Τσιμεντοβιομηχανία: Αναιμικές οι προσδοκίες για το 2017

Οι προσδοκίες για περιορισμένη τόνωση της εγχώριας ζήτησης το 2015 διαψεύσθηκαν. Παράλληλα οι προοπτικές για την πορεία του επόμενου έτους παραμένουν δυσοίωνες.

Τσιμεντοβιομηχανία: Αναιμικές οι προσδοκίες για το 2017

«Στα τέλη της περασμένης χρονιάς πιστεύαμε πως φέτος θα βλέπαμε μια περιορισμένη αύξηση της εγχώριας ζήτησης τσιμέντου, όχι εξαιτίας άλλου λόγου, αλλά κυρίως επειδή η σχετική αγορά είχε νεκρώσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2015, αμέσως μετά την επιβολή των capital controls.

Δυστυχώς, με βάση τα όσα είδαμε στο εννεάμηνο, η ζήτηση εξακολουθούσε να είναι ελαφρά πτωτική και είναι πολύ πιθανόν μια ανάλογη εικόνα να δούμε και για το σύνολο του έτους».

Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr παράγοντας της εγχώριας αγοράς, ο οποίος μάλιστα δεν έκρυψε τον προβληματισμό του και για την πορεία του 2017:

«Οι μεγάλοι αυτοχρηματοδοτούμενοι οδικοί άξονες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, οπότε μια σημαντική πηγή ζήτησης θα εκλείψει και θα πρέπει να αντικατασταθεί από νέα έργα. Ποια όμως θα μπορούσαν να είναι αυτά; Το Ελληνικό δεν θα έχει προφτάσει να τρέξει, ενώ ζητούμενο παραμένει το αν θα έχουν ξεκινήσει άλλα σημαντικά projects, όπως για παράδειγμα οι επενδύσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια».

Αυτό πάντως που δεν αναμένεται είναι η τόνωση της ζήτησης εξαιτίας της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία κινείται σήμερα σε αναιμικά επίπεδα και δεν προβλέπεται να ανακάμψει, τουλάχιστον με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία από τον όγκο των εγκεκριμένων οικοδομικών αδειών.

Κοινή εκτίμηση των παραγόντων της αγοράς είναι πως οι εγχώριες τσιμεντοβιομηχανίες αγωνίζονται να διατηρηθούν εν λειτουργία και αυτό το καταφέρνουν μόνο εξαιτίας των εξαγωγών που σημειώνουν, όσο και αν τα περιθώρια είναι «χτυπημένα», όσο και αν το κόστος των καυσίμων έχει αρχίσει να αυξάνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v