Εκρηξη του ελληνικού ΑΕΠ αν γίνουμε... Γερμανία στην εκπαίδευση

Αύξηση του ΑΕΠ της κατά 7,2% θα μπορούσε να επιτύχει η Ελλάδα, εφόσον κατορθώσει να μειώσει τα ποσοστά των νέων εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης στα γερμανικά επίπεδα, σύμφωνα με έκθεση της PwC. Στο 1 τρισ. δολ. υπολογίζονται τα οφέλη για τις 35 χώρες του ΟΟΣΑ.

Εκρηξη του ελληνικού ΑΕΠ αν γίνουμε... Γερμανία στην εκπαίδευση

Σημαντική αύξηση του ΑΕΠ της, η οποία υπολογίζεται στο 7,2%, θα μπορούσε να επιτύχει η Ελλάδα, εφόσον κατορθώσει να μειώσει τα ποσοστά των νέων εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης στα γερμανικά επίπεδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της PwC για την εξέλιξη των νέων σε ηλικία εργαζομένων σε 35 χώρες του ΟΟΣΑ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Young Persons Index της PwC, η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση μεταξύ των 35 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να αποκομίσουν τα υψηλότερα δυνατά οφέλη για την οικονομία τους, εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές για την ενίσχυση και την αξιοποίηση της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των νέων, ώστε να φτάσουν τα ποσοστά που εμφανίζει η Γερμανία.

«Η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις ένταξης του νέου εργατικού δυναμικού στην παραγωγική διαδικασία. Σε αντιδιαστολή, η εφαρμογή μιας πολιτικής επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας θα έχει άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία τόσο μέσω της μείωσης της ανεργίας όσο και της αύξησης του ΑΕΠ», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζώης Σωτηρόπουλος, Partner και Επικεφαλής του People and Organisation Consulting της PwC Ελλάδας.

Σημαντικά είναι όμως τα πιθανά οφέλη από τη βελτίωση του δείκτη εξέλιξης των νέων σε ηλικία εργαζομένων και στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των οικονομολόγων της PwC, τα πιθανά οφέλη μπορούν να κυμανθούν από μόλις 0,1% του ΑΕΠ στην Ολλανδία, έως περίπου 2%-3% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, το Η.Β. και τη Γαλλία, με τα υψηλότερα πιθανά οφέλη να εκτιμώνται για την Τουρκία, την Ιταλία και την Ελλάδα με περίπου 7%-9% του ΑΕΠ.

Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, η πιθανή μακροπρόθεσμη αύξηση του συνολικού ΑΕΠ θα μπορούσε να φτάσει το 1,1 τρισ. δολάρια.

Σε ό,τι αφορά στην κατάταξη των χωρών, οι κεντρικές ευρωπαϊκές οικονομίες της Ελβετίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας καταλαμβάνουν και πάλι τις τρεις πρώτες θέσεις του Δείκτη Νέων Εργαζομένων της PwC, ο οποίος συγκρίνει την επίδραση στην αγορά εργασίας και τη συμμετοχή στην εκπαίδευση των ατόμων ηλικίας 15-24 σε χώρες του ΟΟΣΑ για το διάστημα από το 2006.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τρεις χώρες με τις κορυφαίες επιδόσεις μπόρεσαν να διατηρήσουν χαμηλά την ανεργία των νέων παρ' όλη την παγκόσμια ύφεση, ως αποτέλεσμα των ισχυρών εκπαιδευτικών συστημάτων που προάγουν την επαγγελματική κατάρτιση, η οποία συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των νέων που παραμένουν εκτός της αγοράς εργασίας.

Ο κ. John Hawksworth, επικεφαλής οικονομολόγος της PwC και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, αναφέρει: «Αναγνωρίσαμε τρία κοινά σημεία τα οποία εμφανίζονται συνήθως μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες αποδόσεις στον Δείκτη Νέων Εργαζομένων.

Αρχικά, ένα εκπαιδευτικό σύστημα γερμανικού στυλ που ενσωματώνει την επαγγελματική κατάρτιση και την εκμάθηση μέσα στην τάξη, θα μπορούσε να δώσει στους νέους περισσότερες επιλογές για τη μετάβασή τους στον κόσμο της εργασίας.

Δεύτερον, η αλλαγή των αντιλήψεων των εργοδοτών για τους νέους και η ενθάρρυνση της συνεργασίας εταιριών και σχολείων από νωρίς -όσον αφορά για παράδειγμα στην εργασιακή εμπειρία, στις συμβουλές σταδιοδρομίας, στην κοινωνική δράση- θα μπορούσε να αυξήσει την απασχόληση και τη συμμετοχή των νέων.

Τρίτον, η μείωση των ανεπίσημων μεθόδων πρόσληψης και η αύξηση των προσλήψεων με βάση τα προσόντα των υποψηφίων, θα μπορούσε να συμβάλει στην άρση των εμποδίων για την απασχόληση των νέων ανθρώπων χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού υπόβαθρου, για τους οποίους ενδεχομένως να υπάρχει και κίνδυνος αντικοινωνικής συμπεριφοράς».

Από τη μεριά της η κ. Carol Stubbings, επικεφαλής του παγκόσμιου δικτύου της PwC στον τομέα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και οργανισμών (People and Organisation), δήλωσε: «Οι νέοι άνθρωποι μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό. Για να αξιοποιήσουν το πλήρες δυναμικό αυτής της γενιάς, θα πρέπει οι εταιρίες να διασφαλίσουν την προσαρμογή των οργανισμών τους με σκοπό να προσελκύσουν και να διατηρήσουν νέα, και στην ηλικία και στο εργασιακό περιβάλλον, ταλέντα. Η επένδυση στις μαθητείες και την επαγγελματική κατάρτιση των νέων εργαζομένων θα επιτρέψει στις εταιρίες να αποκομίσουν τα οφέλη μέσω της αυξημένης καινοτομίας και παραγωγικότητας».

Μεταξύ άλλων, επίσης, από την έκθεση της PwC προκύπτουν τα εξής:

- Η Ελβετία και η Γερμανία βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των πιο επιτυχημένων ευρωπαϊκών χωρών για το 2015, ενώ ακολουθούν η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Δανία.

- Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα αγωνίζονται να ανακάμψουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

- Οι ΗΠΑ εμφανίζονται στις 10 κορυφαίες χώρες για πρώτη φορά από το 2006.

- Το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία έχουν παρουσιάσει την πιο σημαντική βελτίωση στο διάστημα μεταξύ 2006 και 2015.

- Αν μπορούσαν οι χώρες να μειώσουν τα ποσοστά των νέων μεταξύ 20 και 24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στα γερμανικά επίπεδα, οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ θα μπορούσαν να πετύχουν σημαντική ενίσχυση του ΑΕΠ τους μακροπρόθεσμα, κυμαινόμενη από περίπου 2%-3% για το Η.Β., τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, μέχρι 7%-9% για την Ισπανία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

- Το συνολικό οικονομικό όφελος από τη μείωση των νέων μεταξύ 20 και 24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στα γερμανικά επίπεδα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v