Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικό σλάλομ με προσωρινά υψηλά πλεονάσματα

«Τα Μεσοπρόθεσμα αναθεωρούνται δύο φορές τον χρόνο», απάντησε ο Δ. Τζανακόπουλος. Απέκλεισε νέα μέτρα πριν και μετά το 2018, αλλά και μετάθεση των εργασιακών μετά την αξιολόγηση.

Κυβερνητικό σλάλομ με προσωρινά υψηλά πλεονάσματα

Η κυβέρνηση δεν δέχεται νέα μέτρα ούτε μετάθεση των εργασιακών μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο θα συζητήσει να ενταχθούν στο Μεσοπρόθεσμο πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, προσδοκώντας στη μείωσή τους όταν το πρόγραμμα αναθεωρηθεί.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί το σημερινό briefing από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο καθώς, σε ερώτηση για το ύψος των (μετά το 2018) πλεονασμάτων, παρέπεμψε στο γεγονός ότι "τα Μεσοπρόθεσμα προγράμματα αναθεωρούνται δύο φορές το έτος".

Ο κ. Τζανακόπουλος δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις. Με τη φράση αυτή ωστόσο φάνηκε να επιβεβαιώνει κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, ο οποίος, μιλώντας στο Euro2day.gr προ ημερών σημείωσε ότι θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία με αποδοχή υψηλών πλεονασμάτων (3,5%) μετά το 2018 και όταν ληφθεί η απόφαση για το χρέος, αυτά να μειωθούν στην πρώτη αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου.

Αναφορικά με το "σενάριο" που θέλει τα εργασιακά να παραπέμπονται για αργότερα, προκειμένου να κλείσει τώρα η αξιολόγηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίσθηκε κατηγορηματικά αρνητικός. Οπως είπε, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τη θέση για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για μη αύξηση του ορίου απολύσεων.

Εξίσου κατηγορηματικά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων... πριν και μετά το 2018.

Και επανέλαβε τη γνωστή θέση της κυβέρνησης ότι δεν είναι στο πλάνο της η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αποδίδοντας αυτό τον σχεδιασμό στη ΝΔ.

Οσο για το εάν παραμένει «ορόσημο» η 5η Δεκεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτό επιβεβαιώθηκε από τις χθεσινές συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους Πιερ Μοσκοβισί και Μπενουά Κερέ, ωστόσο πρόσθεσε: «Στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος του χρόνου, ώστε να μπούμε στην ποσοστική χαλάρωση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v