Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κατεβαίνει» ο πήχης για συμφωνία στο Eurogroup

«Εφικτός» ο στόχος της 5ης Δεκεμβρίου, εκτιμά τώρα η κυβέρνηση. Κατηγορηματικό «όχι» σε νέα μέτρα, «με ή χωρίς ΔΝΤ». Συναντήσεις Τσίπρα με Μοσκοβισί-Κερέ. Αθήνα-Άμπου Ντάμπι μέσω Αβάνας αποφάσισε ο πρωθυπουργός, για να τιμήσει τον «Κομαντάντε».

«Κατεβαίνει» ο πήχης για συμφωνία στο Eurogroup

Με το σημερινό Euro Working Group αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την "τύχη" της δεύτερης αξιολόγησης και την ύπαρξη ή όχι πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Η εν λόγω ημερομηνία ωστόσο δεν θεωρείται πλέον deadline από την κυβέρνηση. Σε αντίθεση με τη μέχρι... προχθές βεβαιότητα ότι την επόμενη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών θα έκλειναν την «ελληνική εκκρεμότητα», κεντρικά στελέχη επιλέγουν τώρα να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών.

«Ο στόχος να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup είναι εφικτός», σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας που παρακολουθεί στενά τη διαπραγμάτευση, αποφεύγοντας (τις τελευταίες ώρες) να παρουσιάσει την 5η Δεκεμβρίου ως «ορόσημο».

Άλλα κυβερνητικά στελέχη «δεν αποκλείουν» το ενδεχόμενο να ληφθούν οι αποφάσεις λίγες ημέρες αργότερα, π.χ. με τηλεδιάσκεψη του άτυπου ευρω-οργάνου.

Το βασικό, λένε, είναι να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ εάν θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και πώς (με χρηματοδότηση ή ως τεχνικός σύμβουλος). Στην επίμονη ερώτηση... τι θέλει η κυβέρνηση επ' αυτού, η απάντηση επαναλαμβάνεται μονότονα: «να πει το ΔΝΤ τι θέλει και μετά η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί σχετικά».

Σ' αυτή τη φάση, το Μαξίμου προτιμά να διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο 4ου μνημονίου ή νέων μέτρων. Ακόμα και στην παρατήρηση ότι είσοδος του Ταμείου με χρονική διάρκεια που θα υπερβαίνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (δηλαδή πέραν της 30;hς Αυγούστου 2018 που αυτό ολοκληρώνεται), θα συνεπάγεται... νέο μνημόνιο.

Με Κερέ και Μοσκοβισί

Την ανάγκη πολιτικής συμφωνίας στο τρίπτυχο αξιολόγηση-χρέος-ένταξη στο QE θα συζητήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, οι οποίοι φτάνουν στην Αθήνα με αφορμή το ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. (σ.σ. Η προγραμματισμένη για αύριο το βράδυ ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο δεν θα γίνει, καθώς αναχωρεί το απόγευμα για την Κούβα, προκειμένου να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις τιμής που διοργανώνονται για τον Φιντέλ Κάστρο).

Ο κ. Τσίπρας θα αναπτύξει (εκ νέου) στους δύο αξιωματούχους τη θέση του ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «άσκοπες καθυστερήσεις» και «αχρείαστα εμπόδια» (σ.σ. νέα μέτρα) στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Ειδικότερα, θα κάνει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί νέα μέτρα που (τυχόν) θα ζητήσει το ΔΝΤ για τη διετία 2019-2020, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στο παραπάνω πλαίσιο εμφανίσθηκε θετικός ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή.

Αθήνα-Αβάνα-Άμπου Ντάμπι

Συνδεδεμένο με την πορεία της διαπραγμάτευσης (και τον στόχο περί πολιτικής συμφωνίας) θα είναι το τετ α τετ που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τον Φρανσουά Ολάντ στο Άμπου Ντάμπι, στο περιθώριο της Διάσκεψης της Unesco για την πολιτιστική κληρονομιά που συνδιοργανώνουν τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία.

Δεν αποκλείεται να ζητηθεί συνάντηση και με την Άγκελα Μέρκελ, εάν η Γερμανίδα καγκελάριος παρευρεθεί στη Διάσκεψη.

Η παρουσία του κ. Τσίπρα στο Άμπου Ντάμπι και οι εκεί επαφές είναι ο λόγος που δεν θα παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, η οποία θα γίνει «πάνω» στη Διάσκεψη, στις 4 Δεκεμβρίου.

Επειδή οι ημερομηνίες «δεν έβγαιναν, αποφασίσθηκε ο πρωθυπουργός να μετάσχει μόνο σε μία από τις πολλές εκδηλώσεις τιμής που διοργανώνονται από την κουβανική κυβέρνηση.

Γι' αυτό θα αναχωρήσει το απόγευμα για την Αβάνα και θα επιστρέψει στην Αθήνα τα ξημερώματα της Πέμπτης, προκειμένου να αναχωρήσει, την ίδια ημέρα, για τα Εμιράτα.

Πρόγραμμα που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ χθες -αφού πρώτα διέρρευσε ο σχεδιασμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v