Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πρωταθλήτρια» Σεπτέμβρη η Ελλάδα στη γερμανική αγορά

Τη μεγαλύτερη άνοδο αεροπορικής κίνησης μεταξύ των βασικών προορισμών της Μεσογείου στην αγορά της Γερμανίας κατέγραψε η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο. Αδιαφιλονίκητη νικήτρια της χρονιάς η Ισπανία. Ποιες χώρες-προορισμοί βρέθηκαν στο «κόκκινο».

«Πρωταθλήτρια» Σεπτέμβρη η Ελλάδα στη γερμανική αγορά

Τη στροφή που έκαναν προς την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο οι ταξιδιώτες από τη Γερμανία αποτυπώνουν τα στοιχεία αεροπορικής κίνηση Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής (Destatis) της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον συγκεκριμένο μήνα η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό αύξησης επιβατών μεταξύ των βασικών προορισμών εξωτερικού. Αύξηση, μάλιστα, η οποία είναι διπλάσια από την αντίστοιχη που παρουσίασε η επιβατική κίνηση από γερμανικά αεροδρόμια προς Ελλάδα στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Destatis, οι επιβάτες που αναχώρησαν από αεροδρόμια της Γερμανίας προς ελληνικούς προορισμούς κατέγραψαν αύξηση 8,8% στο εννεάμηνο αλλά 16,2% τον μήνα Σεπτέμβριο. Τον συγκεκριμένο μήνα ταξίδεψαν με αεροπλάνο προς Ελλάδα 414 χιλ. ταξιδιώτες από τη Γερμανία ενώ για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ο αριθμός τους έφθασε τα 2.417.000 επισκέπτες.

Τα ελληνικά νησιά, πάντως, αποδείχθηκαν λιγότερο ελκυστικά φέτος για τους ταξιδιώτες από Γερμανία καθώς η άνοδος επιβατών ήταν μικρότερη από το σύνολο της χώρας για το εννεάμηνο (7,3% έναντι 8,8%) και σημαντικά μικρότερη τον Σεπτέμβριο (11,5% έναντι 16,2% στο σύνολο της Ελλάδας).

Πολύ ψηλά με κριτήριο το ποσοστό αύξησης επιβατών τον Σεπτέμβριο βρέθηκε η Ιταλία. Καταδεικνύοντας πως οι Γερμανοί έσπευσαν, μετά τον Αύγουστο, να αξιοποιήσουν τις προσφορές που βρήκαν στην αγορά από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Σε μια περίοδο που η Ισπανία και Πορτογαλία ήταν σχεδόν γεμάτες κόσμο. Σύμφωνα με την Destatis, οι επιβάτες από Γερμανία που κατευθύνθηκαν προς Ιταλία αυξήθηκαν 6,2% στο εννεάμηνο αλλά κατέγραψαν πολύ μεγαλύτερη αύξηση (11,6%) τον Σεπτέμβριο.

Αδιαφιλονίκητος νικητής, ωστόσο, στην αγορά της Γερμανίας αναδείχθηκε η Ισπανία, με ισορροπημένα υψηλή άνοδο επιβατών 10,6% στο εννεάμηνο και 11,8% τον Σεπτέμβριο. Ενδεικτικό της ζήτησης που διαμορφώθηκε φέτος για την Ισπανία είναι το γεγονός πως μόνο κατά τον Σεπτέμβριο ταξίδεψαν από τη Γερμανία στα Κανάρια όσοι επιβάτες πέταξαν προς όλους τους ελληνικούς προορισμούς στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

Αντίστοιχη αύξηση με την Ελλάδα εμφάνισε τον Σεπτέμβριο η Πορτογαλία (+16%), η οποία ξεπέρασε σε άνοδο τη χώρα μας για το σύνολο του εννεαμήνου (+11,5%).

Κάπου εδώ αρχίζει ο χορός των... καταραμένων της γερμανικής αγοράς. Ο λόγος για τους προορισμούς της Μεσογείου που κατέγραψαν μεγάλες απώλειες φέτος. Ανάμεσά τους η Κύπρος, με πτώση 8,7% στο εννεάμηνο και 15,2% τον Σεπτέμβριο.

Μεγάλος χαμένος, όμως, αναδεικνύεται η Τουρκία καθώς μέτρησε 20,5% λιγότερους επιβάτες τον Σεπτέμβριο και 15,8% στην περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Καίριο πλήγμα δέχθηκε ο βασικός παραθεριστικός πόλος της Τουρκίας (Αττάλεια), ο οποίος κατέγραψε πτώση 29,5% στο εννεάμηνο και 32,7% τον Σεπτέμβριο.

Σταθερά στο «κόκκινο» παρέμειναν η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Τυνησία, με βουτιά επιβατών 38,1%, 7,3% και 32,8% αντίστοιχα την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v