Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξέσπασε κόντρα για το νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ

Μόνο με παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως θα αρθεί το αδιέξοδο για την επιλογή προέδρου στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, μετά την υπουργοποίηση Πιτσιόρλα. Οι δύο απόψεις για το νομικό καθεστώς του Ταμείου. Το άγχος για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Ξέσπασε κόντρα για το νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ

Ξεκίνησε αλλά δεν τελείωσε, το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) που θα συζητούσε για τον νέο πρόεδρο, σε αντικατάσταση του Στέργιου Πιτσιόρλα ο οποίος ανέλαβε υφυπουργός Οικονομίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου επικαλέστηκαν τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ (3986 / 2011) σύμφωνα με τον οποίο ο διευθύνων σύμβουλος μπορεί να αναπληρώσει αυτόματα τον πρόεδρο για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Με βάση το συγκεκριμένο σκεπτικό, τη θέση του προέδρου έπρεπε να καταλάβει ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Αντ. Λεούσης. Οσοι υποστήριξαν τη συγκεκριμένη άποψη επικαλέστηκαν και την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων σε αρκετές ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές. Με τη γνώμη τους τάχθηκε και ο νομικός σύμβουλος του Tαμείου.

Διαφορετική άποψη είχε, όμως, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Άγγελος Βλάχος, ο οποίος υποστήριξε πως το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί πλέον με το νέο νόμο (4389/2016) για το Yπερταμείο Kρατικών Eγγυήσεων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του συγκεκριμένου νόμου, ο πρόεδρος επιλέγεται από τον μέτοχο (δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών), με τη σύμφωνη γνώμη του Εποπτικού Συμβουλίου του Yπερταμείου, της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ). Σημειώνεται πως το υπερταμείο έχει μεν Εποπτικό Συμβούλιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιλεγεί το διοικητικό του συμβούλιο

Κατά πληροφορίες, ο κ. Βλάχος ζήτησε έγγραφη διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών πως μπορεί να προχωρήσει η επιλογή προέδρου με βάση τον προηγούμενο νόμο. Στη συνέχεια επικράτησε ένταση, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν υπάρχει σχετική επιστολή του υπουργείου Οικονομικών, ούτε πότε θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για την αντικατάσταση του προέδρου.

Επισημαίνεται πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, αλλά σήμερα έχουν μείνει μόνο τρία μέλη, ο κ. Λεούσης, η εντεταλμένη σύμβουλος Ευαγγ. Τσιτσογιαννοπούλου και ο κ. Βλάχος.

Αν δεν υπάρξει, πάντως, παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο, θα υπάρξει πράγματι καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις.

Γι’ αυτό και στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση υποστηρίζουν πως «πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v