Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινεζικό... καύσιμο στον παγκόσμιο τουρισμό

Άγγιξαν το 1 δισ. οι τουρίστες σε όλο τον πλανήτη τους πρώτους εννιά μήνες του χρόνου. Η Κίνα, μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού. Σε ποιες χώρες μετατοπίζεται η τουριστική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Ποιες είναι οι οκτώ ανερχόμενες δυνάμεις.

Κινεζικό... καύσιμο στον παγκόσμιο τουρισμό

Προς ένα νέο ιστορικό ρεκόρ στο σύνολο της φετινής χρονιάς κινείται ο παγκόσμιος τουρισμός, «αγγίζοντας» το 1 δισ. ταξίδια στους πρώτους εννιά μήνες του έτους.

Σύμφωνα με το «World Tourism Barometer» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ταξίδεψαν σε όλο τον πλανήτη 935 εκατ. άνθρωποι, που μεταφράζεται σε αύξηση 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Άνοδος, ωστόσο, η οποία σηματοδοτεί ένα «φρενάρισμα» στην ανοδική του πορεία καθώς είναι μικρότερη από την αντίστοιχη του 2015 (+4,6%) αλλά και του 2014 (+4,2%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η χρονιά ξεκίνησε ισχυρά ανοδικά για τον τουρισμό σε ολόκληρο τον πλανήτη κατά το πρώτο τρίμηνο, «φρέναρε» κατά τη διάρκεια του δεύτερου και κατέγραψε και πάλι σημαντική άνοδο στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού επιβεβαίωσαν τη δυναμική τους ανέλιξη στη διεθνή αγορά καταγράφοντας άνοδο διεθνών επισκεπτών 9% στο εννεάμηνο. Στο τουριστικό μίνι ράλι που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, αρκετοί προορισμοί κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης με πρώτους το Βιετνάμ (+36%), τη Ν. Κορέα (+34%), την Ιαπωνία (+24%) και τη Σρι Λάνκα (+15%).

Ο διεθνής τουρισμός στην Ευρώπη κατέγραψε αναιμική άνοδο 2% στο εννεάμηνο. Από τα ρηχά νερά του ευρωπαϊκού τουρισμού, ωστόσο, ξέφυγαν προορισμοί όπως η βασική ανταγωνίστρια της Ελλάδας, Ισπανία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Στον αντίποδα, προβληματική ήταν η χρονιά για τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Τουρκία.

Τα στοιχεία του World Tourism Barometer καταγράφουν μια μετατόπιση της ανάπτυξης του ευρωπαϊκού τουρισμού από τη δυτική και νότια προς τη βόρεια και κεντρική/ανατολική πλευρά της. Έτσι, η Βόρεια Ευρώπη κατέγραψε άνοδο διεθνών αφίξεων 6% και η κεντρική και ανατολική Ευρώπη 5%. Στον αντίποδα, υποχώρησαν η Δυτική Ευρώπη (-1%) και οι προορισμοί του Ευρωπαϊκού νότου, που κινήθηκαν στα περυσινά επίπεδα.

Η Αμερική κατέγραψε άνοδο 4%, με τη Νότια Αμερική (+7%) και την Κεντρική (+6%) να βρίσκονται σε θέση οδηγού. Βόρεια Αμερική και Καραϊβική κινήθηκαν ανοδικά με +4%.

Η Αφρική κατέγραψε άνοδο διεθνών αφίξεων 8%, με τις υποσαχάριες χώρες να εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης ενώ ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν στο τρίτο τρίμηνο οι προορισμοί της Βόρειας Αφρικής (άμεσοι ανταγωνιστές της Ελλάδας). Η Μέση Ανατολή κινήθηκε ανοδικά με +6% ενώ τόσο οι προορισμοί της Βόρειας Αφρικής όσο κι εκείνοι της Μέσης Ανατολής εμφάνισαν σημάδια σημαντικής ανάκαμψης στο β' εξάμηνο της χρονιάς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό παρουσιάζουν τα στοιχεία ταξιδιωτικών δαπανών που αφορούν τον εξερχόμενο τουρισμό από τις βασικές χώρες-«δεξαμενές» τουριστών του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του World Tourism Barometer, η μεγαλύτερη χώρα-«δεξαμενή» τουριστών του πλανήτη, η Κίνα επιβεβαιώνει τη θέση της ως «ατμομηχανής» του παγκόσμιου τουρισμού αφού κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση ταξιδιωτικών δαπανών (+19%) στο εννεάμηνο.

Αρκετά πιο πίσω αλλά σε υψηλά επίπεδα (+9%) κινήθηκαν οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Αμερικανών για ταξίδια εκτός ΗΠΑ. Στο ίδιο διάστημα, οι δαπάνες των Βρετανών αυξήθηκαν 10%, των Γερμανών 5% και των Γάλλων 3%.

Το Τοπ 10 των μεγαλύτερων αγορών εξερχόμενου τουρισμού του πλανήτη συμπληρώνουν η Αυστραλία και η Ν. Κορέα (αμφότερες με άνοδο 9%), η Ιταλία (+3%), ενώ η Ρωσία κατέγραψε μεγάλη πτώση ταξιδιωτικών δαπανών 37% και ο Καναδάς μικρή άνοδο (+2%).

Άλλες οκτώ χώρες κατέγραψαν στο εννεάμηνο φέτος διψήφιο ποσοστό αύξησης των ταξιδιωτικών τους δαπανών. Αγορές οι οποίες αυτομάτως τίθενται στο μικροσκόπιο των ανθρώπων του τουρισμού σε χώρες-προορισμούς όπως η Ελλάδα.

Πρόκειται, σύμφωνα πάντα με το World Tourism Barometer, για την Αίγυπτο, η οποία μπορεί να υπέστη βαρύ πλήγμα ως τουριστικός προορισμός αλλά κατέγραψε αύξηση του εξερχόμενου τουρισμού της 38%. Στο ίδιο μήκος κύματος η Αργεντινή των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, σημείωσε αύξηση 27% των ταξιδιωτικών δαπανών της καθώς πολλοί περισσότεροι Αργεντινοί ταξίδεψαν στο εξωτερικό.

Τους ακολούθησαν οι Ισπανοί με άνοδο ταξιδιωτικών δαπανών 19%, οι Ινδοί (+16%), οι Ταϊλανδοί και οι Ουκρανοί (αμφότεροι με +15%), οι Ιρλανδοί (+12%) και οι Νορβηγοί (+11%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v