Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταθέσεις: Οι τράπεζες κερδίζουν τη μάχη με... «τα στρώματα»

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας μετά τα πρώτα δείγματα επιστροφής καταθέσεων στις τράπεζες, με τη μορφή χαρτονομισμάτων. Ποια είναι τα επόμενα «στοιχήματα» που πρέπει να κερδηθούν. Αναγκαία η προσέλκυση επενδύσεων.

Καταθέσεις: Οι τράπεζες κερδίζουν τη μάχη με... «τα στρώματα»

Με ικανοποίηση βλέπουν οι τράπεζες να ανεβαίνει το ύψος των καταθέσεών τους, ιδίως όταν διαπιστώνουν πως ένα σημαντικό τμήμα της αύξησης αυτής αφορά την επιστροφή χρημάτων από... τα στρώματα.

Το γεγονός αυτό προκύπτει από το ότι αξιοσημείωτο τμήμα των αυξημένων καταθέσεων έγινε με τη μορφή χαρτονομισμάτων, κάτι που σημαίνει ότι τα σχετικά προϊόντα τα οποία άρχισαν να λανσάρονται από τον περασμένο Ιούνιο (διπλάσια επιτόκια, γύρω στο 1,3%, στους καταθέτες μετρητών και κεφαλαίων εξωτερικού) άρχισαν να αποδίδουν.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, πέρα από τα διπλάσια επιτόκια, μεγαλύτερη επίδραση για την προσέλκυση των συγκεκριμένων καταθέσεων έχει παίξει η σταδιακή αποκατάσταση του κλίματος στην οικονομία, καθώς σήμερα η πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς προβλέπει απομάκρυνση ενός ενδεχόμενου Grexit και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2017, ενώ παράλληλα το μετρητό που κατατίθεται εξαιρείται των capital controls.

Πάντως, τα αυξημένα επιτόκια που προσφέρονται για το «νέο χρήμα» απευθύνονται κυρίως στα «χαρτονομίσματα εσωτερικού», καθώς αυτοί που έχουν ήδη βγάλει τα λεφτά τους εκτός Ελλάδας, έχουν και άλλες εναλλακτικές επιλογές αντίστοιχων επιτοκίων (βλέπε Κύπρος), όπου μάλιστα ο κίνδυνος της χώρας είναι χαμηλότερος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρoυ «συμβούλευσε» τις εμπορικές τράπεζες της χώρας να μη μειώσουν περαιτέρω τα τρέχοντα επιτόκια καταθέσεων, προκειμένου το «Νησί της Αφροδίτης» να εξακολουθήσει να είναι ανταγωνιστικό στην προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως αρκετά χρήματα θα μπορούσαν να επιστρέψουν από το εξωτερικό, έμμεσα στα γκισέ των ελληνικών τραπεζών, αρκεί να συνεχιστεί η τάση ομαλοποίησης της ελληνικής οικονομίας και η βελτίωση των οικονομικών προσδοκιών.

Ο πρώτος έμμεσος τρόπος βελτίωσης της ρευστότητας των τραπεζών θα μπορούσε να προέλθει από τις επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων έχουν συνάψει υψηλά δάνεια με ελληνικές τράπεζες, πλην όμως το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεών τους το έχουν -για λόγους ασφαλείας και λειτουργικότητας- τοποθετημένο σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Οι εταιρείες αυτές, στον βαθμό που θα διαπιστώσουν ότι βελτιώνεται το γενικότερο κλίμα, έχουν κάθε λόγο να μεταφέρουν μέρος αυτών των καταθέσεων, προκειμένου να αποπληρώσουν τμήμα του δανεισμού τους, καθώς η απόδοση των καταθέσεών τους είναι μηδενική και ταυτόχρονα επιβαρύνονται με επιτόκια χορηγήσεων της τάξεως του 4% έως 7%.

Ένας δεύτερος τρόπος έμμεσης επιστροφής κεφαλαίων είναι η προσέλκυση επενδύσεων σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, είτε του ελληνικού δημοσίου, είτε εγχώριων εταιρειών.

Παράγοντες της αγοράς περιγράφουν τη δυσαρέσκεια πολλών συμπολιτών μας που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, εξαιτίας των αρνητικών αποδόσεων που «επιτυγχάνουν», ή/και των υψηλών προμηθειών με τις οποίες επιβαρύνονται. Έτσι, στον βαθμό που θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται ο κίνδυνος της χώρας, ομολογιακές εκδόσεις εταιρειών (είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό) θα τους προσφέρουν υψηλότερα «κουπόνια», με τα ποσά αυτά στο «τέλος της ημέρας» να καταλήγουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στα ταμεία των τραπεζών (π.χ. τα νέα αντληθέντα κεφάλαια να αποπληρώσουν παλαιότερα τραπεζικά δάνεια).

Τα σύνολο πάντως των ερωτώμενων απαντά πως η επιστροφή των κεφαλαίων δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, εκτιμώντας πως αυτή θα λάβει σταδιακή μορφή και θα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως η ταχύτητα επιστροφής θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από εκείνη της περιόδου Ιουλίου 2012 έως Ιουνίου 2014, καθώς αυτή την περίοδο σημαντικό ποσοστό εκροών καταθέσεων δεν έχει φύγει στο εξωτερικό, αλλά «κρύβεται» στα στρώματα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v