Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς «διαβάζει» η αντιπολίτευση την εκλογή Τραμπ

Η γαλάζια κριτική, η διαρροή και η επίσημη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιθετικές δηλώσεις από Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη, απορριπτικό και πάλι το ΚΚΕ. Πιο ήπιος ο Βασίλης Λεβέντης, πανηγυρίζει η Χρυσή Αυγή.

Πώς «διαβάζει» η αντιπολίτευση την εκλογή Τραμπ

Μούδιασμα και αμηχανία ήταν τα πρώτα συναισθήματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο άκουσμα της είδησης της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού μας συστήματος θεωρούσε δεδομένη τη νίκη της Χίλαρι Κλίντον και η εξέλιξη, με ανατροπή των εκτιμήσεων και δημοσκοπήσεων, αν μη τι άλλο, επέφερε τον εύλογο αιφνιδιασμό και την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.

Στη ΝΔ, η οποία εκ των πραγμάτων θεωρείται εν δυνάμει συνομιλητής του νέου προέδρου των ΗΠΑ στην περίπτωση νίκης στις επόμενες εκλογές, κάποιοι έσπευσαν να του ασκήσουν κριτική, ενώ δεν εξέλειψαν και οι ελαφρώς διαφοροποιημένες μεταξύ τους θέσεις.

Έτσι, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε νωρίς το πρωί τις εξελίξεις με το τραγούδι των REM «It's the end of the world as we know it» (Είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε), ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ότι «ο κ. Τραμπ δεν έχει αίσθηση της εξωτερικής πολιτικής». Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, πιο αισιόδοξος, ανάφερε: «Ακούω ανθρώπους που φέρνουν τον κατακλυσμό. Η Ελλάδα είχε παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Αμερική και θα έχει καλές σχέσεις και με πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ».

Η επίσημη γραμμή της ΝΔ γνωστοποιήθηκε τελικά λίγο αργότερα, αρχικά με μια διαρροή και στη συνέχεια με δήλωση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κρήτη. Συγκεκριμένα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πολύ ισχυρές, γεωπολιτικά σημαντικές και σε κάθε περίπτωση δεν θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. «Οι Αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Το αποτέλεσμα είναι σεβαστό», σημείωσε.

Πιο επιθετικά

Ακόμα πιο επιθετικά κινήθηκαν με δηλώσεις τους οι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ ηπιότερος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«Με δεδομένο τον σεβασμό στην ετυμηγορία του αμερικανικού λαού, η νίκη του κ. Τραμπ είναι ένα ακόμα ισχυρό σοκ για τους προοδευτικούς πολίτες σε όλο τον κόσμο. Χρειάζεται άμεσα τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο να δώσουν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα των απλών ανθρώπων», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή που ο κ. Θεοδωράκης, μέσω Twitter, σημείωνε: «Μέσα μας έχουμε και τον καλό και τον κακό λύκο. Και νικάει αυτός που ταΐζουμε περισσότερο. Παλιά ινδιάνικη παροιμία». Σε ανακοίνωσή του, εξάλλου, το κόμμα του ανέφερε ότι «οι οπισθοδρομικές δυνάμεις -από τη Λεπέν ως τον Φάρατζ και τον Καμμένο- πανηγυρίζουν για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ».

Αντίθετα, ο Βασίλης Λεβέντης, προσαρμοσμένος στα νέα δεδομένα, εξέφρασε την ελπίδα «ο πρόεδρος Τραμπ να συνταχθεί με τα δίκαια αιτήματα της χώρας μας στα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, γιατί στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας». Κάλεσε δε την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ «να στηρίξει την Ελλάδα στην προσέλκυση επενδύσεων».

Όσον αφορά το ΚΚΕ, σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ με την εκτίμηση πως «και οι δύο αντίπαλοι στη μάχη για την αμερικανική προεδρία εκπροσωπούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου».

Με «θετικό μάτι»

Το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που είδε με «θετικό μάτι» την εκλογή Τραμπ, πέραν του προέδρου του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, ήταν η Χρυσή Αυγή, που με ανακοίνωσή της αναφέρει: «Στις αμερικανικές εκλογές νίκησαν οι δυνάμεις που αντιμάχονται την παγκοσμιοποίηση, αντιμάχονται τη λαθρομετανάστευση και είναι υπέρ των καθαρών εθνικών κρατών, υπέρ της αυτάρκειας στην εθνική οικονομία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v