Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συμφωνία κορυφής Sani/Ikos-ομίλου Χανδρή

Τι σηματοδοτεί το ντιλ των δύο ξενοδοχειακών ομίλων στην Κέρκυρα. Ο επενδυτικός «οργασμός» του Sani/Ikos, η αλλαγή στρατηγικής του ομίλου Χανδρή. Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις των δύο «παικτών».

Η συμφωνία κορυφής Sani/Ikos-ομίλου Χανδρή

Τη νέα αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται στην κορυφή της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς, το ξαναμοίρασμα της «τράπουλας» στην εγχώρια τουριστική αγορά αλλά και την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου από το σχήμα Sani/Ikos και τον όμιλο Χανδρή, επιβεβαίωσε το mega deal στην Κέρκυρα, μέσω του οποίου άλλαξαν χέρια δύο από τις πιο ιστορικές μονάδες του νησιού.

Η εξαγορά από τον όμιλο Sani/Ikos των ξενοδοχείων Corfu Chandris και Dasia Chandris της Κέρκυρας, που ανήκαν στην εταιρεία «Ξενοδοχεία Χανδρή (Ελλάς) Α.Ε» του ομώνυμου ομίλου, σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από ένα ντιλ.

Σηματοδοτεί την επενδυτική επέκταση του ομίλου Sani/Ikos από τα περιορισμένα γεωγραφικά πλαίσια της Χαλκιδικής, που αποτελούσε το ορμητήριο της νέας ξενοδοχειακής αλυσίδας (Ikos Resorts), που αναπτύσσουν από κοινού ο όμιλος Sani και το αμερικανικό επενδυτικό fund Oaktree.

Αποτυπώνει ταυτόχρονα την αλλαγή πλεύσης του ξενοδοχειακού βραχίονα του ομίλου Χανδρή, ο οποίος αποσύρεται από τα παραθεριστικά (resort) ξενοδοχεία, με στόχο να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη αλυσίδας πολυτελών και business ξενοδοχείων πόλεων.

Ο όμιλος Sani/Ikos εμφανίζεται αυτή την περίοδο να είναι ο πλέον «ζεστός» εγχώριος ξενοδοχειακός παίκτης. Κι αυτό καθώς αξιοποιεί την υψηλή ρευστότητά του, την επενδυτική «πλάτη» της Oaktree, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό χάρη στην κερδοφορία των ξενοδοχείων Sani αλλά και των προοπτικών της νέας ξενοδοχειακής αλυσίδας Ikos.

Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται ήδη σε επενδυτικό «οργασμό», υλοποιώντας συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα 250 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία. Με το επενδυτικό του πρόγραμμα, ο όμιλος αποκτά σταδιακά μέχρι το 2019 ισχυρή παρουσία σε τρεις από τους πέντε δημοφιλέστερους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς: Χαλκιδική, Κω, Κέρκυρα. Με τις φήμες να πυροδοτούν ήδη σενάρια για επικείμενη επέκτασή του στην Κρήτη και τη Ρόδο.

Η άνοδος της ζήτησης από το εξωτερικό για διακοπές στο Ιόνιο αλλά και η ολοένα πυκνότερη αεροπορική σύνδεση της Κέρκυρας με βασικές ευρωπαϊκές αγορές αποτέλεσε το έδαφος για την εξαγορά των δύο ξενοδοχείων του ομίλου Χανδρή στην Κέρκυρα. Το τίμημα, σύμφωνα με στελέχη της τοπικής αγοράς, τοποθετείται στην περιοχή των 90 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική επένδυση του ομίλου Sani/Ikos θα φθάσει τα 110 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, οι δύο μονάδες θα ανακατασκευαστούν πλήρως και θα λειτουργήσουν ως ενιαία μονάδα με την επωνυμία «Ikos Dasia» (5 αστέρων), δυναμικότητας 410 δωματίων, σουιτών και μπανγκαλόου. Η μονάδα προγραμματίζεται να λειτουργήσει τον Μάιο του 2018.

Τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ των επενδύσεων Sani/Ikos θα απορροφηθούν στην Κω και τη Χαλκιδική. Στην Κω το σχέδιο αφορά στη μετατροπή του πρώην Club Med Kefalos του νησιού στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Ikos Kefalos» (5 αστέρων), δυναμικότητας 410 δωματίων, σουιτών και μπανγκαλόου, η οποία αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της την άνοιξη του 2019. Σε 50 εκατ. ευρώ ανέρχεται εξάλλου η επένδυση που υλοποιείται ήδη στη Χαλκιδική και αφορά στη δημιουργία της νέας μονάδας Sani Dumes (5 αστέρων), δυναμικότητας 130 δωματίων και σουιτών και η ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Sani Club (επίσης πέντε αστέρων), στο οποίο προστίθενται σουίτες ενός και δύο υπνοδωματίων.

Ο ξενοδοχειακός βραχίονας του ομίλου Χανδρή, από την πλευρά του, αποχωρεί από τις... παραλίες, με στόχο να επικεντρωθεί στα πολυτελή και business ξενοδοχεία πόλεων. Η «στροφή» του ομίλου θα συνδυαστεί με επαναπροσδιορισμό του εμπορικού σήματος. Η νέα στρατηγική του ομίλου αποτυπώθηκε στην πρόσφατη συμφωνία του με τον αμερικανικό κολοσσό Marriott. Ο όμιλος Χανδρή θα επενδύσει 15 εκατ. ευρώ προκειμένου η ξενοδοχειακή «ναυαρχίδα» του, το γνωστό ξενοδοχείο Metropolitan (Λ. Συγγρού, Φάληρο), να ανακαινισθεί πλήρως και να επαναλειτουργήσει από το 2018 ως το νέο Athens Marriott.

Σημειώνεται πως ο όμιλος ελέγχει το πολυτελές ξενοδοχείο The Med της Θεσ/νίκης αλλά και το Chandris στην πόλη της Χίου.

Ποικίλα σενάρια, ωστόσο, πυροδοτεί η πρόθεση του ομίλου Χανδρή να αναζητήσει και άλλες ευκαιρίες ανάπτυξης σε luxury και business city hotel». Κι αυτό καθώς Αθήνα και Θεσ/νίκη αποτελούν τους βασικούς ελληνικούς προορισμούς city hotels.

Ένα από τα σενάρια φέρει τον όμιλο Χανδρή να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εκποίηση μέσω πλειστηριασμού του ξενοδοχείου Ledra του ομίλου Παρασκευαΐδη της Λ. Συγγρού. Μονάδα η οποία λειτουργούσε ως Marriott μέχρι πριν από δύο χρόνια.

Άλλα σενάρια έφεραν τον όμιλο Χανδρή να επεκτείνεται σε ξενοδοχεία πόλεων σε συνεργασία με τον όμιλο Marriott. Σε σχετικό ερώτημα που απηύθυνε το Euro2day.gr, πηγή της εταιρείας «Ξενοδοχεία Χανδρή» παρέπεμψε στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία, όπως σημείωσε, «δεν αναφέρει κάτι τέτοιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v