Τον δικό της ανασχηματισμό κάνει η ΝΔ

Αλλαγές σε θέσεις-κλειδιά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αποχωρεί από εκπρόσωπος Tύπου ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Η νέα φιλοσοφία λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού και το εκλογικό «άρωμα» του νέου σχήματος. Αιχμές κατά του Β. Σόιμπλε για το χρέος.

Τον δικό της ανασχηματισμό κάνει η ΝΔ

Θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθούν οι αλλαγές των προσώπων αλλά και του τρόπου λειτουργίας στο οργανόγραμμα της ΝΔ.

Ο κύβος, σύμφωνα με πληροφορίες, ερρίφθη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επιστρέφει σήμερα το πρωί από το Άγιο Όρος, φέρεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του. Ο αρχικός προγραμματισμός τον ήθελε να ανακοινώνει τα νέα πρόσωπα πριν από δέκα περίπου ημέρες, αμέσως μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, ωστόσο αποφάσισε να τον μεταθέσει χρονικά για λίγο αργότερα και ενώ επισήμως η σχετική πληροφορία διαψευδόταν.

Οι αλλαγές στα πρόσωπα δεν αναμένεται να είναι σαρωτικές αλλά στοχευμένες, για λόγους ουσίας περισσότερο και λιγότερο εντυπώσεων. Πρόθεση του προέδρου της ΝΔ είναι να αλλάξει την όλη φιλοσοφία λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού, ο οποίος, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κομματικό παράγοντα, θα διακρίνεται από «εντατικοποίηση της δράσης» και «αιχμηρότητα» του λόγου των γαλάζιων στελεχών.

«Πρόκειται περισσότερο για αλλαγή του συνολικού συστήματος λειτουργίας παρά προσώπων», τονίζει η ίδια πηγή, με δεδομένο πάντως να θεωρείται ότι το νέο σχήμα θα έχει και εκλογικό άρωμα, ενόψει πιθανών εξελίξεων το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προβεί σε αλλαγές σε κομματικές θέσεις-κλειδιά, όπως για παράδειγμα στη θέση του εκπροσώπου του κόμματος. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αλλάξει θέση και εκτός απροόπτου θα τον αντικαταστήσει ο μέχρι τώρα συντονιστής μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματος Βασίλης Κικίλιας. Από εκεί και πέρα, μάλλον θα «σπάσει» η τριπλέτα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων (Δένδιας, Βρούτσης, Κεραμέως), με τον απερχόμενο εκπρόσωπο Τύπου να φλερτάρει με μία από τις τρεις θέσεις.

Το μόνο πράγμα βέβαια που δεν θέλει αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να ανοίξει μέτωπα με δυσαρεστημένα στελέχη του, που είτε αποχωρήσουν από κάποια θέση του οργανογράμματος είτε περίμεναν να μπουν σε αυτό και τελικά δεν υλοποιείται η επιθυμία τους.

Γι' αυτό και έχει μελετήσει πολύ καλά τις όποιες κινήσεις του, με προοπτική όλοι, επικοινωνιακό επιτελείο, συντονιστές, τομεάρχες, επικεφαλής γραμματειών αλλά και απλοί βουλευτές να λειτουργήσουν για το κοινό καλό και να θέσουν τις βάσεις για περαιτέρω αξιοποίησή τους στο μέλλον, εφόσον η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ειδικά πάντως για τις γραμματείες, ένα από τα κριτήρια παραμονής των στελεχών που τις πλαισιώνουν, όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης, είναι να μην είναι υποψήφιοι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Δεν αποκλείεται, εξάλλου, εκτός από τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό, να υπάρξουν αλλαγές και στις περιφερειακές Οργανώσεις, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή εκλογική ετοιμότητα σε όλη τη χώρα.

Διπλό ταμπλό

Την ίδια ώρα, μετά το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η λιτότητα παρατράβηξε και σημαντικό μέρος της ευθύνης έχουν και οι πιστωτές μας», αιχμές, σε διπλό ταμπλό μάλιστα, άφησε χθες η ΝΔ κατά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφορικά με τα όσα αυτός είπε για το ελληνικό χρέος. Η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δήλωση «απρεπή», ενώ και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης σημείωνε: «Ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας είναι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Όχι τα συμφέροντα του κ. Σόιμπλε ή οποιουδήποτε άλλου ξένου πολιτικού».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αρκούνται στην κριτική εντός των τειχών, αλλά στέλνουν τα μηνύματά τους και προς Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον, χωρίς πάντως -σύμφωνα με γαλάζια στελέχη- να απαλλάσσουν και την κυβέρνηση από «τις τεράστιες ευθύνες της για τη σημερινή κατάσταση της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v