Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν κάλυψε τις αποστάσεις η τηλεδιάσκεψη με θεσμούς

Χωρίς συμφωνία σε κάποιο από τα «αγκάθια» της δεύτερης αξιολόγησης πηγαίνει στο Euroworking Group της Δευτέρας η Αθήνα. Συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις. Επιμένει σε σκληρή γραμμή για εργασιακά και πρόσθετα μέτρα ως το 2020 το ΔΝΤ.

Δεν κάλυψε τις αποστάσεις η τηλεδιάσκεψη με θεσμούς

Με ανταλλαγή απόψεων χωρίς ωστόσο αρμόδιες πηγές να αναφέρουν ότι έκλεισε κάποιο από τα ανοιχτά θέματα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των θεσμών.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και σε αυτήν μετείχαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χουλιαράκης και Έφη Αχτσιόγλου.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν πλέον σε τεχνικό επίπεδο ενόψει του Euroworking Group της Δευτέρας ενώ όπως είναι γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Στο τραπέζι παραμένουν ανοιχτά κυρίως τα εργασιακά, με την κυβέρνηση να εμμένει στις θέσεις της και την πλευρά του ΔΝΤ να τηρεί την πιο σκληρή γραμμή στους κόλπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου εργασίας, σε ότι αφορά τα εργασιακά, η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε τις γνωστές σε όλους θέσεις. Στην διάρκεια της συζήτησης και οι δύο πλευρές ζήτησαν διευκρινίσεις επί σειράς θεμάτων.

«Αγκάθι» παραμένει και η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος καθώς όσο ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα παραμένει στο 3,5% για την τριετία 2018-2020 το ΔΝΤ ζητά πρόσθετα μέτρα.

Όλα δείχνουν ότι στο EWG της Δευτέρας η ελληνική πλευρά θα προσέλθει χωρίς να έχουν κλείσει όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης, ενώ ευρωπαϊκές πηγές χαρακτηρίζουν ορατό το ενδεχόμενο καθυστερήσεων.

Τα ανοιχτά μέτωπα 

Τα μεγάλα μέτωπα παραμένουν αυτά του εργασιακού αλλά και των δημοσιονομικών καθώς η κυβέρνηση καλείται να δουλέψει με το σενάριο ότι θα παράξει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020. Υπό την πίεση του ΔΝΤ μάλιστα, όπως έγραψε την Πέμπτη το Euro2day.gr, ζητείται από τους δανειστές να προσδιορίσουν τώρα αυτά τα μέτρα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, εμμένει στο αίτημα για χαμηλότερους στόχους μετά τη λήξη του προγράμματος (2018) και υποστηρίζει ότι οι κινήσεις ελάφρυνσης του χρέους και το δημοσιονομικό όφελος που θα προκαλέσουν θα ανακόψουν τις πιέσεις για νέα μέτρα στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Θα πρέπει, για να το πετύχει, να πείσει τους προϊσταμένους των Θεσμών να δώσουν τις σχετικές «πολιτικές εντολές».

Ετσι προς ώρας το κείμενο επί του οποίου γίνεται η διαπραγμάτευση προβλέπει ότι ακόμα και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί προκύπτει δημοσιονομικό κενό (δεν έχει συμφωνηθεί το ποσοστό) για το 2018.

Η κυβέρνηση καλείται να «υιοθετήσει ως prior action Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο (MTFS) 2017-2020 που θα θέτει ταβάνι στις δαπάνες συνεπές με τους στόχους του προγράμματος του ESM και ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και 2020». Όπως αναφέρεται «θα υποστηριχθεί από νομοθέτηση, περιλαμβανομένων παραμετρικών μέτρων» για το ύψος των οποίων ακόμα διεξάγεται διαπραγμάτευση.

Όπως έχει περιγράψει αναλυτικά το Euro2day.gr την Τρίτη, στο κείμενο που δόθηκε από τους δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση και επί του οποίου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνει ένα «μπουκέτο» παραμετρικών μέτρων για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό στο οποίο περιλαμβάνονται ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων και η κατάργηση φοροαπαλλαγών καθώς και μέτρα για μείωση εξόδων του ΕΟΠΥΥ. Οφέλη για τον προϋπολογισμό αναμένεται να έχει και το spending review που διεξάγεται στα υπουργεία και θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο Σεπτέμβριο του 2017.

Να σημειωθεί πάντως ότι αναγνωρίζεται από τους θεσμούς ότι υπερβάσεις στους στόχους μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλέον μέτρα προστασίας αδυνάμων ή μείωση φορολογικών βαρών. Ηδη η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι την διανομή «κοινωνικού μερίσματος» από την υπέρβαση στόχων την τρέχουσα χρονιά.

Στα prior actions που αφορούν τη φορολογία προβλέπει το προσχέδιο της συμφωνίας, όπως έγραψε το Euro2day.gr περιλαμβάνεται η επανεξέταση τη φορολογική νομοθεσία η οποία διέπει τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, η επανεξέταση της φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλιακής κοινότητας, η αξιολόγηση και μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, περιλαμβανομένων μέτρων για τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων, αλλά και η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες.

Για το πλαστικό χρήμα από το κείμενο του SMOU προκύπτει ότι το νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά στην τελική ευθεία είναι. Στόχος είναι έως τον Ιούνιο του 2017 να έχουν τοποθετηθεί POS στο 80% των επιχειρήσεων, με βάση κατηγοριοποίηση επαγγελμάτων με υψηλή ροπή προς φοροδιαφυγή, ενώ οι δανειστές ζητούν νωρίτερα, έως τον Φεβρουάριο του 2017, όλες τις εναλλακτικές προτάσεις, περιλαμβανομένων ηλεκτρονικών εφαρμογών, για την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

Αναφορικά με το μεγάλο αγκάθι του ασφαλιστικού, ζητούνται νέες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ που αναμένεται να οδηγήσουν σε περικοπές και ασκούνται πιέσεις για έγκαιρη υλοποίηση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και μείωση προσωπικού στο νέο υπερταμείο (ΕΦΚΑ).

Τέλος στα εργασιακά, το μεγάλο αγκάθι είναι οι απαιτήσεις για τις ομαδικές απολύσεις, όπου, όπως έγραψε το Euro2day.gr μεταξύ άλλων ζητείται να αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα της εκ των προτέρων έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας, με ένα διοικητικό σύστημα κοινοποίησης του πλάνου ομαδικών απολύσεων

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v