Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοσκοβισί: Εφικτή η συμφωνία προ του Εurogroup

Μπορεί να επιτευχθεί Staff Level Agreement προ του Eurogroup και μια παγκόσμια λύση για το χρέος εντός 2016, τόνισε ο Επίτροπος. Η στροφή της χώρας είναι ορατή. Χρειάζεται δίκαιη κατανομή της ανάπτυξης, δίκαια φορολογία και ιδιοκτησία του προγράμματος.

Μοσκοβισί: Εφικτή η συμφωνία προ του Εurogroup

Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο Eurogroup, μια μέρα μετά το ιταλικό δημοψήφισμα και τις εκλογές στην Αυστρία. Αυτό πρέπει να είναι η αρχή για παγκόσμια συμφωνία για την Ελλάδα, με μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν εμπιστοσύνη και επενδύσεις και δουλειές, τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στο ελληνοαμερικανικό συνέδριο.

Γι' αυτό, όπως είπε, πρέπει να φτάσουμε προηγουμένως σε Staff Level Agreement που θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε θετικά το θέμα του χρέους και να βρούμε λύσεις πριν το τέλος του έτους.

«Γνώμη μου είναι ότι δεν είμαστε μακριά. Μπορεί να γίνει», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι θεωρεί «κρίσιμο να μείνει και το ΔΝΤ στο παιχνίδι».

Οι τέσσερις άξονες

Είμαι φίλος της Ελλάδας στην ευρωζώνη, παλεύοντας ενάντια σε κάθε σκέψη για Grexit, δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του. Στοχεύουμε να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και να ενισχύσουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας, τόνισε.

Από τα ραντεβού μου σήμερα καταλαβαίνω ότι όλοι πρέπει να δουλέψουμε μαζί, γιατί όλοι έχουμε κρίσιμο ρόλο να παίξουμε.

Η Ελλάδα πέρασε δύσκολες στιγμές αλλά και αναγκαία προσαρμογή. «Αλλά πρέπει να πω στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ». Η στροφή είναι ξεκάθαρα ορατή. Που είμαστε σήμερα;

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε μη βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόστηκαν προ κρίσης, τόνισε.

Οι μεταρρυθμίσεις δημιουργούν προοπτικές και πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει τουλάχιστο 2,7% του ΑΕΠ ανάπτυξη. Αλλωστε το 2015 η οικονομία συρρικνώθηκε πολύ λιγότερο απ' όσο αναμένονταν και σήμερα ανακάμπτει.

Στην αγορά εργασίας είδαμε τους πρώτους 10 μήνες τον μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό, βέβαια δεν φτάνει, καμία κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει με ανεργία άνω του 20%, τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Τέσσερα είναι τα κλειδιά:

α) Η ανάκαμψη να είναι χωρίς αποκλεισμούς και να στηρίξει αυτούς που είναι στη δυσκολότερη θέση. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης οι πολίτες ανησυχούν ότι τα οφέλη της ανάπτυξης θα τα καρπωθούν λίγοι. Σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο πρέπει να βρίσκει εφαρμογή και στην Ελλάδα και ανέλυσε τις δράσεις για περισσότερη στήριξη των αδυνάμων.

Οι εργασιακοί νόμοι πρέπει να διευκολύνουν την δημιουργία θέσεων εργασίας. Ολοι πρέπει να συνεισφέρουν στο να βρεθεί συμφωνία, σημείωσε. Η χώρα χρειάζεται δουλειές, δουλειές που θα μείνουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δουλεύει σκληρά για να υπάρξει πρόοδος, σημείωσε.

β) Να συνεισφέρουν όλοι δίκαια αυτά που μπορούν. Η χώρα πρέπει να γίνει παράδειγμα σε αυτό, υποστήριξε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Από τον Ιούλιο του 2015 η χώρα έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην φορολογία και αύξησε την ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής πολυεθνικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στο G20.

Η χώρα χρειάζεται ένα ισορροπημένο μίγμα στην φορολογία, τόνισε.

γ) Ιδιοκτησία σε όλο το πολιτικό φάσμα. Η επιτυχημένη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη ευημερία. Η χώρα πρέπει να φτιάξει μια αναπτυξιακή ατζέντα με προοπτική πέρα από τη ζωή του προγράμματος. Το χρειαζόμαστε αυτό και πρέπει να γίνει.

Αυτός όμως προϋποθέτει σταθερότητα, αρκετή για να ωριμάσουν. Δεν ψηφίζω τη μια ή την άλλη κυβέρνηση, έχω δουλέψει με αρκετές είναι θέμα δημοκρατίας, αλλά η σταθερότητα είναι άλλο θέμα.

δ) το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και πρέπει να γίνει ισότιμο μέλος. Πάντα ήμουν δεσμευμένος σε αυτό, ήδη από την εποχή που ήμουν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δεν μπορούσα να σκεφτώ αυτό που λένε Grexit. Η χώρα πρέπει να είναι στην καρδιά της Ευρώπης, όχι στο περιθώριο.

Το να είσαι μέλος της οικογένειας όμως προϋποθέτει να τηρείς τους κανόνες. Αυτό είναι η οικονομική ενοποίηση.
Με την Ελλάδα δουλεύουμε για αυτά τα θέματα αλλά πρέπει να τονίσω ότι αυτά θα συνεχιστούν μετά το πρόγραμμα. Θέλουμε αυτό να είναι το τελευταίο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Εκεί πρέπει να φτάσουμε.

Εχω ζητήσει από τις αρχές να εξετάσουν τί πρέπει να γίνει και μετά τη β' αξιολόγηση, σημείωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί και τόνισε για τις ευρύτερες προκλήσεις, με το προσφυγικό, τις σχέσεις με την Τουρκία, το προσφυγικό κ.τλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v