Πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. ευρώ στο 10μηνο

Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, οι μεγαλύτερες υπερβάσεις εσόδων εντοπίζονται στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (316 εκατ. ευρώ), στον ΦΠΑ λοιπών προϊόντων (137 εκατ. ευρώ) και σε μη φορολογικά έσοδα (205 εκατ. ευρώ).

Πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. ευρώ στο 10μηνο

Σημαντική υπέρβαση εσόδων και δραστική υποεκτέλεση δαπανών συνεχίζει να εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο δεκάμηνο, ακόμα και μετά την προσαρμογή των μεγεθών του στις νέες προβλέψεις οι οποίες ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό του 2017.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν υπέρβαση στα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατά 938 εκατ. ευρώ, η οποία περιορίζεται οριακά σε 920 εκατ. ευρώ αν εξεταστούν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μετά την εξαίρεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, οι μεγαλύτερες υπερβάσεις εσόδων εντοπίζονται στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (316 εκατ. ευρώ), στον ΦΠΑ λοιπών προϊόντων (137 εκατ. ευρώ) και σε μη φορολογικά έσοδα (205 εκατ. ευρώ). Υπερβάσεις καταγράφονται και στις εισπράξεις από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ΦΠΑ καπνού και φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών.

Αντίθετα υστέρηση έναντι των στόχων παρουσιάζουν οι εισπράξεις από φόρους στην περιουσία (24 εκατ. ευρώ) και ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων (33 εκατ. ευρώ), ενώ μειωμένες κατά 90 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο εμφανίζονται οι επιστροφές φόρων (ανήλθαν σε 2,386 δισ. ευρώ).

Κοντά στα 2 δισ. ευρώ χαμηλότερες σε σχέση με το στόχο διαμορφώνονται οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο, με το υπουργείο Οικονομικών να συνεχίζει να τροφοδοτεί την εσωτερική στάση πληρωμών.

Υστερήσεις σημειώνονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (860 εκατ. ευρώ χαμηλότερες οι δαπάνες αν και τα έσοδα πλέον διαμορφώνονται κοντά στους στόχους).

Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού παραμένει στα ύψη. Ανήλθε σε 6,5 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο, όταν ο ετήσιος στόχος αφορά σε πλεόνασμα 1,983 δισ. ευρώ.

 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v