Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΣΡ… υπάρχει, ζητείται νέος διαγωνισμός για τις άδειες

Οι κινήσεις «καλής θέλησης» που οδήγησαν στην εκλογή της Ανεξάρτητης Αρχής. Ζητούμενο το πότε και πώς θα γίνει ο νέος διαγωνισμός. Παραμένουν οι προϋποθέσεις αδειοδότησης του «νόμου Παππά». Η ΝΔ υπολόγισε τον κίνδυνο να γυρίσει εις βάρος της η υπόθεση.

ΕΣΡ… υπάρχει, ζητείται νέος διαγωνισμός για τις άδειες

Μετά τη συγκρότηση (επιτέλους!) του ΕΣΡ στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η προσοχή στρέφεται στο πότε και πώς θα δρομολογηθεί ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το «πότε» εξαρτάται από το νέο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, καθώς οι εκδοχές είναι δύο:

Η μία, να ζητήσει έκθεση για το πόσα κανάλια «σηκώνει» το φάσμα και η αγορά, ώστε να αποφανθεί περί του αριθμού τους.

Η άλλη, να επικαλεσθεί τη στενότητα χρόνου και να προκρίνει την αδειοδότηση των πέντε σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας που εκπέμπουν ήδη σήμερα συν των δύο (των κυρίων Μαρινάκη και Σαββίδη) που μετείχαν στον ακυρωθέντα διαγωνισμό, πήραν άδεια και προχώρησαν στο «στήσιμο» των καναλιών τους (υποδομή, προσωπικό).

Στο σημείο αυτό, σημειώνεται ότι το αίτημα της ΝΔ να αποσυρθεί το σύνολο του «νόμου Παππά» προκειμένου να συναινέσει στην εκλογή ΕΣΡ δεν έγινε δεκτό. Τούτο σημαίνει ότι οι προϋποθέσεις που θέτει ο εν λόγω νόμος για την αδειοδότηση ενός σταθμού, όσον αφορά στον μίνιμουμ αριθμό εργαζομένων (400), στην τεχνική επάρκεια και στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων (καταβολή αμοιβών, ασφαλιστικών εισφορών, φόρων) παραμένουν εν ισχύ.

Το πρώτο βήμα για το ΕΣΡ, επομένως, είναι να αποφανθεί ποια από τα σημερινά πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια εκπληρώνει το σύνολο των παραπάνω προϋποθέσεων.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης, ανέδειξε την ανάγκη «να γίνει γρήγορα η διαδικασία, να υπάρξει ενοίκιο, ρύθμιση και έλεγχος για τις δημόσιες συχνότητες».

«Μετά από 27 χρόνια… επιτέλους»

Η κυβέρνηση «χαιρέτησε» την εκλογή ΕΣΡ και τη δρομολόγηση του νέου διαγωνισμού, παρά την αρνητική έκπληξη που επιφύλαξε το ΣτΕ στον «νόμο Παππά». Κι αυτό διότι, όπως σημειώνουν κεντρικά στελέχη της:

* Πρώτον, «μετά από 27 χρόνια ανομίας η λέξη "αδειοδότηση" μπήκε επιτέλους στο λεξιλόγιο των κομμάτων που ως κυβερνώντα επέτρεψαν αυτή την ανομία».

«Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να γίνει αδειοδότηση. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία. Υπάρχει πλέον και πολιτική βούληση, και ΕΣΡ, και νομοθετικό πλαίσιο, και η κατάλληλη εμπειρία», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς μετά την εκλογή της Ανεξάρτητης Αρχής.

* Δεύτερον, έγινε εφικτή η εκλογή του ΕΣΡ, «την οποίαν μπλόκαρε τον προηγούμενο χρόνο η αντιπολίτευση και κυρίως η ΝΔ».

Σ' αυτό το μπλοκάρισμα αποδίδουν άλλωστε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας -μεταφορά που ακύρωσε το ΣτΕ.

«Η συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μετά από 27 ολόκληρα χρόνια παραθεσμικής και ασύδοτης λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών», τόνισε στη δική του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας: «Ακόμη και η ΝΔ, μετά την γενική κατακραυγή -η οποία αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης-, αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επιστρέψει στην νομιμότητα».

Δήλωση Παππά… εκ του περισσού

Της χθεσινής εκλογής ΕΣΡ προηγήθηκε δήλωση του κ. Παππά, ότι ο αριθμός των αδειών θα είναι προϊόν συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, η δήλωση έγινε σε ένδειξη καλής θέλησης, παρότι το θέμα αυτό καλύφθηκε με την τροπολογία που ψηφίσθηκε την προηγούμενη Πέμπτη από τη Βουλή, σύμφωνα με την οποία για το ύψος του τιμήματος και για τον αριθμό των αδειών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.

Σε ρόλο… ειρηνοποιού ο Ν. Βούτσης

Τις πολυήμερες διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση ολοκλήρωσε χθες ο κ. Βούτσης, στον οποίον απένειμαν εύσημα όλοι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης -με ηχηρό τρόπο δε, προκειμένου να γίνει... σύγκριση με τον κ. Παππά.

Ο πρόεδρος της Βουλής:

* Αφενός έκανε δεκτή την πρόταση της ΝΔ να τεθεί πρόεδρος του ΕΣΡ ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος και να περάσει στη θέση του αντιπροέδρου ο Ροδόλφος Μορώνης, τον οποίον είχαν ψηφίσει για πρόεδρο 16 μέλη της Διάσκεψης στην προηγούμενη συνεδρίαση.

* Αφετέρου δε, μετέφερε στα κόμματα της αντιπολίτευσης την άρνηση της κυβέρνησης να αποσύρει το σύνολο του «νόμου Παππά», επικαλούμενος τις πληροφορίες από το ΣτΕ ότι βγήκαν αντισυνταγματικές μόνο οι διατάξεις που αφορούσαν στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ.

Οι πληροφορίες πάντως μιλούν και για «πίεση» των καναλαρχών να μπουν τίτλοι τέλους στο σίριαλ του ΕΣΡ και να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία, δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και τα διαφημιστικά έσοδα χάνονται.

Φοβήθηκε το «μπούμερανγκ» η ΝΔ

Στη ΝΔ ήθελαν να τελειώσει πια το σίριαλ του ΕΣΡ, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γαλάζιων στελεχών, ό,τι είχαν να κερδίσουν από το συγκεκριμένο θέμα, το είχαν κερδίσει.

Πλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο κόσμος είχε κουραστεί και ο κίνδυνος να γυρίσει αρνητικά το θέμα για την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ορατό. Το θέμα το χειρίστηκε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεννόηση με τους Νίκο Δένδια και Κώστα Τσιάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Δένδιας είχε χθες το μεσημέρι δύο συναντήσεις με τον Νίκο Βούτση, οι οποίες και αποδείχθηκαν καθοριστικές για τη θετική εξέλιξη της συγκρότησης του ΕΣΡ.

Έτσι κι αλλιώς, όπως υποστηρίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, η ΝΔ βγαίνει κερδισμένη από την όλη ιστορία, ενώ με τη στάση της δείχνει ότι δεν «κάνει στείρα αντιπολίτευση όπως ο ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα, αλλά κινείται με γνώμονα το Σύνταγμα και την πολυφωνία». Η κυβέρνηση, κατά τις ίδιες πηγές, «υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα και ετράπη σε άτακτη υποχώρηση», κάτι που τα στελέχη του κόμματος θα αναδεικνύουν επικοινωνιακά σε κάθε ευκαιρία.

Πλέον, όπως σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, το βάρος θα δοθεί στην καθημερινότητα και στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, εκεί όπου τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και όλα τα κορυφαία στελέχη θα προσπαθήσουν να πείσουν για τις προθέσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες του σε όλη τη χώρα και την προσπάθεια επαφής του με τον κόσμο, αναζητώντας τη χαμένη εμπιστοσύνη και τη στήριξη κυρίως των μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v