Πού κολλάει η συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τις οφειλές των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, είπε ο Γ. Σταθάκης. Στα τεχνικά κλιμάκια τα ανοιχτά θέματα. «Κλειδί» η διασφάλιση της ίσης αντιμετώπισης των πιστωτών.

Πού κολλάει η συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Σε επόμενη συνάντηση ευελπιστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι θα επιτύχει συμφωνία με τους δανειστές ως προς τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων καθώς σήμερα, αν και υπήρξε πρόοδος επί του σχεδίου, οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν ως προς τα είδη των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που θα «κουρεύονται».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, θα ακολουθήσουν άλλες μία με δύο συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, ούτως ώστε να επέλθει μια περαιτέρω επεξεργασία επί των θεμάτων που μένουν ανοιχτά και στη συνέχεια, η συζήτηση θα μεταφερθεί σε ανώτατο επίπεδο.

Χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ότι η διαφορά των δύο πλευρών έγκειται στους φόρους που θα διαγράφονται, ο υπουργός επεσήμανε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε τι αντίκτυπο θα έχει στα δημόσια οικονομικά και να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πιστωτές, δηλαδή τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, θα έχουν ίση αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση επί του θέματος, κεντρική ιδέα του οποίου παραμένει να βρεθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα στηρίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, το «πρασίνισμα» των κόκκινων δανείων και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Πρόκειται για μια δύσκολη ισορροπία, σημείωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια θα κληθούν να διαπραγματευθούν επί μελέτης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τις επιπτώσεις που θα έχει ενδεχόμενο «κούρεμα» στα δημόσια οικονομικά.

Οπως ανέφεραν αργότερα κυβερνητικοί κύκλοι, «καθώς ήδη έχει υπάρξει καταρχήν συμφωνία ως προς τον μηχανισμό που θα δημιουργηθεί, σήμερα έγινε αναλυτική συζήτηση προκειμένου να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και διασφάλισης του Δημοσίου ως προς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση, με την οποία έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα προκειμένου να βρεθεί η επιδιωκόμενη ισορροπία. Προφανώς, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε το νομοσχέδιο να λάβει την τελική μορφή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v