«Ανένδοτος» Τσίπρα σε Μητσοτάκη με όπλο... τις εκλογές

Αποφασισμένος να κλείσει την αξιολόγηση εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός. Διαχωριστικές γραμμές μεταξύ «δεξιάς-αντιδεξιάς» με αφορμή τα εργασιακά. Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με Ντ. Τραμπ και δέσμευση «να βρεθούμε σύντομα».

«Ανένδοτος» Τσίπρα σε Μητσοτάκη με όπλο... τις εκλογές

Με μία ομιλία (στους βουλευτές του) που θα κινδύνευε να χαρακτηριστεί... προεκλογική, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε και δημοσίως την πρόθεσή του να κλείσει την αξιολόγηση (με «ανεκτούς» συμβιβασμούς), υψώνοντας ταυτόχρονα τον διαχωριστικό τοίχο ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις (υπό την κυβέρνησή του) και στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τα εργασιακά.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου ενημέρωναν τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (στην από κοινού συνεδρίαση του Πολιτικού και του Εκτελεστικού Συμβουλίου) για την πορεία της διαπραγμάτευσης, αναφέροντας, κατά τις πληροφορίες, ως επικρατέστερο «σενάριο» την ευόδωσή της -ήτοι, τη συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

(Ανέφεραν και το δεύτερο «σενάριο» της παράτασης για λίγο μετά τις γιορτές, ενώ η τρίτη εκδοχή, δηλαδή το πλήρες ναυάγιο, δεν απασχόλησε τη συζήτηση παρά μόνο... ως τίτλος).

Ως «πολιτική λύση» εμφάνισαν τη συμφωνία που πρέπει να γίνει ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην ευρωπαϊκή πλευρά για το χρέος και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς η μεταξύ τους διαφωνία ανεβοκατεβάζει το ύψος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να κλείσει το πρόγραμμα -με την ελληνική πλευρά να αρνείται κάθε συζήτηση για νέα μέτρα.

Τραμπ προς Τσίπρα: «Να βρεθούμε να μιλήσουμε»

Η συνεδρίαση έγινε απόντος του πρωθυπουργού, ο οποίος, την ίδια ώρα, είχε την πρώτη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνομιλία ήταν «ζεστή», με τον κ. Τσίπρα να επισημαίνει «βλέπω ότι έχεις στην ομάδα σου πολλούς Ελληνοαμερικανούς» και τον κ. Τραμπ να δηλώνει «ενθουσιασμένος» με τη στήριξη που του επιφύλαξε η ελληνική ομογένεια στην Αμερική -φέρεται μάλιστα να εξέφρασε την επιθυμία του «να βρεθούμε να μιλήσουμε».

Κατά την επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου, «στο πλαίσιο της συνομιλίας τους τονίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας για την ειρήνη και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής -ιδιαίτερα σε μία περίοδο αυξανόμενης αποσταθεροποίησης- καθώς και οι σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός για την αντιμετώπιση τόσο της οικονομικής όσο και της προσφυγικής κρίσης».

Επίσης, «επιβεβαιώθηκε παράλληλα η σημασία ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών σε σειρά τομέων, σε συνέχεια και της πρόσφατης επίσκεψης του προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα».

«Ο κ. Μητσοτάκης μάς θέλει μπανανία»

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας φωτογράφισε το πλαίσιο στο οποίο προτίθεται να «τα βρει» με τους δανειστές στο εργασιακό, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες -τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων.

Κι αυτό διότι επέμεινε στη θέση για επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, άγγιξε ακροθιγώς το θέμα των απολύσεων (όχι, φυσικά, ομαδικές αλλά «λελογισμένη αύξηση» του επιτρεπόμενου αριθμού τους) και δεν ανέφερε τίποτα για τον νέο συνδικαλιστικό νόμο.

Για τον διαχωριστικό τοίχο την «πάσα» τού την έδωσε ο κ. Μητσοτάκης λίγη ώρα νωρίτερα (στη συνεδρίαση της δικής του κοινοβουλευτικής ομάδας), όταν τάχθηκε υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων, αποδίδοντας σε «αριστερές ιδεοληψίες» την επιμονή της κυβέρνησης στις κλαδικές συλλογικές.

«Δεν πρόκειται για μια ιδεολογική εμμονή της Αριστεράς αλλά για αναγκαίες κινήσεις, ώστε επιτέλους στον τόπο μας να τερματιστεί το καθεστώς της γαλέρας, που επικράτησε στα χρόνια της κρίσης, με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Προς επίρρωση, υπενθύμισε ότι «ο πρόεδρος Γιούνκερ (σ.σ. ανήκει στο ΕΛΚ) είχε υπογράψει κοινή δήλωση μαζί μου, το καλοκαίρι του 2015, για την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα», ενώ θέλοντας να δώσει ένα ισχυρό… δημοσκοπικό δίλημμα στους πολίτες, έριξε το σλόγκαν: «Αυτά που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ‘μένουμε Ευρώπη’ αλλά ‘γινόμαστε μπανανία’».

Εκλογές για… 4ο Μνημόνιο 

Επιχειρώντας τη μέγιστη συστράτευση γύρω από την κυβέρνησή του, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το επιχείρημα-όπλο στο γιατί ο κ. Μητσοτάκης ζητά επιμόνως εκλογές: θέλει -είπε- να μην κλείσει η αξιολόγηση, να πέσει η κυβέρνηση, να κερδίσει τις εκλογές και επικαλούμενος την κακή οικονομική κατάσταση να προχωρήσει σε νέο δανεισμό, δηλαδή στο 4ο Μνημόνιο, σημεία του οποίου παρουσιάζει σταδιακά («απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση μισθών, συντάξεων» κ.λπ.).

Με τη φράση «δεν θα του κάνουμε το χατίρι», ο κ. Τσίπρας έκλεισε -πάλι- το θέμα των πρόωρων εκλογών, καλώντας «την κοινωνία» να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης και (εμμέσως) τις προοδευτικές δυνάμεις (σ.σ. δηλαδή τη Δημοκρατική Συμπαράταξη) να επιλέξουν στρατόπεδο.

Εξόρμηση στον λαό…

Με αυτά τα δύο «όπλα», δηλαδή την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αποτροπή του 4ου Μνημονίου από μία κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «να βγουν στην κοινωνία» και να την ενημερώσουν για την κατάσταση.

Την αρχή την κάνει ο ίδιος ανοίγοντας κύκλο στοχευμένων περιοδειών: την Παρασκευή θα επισκεφτεί Αλεξανδρούπολη-Κομοτηνή-Ξάνθη, για να «επικοινωνήσει» τα έργα περί τον ΤΑΡ και την κυβερνητική πολιτική στο μειονοτικό (θα επισκεφθεί προς τούτο μειονοτικό χωριό και σχολείο), ενώ στη συνέχεια θα εγκαινιάσει το «γραφείο Πρωθυπουργού» στη Θεσσαλονίκη.

Οι επόμενες περιοδείες-επισκέψεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί καθώς από την επόμενη εβδομάδα ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα για το Euro Working Group και το Eurogroup, οπότε η (δια ηλεκτρονικής αλληλογραφίας) διαπραγμάτευση θα κορυφωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v