Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθαίνει το ρήγμα στη Δικαιοσύνη

Και δεύτερη Ενωση δικαστών ετοιμάζεται προκαλώντας τριγμούς στο εσωτερικό της δικαιοσύνης καθώς εκφράζονται κατηγορίες για διασπαστικές κινήσεις ανώτατων δικαστικών. Αιχμές και για τη στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Βαθαίνει το ρήγμα στη Δικαιοσύνη

Βαθαίνει το «ρήγμα» που έχει δημιουργηθεί στη Δικαιοσύνη μετά την απόφαση ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων να ιδρύσουν νέα Ενωση αποχωρώντας από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Την ιδιά ώρα μια ακόμη Ενωση, αυτή των Ειρηνοδικών βρίσκεται «στα σκαριά».

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ασκούνται πιέσεις προς υψηλόβαθμους δικαστές προκειμένου να εγγραφούν ως μέλη στην υπό ίδρυση «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σύμφωνα με μερίδα δικαστών οι πιέσεις ασκούνται από τον Άρειο Πάγο προς υψηλόβαθμους μέλη της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης προκειμένου η υπό σύσταση «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων», να έχει εγγεγραμμένα μέλη. Και αυτό, για να μπορεί η προσωρινή διοικούσα επιτροπή που θα διοριστεί από το Ειρηνοδικειο να μπορέσει να πραγματοποιήσει την πρώτη γενική συνέλευσή της.

Στόχος της «Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων», είναι -όπως αναφέρουν οι καταγγέλλοντες δικαστές- μεταξύ των άλλων η αύξηση κατά δύο χρόνια του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων λειτουργών πάρα τους ρητούς συνταγματικούς περιορισμούς, όπως και η καταβολή ειδικού επιδόματος των περίπου 300 ευρώ στους ανώτερους και ανώτερους δικαστές και εισαγγελείς υπό την μορφή επιδόματος αυξημένης ευθύνης.

Μεταξύ των νομικών ισχυρισμών που προβάλλουν οι επικεφαλής της νεας Ένωσης -είναι ότι:

1) το Σύνταγμα κάνει αναφορά στο κατώτερο όριο και όχι σε ανώτερο όριο συνταξιοδότησης και

2) η έκδοση μεταβατικού νόμου με τον οποίο θα αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, κ.λπ.

Μάλιστα αναζητούν (κατά τα πρότυπα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών) γνωμοδότηση καθηγητή Πανεπιστημίου που να τάσσεται υπέρ των σκοπών τους, δηλαδή της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους η όλη προσπάθεια ίδρυσης της νέας Ένωσης (που θα έχει το ίδιο καταστατικό με αυτό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων-ΕΔΕ), κινείται κυρίως από παλαιό μέλος της ΕΔΕ το οποίο διετέλεσε και πρόεδρος της, προκειμένου να υπάρχει βήμα έκφρασης των απόψεων και θέσεων των ανωτέρων και ανωτάτων δικαστικών για την αύξηση και όχι μόνο του ορίου συνταξιοδότησης, αλλά και για άλλα «καυτά» θέματα, καθώς έχασαν πλέον την πλειοψηφία στην ΕΔΕ μετά τις τελευταίες εκλογές.

Παράλληλα, οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι η ίδρυση της νέας Ένωσης αποσκοπεί επιπρόσθετα στο να επιφέρει ρήγμα αλλά και να εξασθενήσει την πολυπληθέστερη σε αριθμό μελών δικαστική Ένωση, αυτή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Την ίδια στιγμή επιδιώκεται και η ίδρυση μιας ακόμη Ένωσης, αυτή της Ένωσης Ειρηνοδικών, προκειμένου ένας μεγάλος αριθμός μελών της ΕΔΕ να αποσπαστεί. Και όλα αυτά προσθέτουν τη στιγμή κατά την οποία οι Ειρηνοδίκες είναι ήδη μέλη τη ΕΔΕ και μάλιστα συμμετέχουν και στο Διοικητικό Συμβούλιο της.

Οι δικαστές εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός ότι παρά τις σκληρές ανακοινώσεις των δικαστικών Ενώσεων δεν λαμβάνει θέση επί του θέματος αυτού ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονή. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η σιωπή του υπουργού Δικαιοσύνης μεταφράζεται σε συναίνεση του για την αντισυνταγματική αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και από εκεί αντλούν τη δύναμη των προσπαθειών τους, οι πρωτεργάτες της σύστασης της νέας Ένωσης.

Ήδη, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με σκληρές ανακοινώσεις τους έχουν καταδικάσει απερίφραστα την ενέργεια ίδρυσης νέας διασπαστικής, όπως την αποκαλούν, Ένωσης και καλούν τους δικαστές και εισαγγελείς να προσέλθουν στις επικείμενες γενικές συνελεύσεις των Ενώσεων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v