Ρέγκλινγκ: Δεκέμβρη τα βραχυπρόθεσμα μέτρα χρέους

Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη βούληση να συμμετέχει στο πρόγραμμα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Δεκέμβριο η πρόταση του ESM στα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος. Ερώτημα πόσα χρόνια θα χρειαστεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ενθαρρυντική πρόοδος, λέει ο Μοσκοβισί.

Ρέγκλινγκ: Δεκέμβρη τα βραχυπρόθεσμα μέτρα χρέους

Κάναμε μια σύντομη συζήτηση για την κατάσταση καθώς η δεύτερη αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup. 

Εγινε πρόοδος και είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση. Στο επόμενο Εurogroup θα συζητήσουμε για την Ελλάδα και για τη δουλειά που έχει κάνει ο ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος. Παράλληλα, θα συζητήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό, στην κοινωνική ασφάλιση, σημείωσε ο ίδιος.

Η συζήτηση θα γίνει υπό το πρίσμα της πρόθεσης του ΔΝΤ να πάει το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο, όπως διαβεβαίωσε ο Πολ Τόμσεν, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Μοσκοβισί μίλησε για ενθαρρυντική πρόοδο που έγινε με την εκταμίευση των τελευταίων κονδυλίων της πρώτης αξιολόγησης. Υπάρχει καλή πρόοδος σε μια σειρά από θέματα όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον και ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου.

Στόχος είναι να συμφωνήσουμε στα εναπομείναντα θέματα και παρότι δεν κρύβω την πολυπλοκότητα των θεμάτων, θεωρώ ότι μπορούμε να κλείσουμε γρήγορα.

Όπως είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, θα έρθει στην Αθήνα ως τα τέλη Νοεμβρίου για τον σκοπό αυτό. Αν κλείσουμε την αξιολόγηση ως τον Δεκέμβριο, θα είναι ένα ισχυρό σήμα για την εμπιστοσύνη στην οικονομία, τόνισε. 

Αναφέρθηκε στην τεχνική βοήθεια που δίνεται στην Αθήνα για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ελληνική κυβέρνηση, στέλνοντας ειδικευμένα στελέχη με εμπειρία από τη χώρα τους σε θέματα μεταρρυθμίσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θύμισε ότι θα μπορούν, αν απαιτείται, να εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος. 

Το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνει νέα ανάλυση χρέους (DSA) και κάποια από τα θέματα που θα πρέπει να γνωστοποιηθούν σχετίζονται με την ανάλυση του ESM αλλά και την πορεία της β’ αξιολόγησης.

Είναι αδύνατο να ξέρουμε το 2016 τι ακριβώς θα χρειαστεί το 2018, αλλά και για το ΔΝΤ να πει ότι αυτό που βάζουμε στο τραπέζι είναι αρκετό. Θα συζητήσουμε με το ΔΝΤ πόσα πράγματα πρέπει να ξεκαθαριστούν τώρα, αλλά είναι αδύνατο να καθορίσουμε από τώρα τα μέτρα, επισήμανε.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι ένα από τα θέματα που πρέπει να εξεταστούν είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα που τέθηκαν στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και «μεσοπρόθεσμα». Πρέπει να ορίσουμε τι είναι μεσοπρόθεσμο και πότε μπορούμε να μειώσουμε τον στόχο. Αυτό είναι κρίσιμο για το DSA που επεκτείνεται σε μεγάλο βάθος χρόνου, υποστήριξε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η ελάφρυνση χρέους θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι δεν θα βοηθούσε τη συζήτηση για την Ελλάδα. «Δεν το έχουμε συζητήσει και δεν θα το συζητήσουμε, γιατί η Πορτογαλία δεν το χρειάζεται».

Ρέγκλινγκ: Θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις τον Δεκέμβριο

Για την πρόοδο που έγινε μίλησε και ο Κλ. Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Συνολικά 31,7 δισ. ευρώ έχουν δοθεί από το υφιστάμενο πρόγραμμα και συνολικά 173 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τόνισε ότι ο ESM ανέλαβε να τα εξετάσει και αφορούν την εξομάλυνση των λήξεων και κινήσεις για τη μείωση των επιτοκίων.

«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση τον Δεκέμβριο, είναι νωρίς να μιλήσουμε γι' αυτό τώρα».

Αναφέρθηκε στις επιλογές και στους γρίφους του σχεδίου, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση των λήξεων, που μπορεί να αυξάνει βραχυπρόθεσμα το κόστος αλλά μακροπρόθεσμα το μειώνει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντιμετωπιστεί το θέμα και τώρα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. 

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Σε καλό κλίμα το Eurogroup για Ελλάδα

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν πως το σημερινό Eurogroup ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα για την Ελλάδα.

«Επαναβεβαιώθηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους τον Δεκέμβριο, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα τον καθαρό διάδρομο που αναζητά. Φυσικά και διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις», υπογραμμίζουν οι πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v