Δευτέρα τα πρώτα αναδρομικά σε μερισματούχους Δημοσίου

Ξεμπλοκάρει η εξόφληση των αναδρομικών του ΜΤΠΥ. Δόθηκαν τα 85 εκατ. από το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στις 28/11 πληρώνεται η πρώτη «φουρνιά», έως το τέλος του χρόνου η εξόφληση για τους υπόλοιπους.

Δευτέρα τα πρώτα αναδρομικά σε μερισματούχους Δημοσίου

Την ερχόμενη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία εξόφλησης των περίπου 23.500 συνταξιούχων του Δημοσίου που δικαιούνται μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), οι οποίοι από τον Φεβρουάριο του 2014 αναμένουν τα αναδρομικά μερίσματά τους.

To ΜΤΠΥ εξασφάλισε 85 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με στόχο να εξοφλήσει ως το τέλος του έτους όλες τις οφειλές του. Η αρχή γίνεται τη Δευτέρα. Έτσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΜΤΠΥ Ηλία Μπάρδα, τότε θα αποπληρωθούν οι οφειλές σε 4.608 μερισματούχους, οι οποίοι θα εισπράξουν τα αναδρομικά ποσά των μερισμάτων τους, συνολικού ύψους 14,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μερισματούχους που έχουν ήδη λάβει το πρώτο μέρισμά τους, από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2016 και περιμένουν μόνο τα αναδρομικά.

Διευκρινίζεται πως η αποπληρωμή αφορά συνταξιούχους υπαλλήλους που έχουν ήδη λάβει το τακτικό μέρισμα -έχουν ενταχθεί δηλαδή στις τακτικές πληρωμές του ΜΤΠΥ-, αλλά περιμένουν την εξόφληση των αναδρομικών τους, για τους μήνες κατά τους οποίους περίμεναν την έκδοση της σχετικής απόφασης από το ταμείο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον σχεδιασμό, στο τέλος Δεκεμβρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η επόμενη τακτική πληρωμή, θα εξοφληθούν και οι υπόλοιποι 18.500 δικαιούχοι μερίσματος.

Πρόκειται για νέους μερισματούχους που δεν έχουν πάρει καν μέρισμα και περιμένουν όχι μόνο τα αναδρομικά αλλά και την πρώτη τακτική πληρωμή. Βάσει του σχεδιασμού, οι πληρωμές γίνονται με βάση τη σειρά προτεραιότητας, από τους παλαιότερους προς τους νεότερους.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, για έναν σημαντικό αριθμό δικαιούχων, ο συμψηφισμός θα είναι δύσκολος, καθώς όσοι έχουν δικαιωθεί μέρισμα από τις αρχές του 2016 και περιμένουν μόνο τα αναδρομικά για το 2015 ή/και το 2014 θα τύχουν διπλού συμψηφισμού. Δηλαδή, θα πρέπει να πάρουν τα ποσά για τους μήνες του 2014 και του 2015 που δεν εισέπρατταν μέρισμα ενώ το δικαιούνταν, ενώ θα πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά ανάμεσα στο νέο και το παλιό μέρισμα, αν τυχόν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο του 2016.

Και αυτό γιατί ο νέος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει ότι τα αναδρομικά για τους μήνες μέχρι και 31/12/2015 θα υπολογιστούν με βάση το παλιό μέρισμα, ενώ τα αναδρομικά για τους μήνες από 1/1/2016 και μετά θα είναι σημαντικά μειωμένα, με βάση τον νέο τύπο υπολογισμού των μερισμάτων που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Τον Σεπτέμβριο, το μέρισμα που έλαβαν οι μερισματούχοι, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού και της πρώτης δόσης των αναδρομικών, ήταν "ψαλιδισμένο" ακόμη και πάνω από 50% συγκριτικά με το μέρισμα που είχε δοθεί τελευταία φορά τον περασμένο Μάρτιο. Αντίστοιχες θα είναι οι μειώσεις και τον Δεκέμβριο.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και περίπου 25.000-30.000 μερισματούχοι που έχασαν οριστικά από 1η Ιουνίου το μέρισμα λόγω θανάτου, όπως ενήλικες άγαμες θυγατέρες, χήρες/χήροι που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, γονείς και ορφανά αδέλφια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v