Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με 100 ευρώ το κλείσιμο βιβλίων στην εφορία ακόμα και κατόπιν ...εορτής

Η νέα απόφαση ορίζει ότι, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να γίνει διακοπή εργασιών με βάση τον πραγματικό χρόνο, ακόμα και εάν έχει παρέλθει η προθεσμία του 30ήμερου. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται το πρόστιμο για παραβάσεις διαδικαστικού χαρακτήρα ύψους 100 ευρώ.

Με 100 ευρώ το κλείσιμο βιβλίων στην εφορία ακόμα και κατόπιν ...εορτής

Μια πάγια διαδικασία, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, με την επιβολή προστίμου 100 ευρώ, εφόσον πληρούν μια σειρά προϋποθέσεων περιγράφει σε απόφασή του ο ΓΓΔΕ Γ. Πιτσιλής.

Με βάση τα ισχύοντα έως σήμερα, η δήλωση διακοπής εργασιών θα πρέπει να υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ μέσα σε τριάντα ημέρες από τον πραγματικό χρόνο διακοπής.

Στην αντίθεση περίπτωση προβλέπονται πρόστιμα. Η νέα απόφαση ορίζει ότι, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να γίνει διακοπή εργασιών με βάση τον πραγματικό χρόνο, ακόμα και εάν έχει παρέλθει η προθεσμία του 30ήμερου. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται το πρόστιμο για παραβάσεις διαδικαστικού χαρακτήρα ύψους 100 ευρώ.

Η απόφαση δεν έχει δημοσιοποιηθεί ( ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα των προϋποθέσεων και δικαιολογητικών) αλλά περιγράφεται σε ανακοίνωση της ΓΓΔΕ σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα σε φορολογούμενους ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών της επιχείρησης τους, να προβούν στη διακοπή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με βάση τον πραγματικό χρόνο παύσης των εργασιών τους υπό τις εξής προϋποθέσεις:

* δεν διαθέτουν αποθέματα, πάγια ή εμπορεύσιμα,
* δεν έχουν χρηματικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις, όταν πρόκειται για εταιρίες ή λοιπά νομικά πρόσωπα για τα οποία προβλέπεται εκ του νόμου στάδιο εκκαθάρισης
* ειδικά για τα υπόχρεα εγγραφής στο ΓΕΜΗ νομικά πρόσωπα, η ημερομηνία του πραγματικού χρόνου παύσης εργασιών ανάγεται σε ημερομηνία πριν την 15η Φεβρουαρίου 2013.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι δύνανται να υποβάλουν στην Δ.Ο.Υ. της έδρας της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας δήλωση διακοπής εργασιών εντός 30 ημερών από την ημερομηνία του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών τους.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ και η διαδικασία διακοπής εργασιών θα προχωρά σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v