Με χαμηλές προσδοκίες η Αθήνα στο EwG

Γιατί δεν αναμένεται «λευκός καπνός» για staff level agreement στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group. Ο στόχος της πολιτικής συμφωνίας, η τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου και οι φόβοι για καθυστερήσεις. Εν αναμονή μηνυμάτων από την επίσκεψη Μοσκοβισί.

Με χαμηλές προσδοκίες η Αθήνα στο EwG

Στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group δεν αναμένονται εκπλήξεις. Θα καταγραφεί η πρόοδος η οποία έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση από τη μία πλευρά και από την άλλη, τα ανοιχτά θέματα τα οποία ανάγονται κυρίως στη σφαίρα της πολιτικής συμφωνίας.

Χωρίς πολιτική διαχείριση και κυρίως χωρίς να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σε συνάρτηση με τη διευθέτηση του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, προφανώς (σε όρους πολιτικής) η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί όσα ζητά το Ταμείο για να επιτευχθεί ο στόχος πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως το 2020 (και βλέπουμε).

Η τηλεδιάσκεψη η οποία έγινε το απόγευμα του Σαββάτου ανάμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και τους επικεφαλής του κουαρτέτου, δεν κατάφερε να κλείσει κάποια από τις μεγάλες εκκρεμότητες τις οποίες άφησαν πίσω τους οι επικεφαλής, μετά την αναχώρησή τους από την Αθήνα την περασμένη Τρίτη. Εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά θέματα (το ζήτημα είναι οι ΝΟΜΕ και όχι η πώληση της ΔΕΗ σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης), μένουν ακόμα ανοιχτά. Επομένως, σε καμία περίπτωση το EwG δεν μπορεί να βάλει τη βούλα του σε Staff Level Agreement, σήμερα.

Από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, το περασμένο Σάββατο προκύπτει όμως ότι και ο στόχος για συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, είναι μάλλον ανέφικτος.

Με βάση τις δηλώσεις του, "η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση μολονότι έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο παραμένει ανοιχτή σε όλους τους διαφορετικούς τομείς πολιτικής". Το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, «θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για καταγραφή της προόδου και για καθορισμό του χρονοδιαγράμματος προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Έχουμε δρόμο δηλαδή ακόμα...

Την ίδια ώρα, πηγές με γνώση των εξελίξεων, αποτολμούν μια πρόβλεψη εκτόνωσης της κατάστασης τον Ιανουάριο και αφού θα έχει προηγηθεί ένα ακόμα δραματικό Eurogroup ή ακόμα και Σύνοδος Κορυφής... Τόσο μπερδεμένο είναι το κουβάρι.

Στήριξη

Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε στήριξη της Κομισιόν. Ο κοινοτικός Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα οπότε και έχουν προγραμματιστεί διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Σήμερα το μεσημέρι άλλωστε, αναμένεται να δώσει στίγμα της θέσης που θα κρατήσει η Κομισιόν τόσο όσον αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όσο και στο θέμα του χρέους, σε ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v