Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Είμαστε πολύ κοντά στη βιωσιμότητα χρέους

Είναι πολύ καλύτερα για την Ελλάδα να γίνουν τώρα συγκεκριμένα τα μέτρα για το χρέος, ακόμα και αν εφαρμοστούν το 2018, τονίζει ο Γ. Στουρνάρας. Ελπίζει σε «λευκό καπνό» στις 5/12. Εκτιμά ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Πρόκληση και ευκαιρία τα NPLs.

Στουρνάρας: Είμαστε πολύ κοντά στη βιωσιμότητα χρέους

Την ελπίδα του ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας πως τα πάντα είναι έτοιμα για την 5η Δεκεμβρίου και πως ελπίζει σε «λευκό καπνό».

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας πως είναι πολύ καλύτερα για την Ελλάδα να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα τώρα, ακόμα και αν εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος.

Σημείωσε, δε, πως τα μέτρα που απαιτούνται για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι πολύ «έντονα».

Για το θέμα της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο QE, ανέφερε πως αυτό εξαρτάται από την ΕΚΤ. «Ας δούμε τι θα γίνει τον Δεκέμβριο και αν έχουμε κάτι απτό για το χρέος, τότε θα έχουμε απόφαση», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι είναι θετικές και «πολύ καλύτερες από πριν». «Κοιτάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Τα χειρότερα είναι πίσω μας», τόνισε, συμπληρώνοντας πως στην Ελλάδα η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με πέρυσι, καθώς το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο και οι τράπεζες τα πάνε καλύτερα. «Βασικός στόχος τώρα είναι να μειωθεί το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων», είπε, σχολιάζοντας πως αυτό αποτελεί πρόκληση αλλά και ευκαιρία. Αν επιτευχθούν οι στόχοι για τα NPLs, οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν άλλα κεφάλαια, αντιθέτως θα αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, είπε.

Ο διοικητής της ΤτΕ σχολίασε επίσης πως «είχαμε έξι πολύ δύσκολα χρόνια, πέντε κυβερνήσεις απέτυχαν, έχουμε κάνει λάθη, οι θεσμοί έχουν επίσης κάνει λάθη, όμως στην πολιτική αυτό που έχει σημασία είναι τα αποτελέσματα, και τα αποτελέσματα είναι θετικά». «Από την άλλη, βλέπουμε τεράστια μείωση του βιοτικού επιπέδου, όμως έχουμε πολύ πιο ισορροπημένη οικονομία τώρα», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στα capital controls, είπε πως δεν είχαν τόσο καταστροφική επίπτωση στην οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v