Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Μέχρι πού φτάνει η άνοδος παραγωγής

Αύξηση της παραγωγής και μετά το τέλος του τέταρτου φετινού τριμήνου βλέπουν, κάτω από προϋποθέσεις, στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς. Σε ποιους παράγοντες οφείλεται το rebound του β'εξαμήνου.

Ασφαλιστικές: Μέχρι πού φτάνει η άνοδος παραγωγής

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για αύξηση της παραγωγής στο εννεάμηνο κατά 1,3% έναντι υποχώρησης κατά 5,1% στο πρώτο μισό του έτους, επιβεβαιώνει πλήρως το δημοσίευμα της 19ης Οκτωβρίου του Euro2day.gr με τίτλο «ρελάνς ασφαλιστικών εταιρειών στο β' εξάμηνο».

Προς την ίδια κατεύθυνση άλλωστε κινήθηκε και ο χθεσινός σχολιασμός του προέδρου της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρου Σαρηγεωργίου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

α) Το εννεάμηνο του 2016 είναι η πρώτη χρονική περίοδος που η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλιστικών εταιρειών-μελών της ΕΑΕΕ καταγράφει σωρευτικά αύξηση (+1,3%), σε σχέση με τα αρνητικά αποτελέσματα της προηγούμενης περιόδου.

β) Η παραγωγή ασφαλίστρων των τελευταίων τριών μηνών κινείται ανοδικά, άρα προβλέπεται άνοδος της ασφαλιστικής παραγωγής για το σύνολο του 2016 και

γ) Τα περιθώρια ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα παραμένουν μεγάλα και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να προσεγγίσουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Τα κυρίως ζητούμενα βέβαια είναι το αν αυτή η αύξηση της παραγωγής αφορά το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και επίσης το κατά πόσο αυτή η πορεία ανάκαμψης θα μπορέσει να συνεχιστεί και μετά το τέλος της φετινής χρονιάς.

Σε ότι αφορά το πρώτο ερώτημα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως το 2016 ένα μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής παραγωγής πέρασε μέσα από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα το μερίδιο του bancassurance στον κλάδο ζωής να υπερβεί το 31% του 2015 (60% ασφαλιστές και πράκτορες, 9% άμεσες πωλήσεις και λοιπά κανάλια), και έτσι οι διαμεσολαβούντες να συνεχίσουν να βλέπουν την πίτα που τους αναλογεί να μειώνεται περαιτέρω.

Στο δεύτερο ερώτημα, η απάντηση είναι «εξαρτάται». Και αυτό γιατί όλοι αναγνωρίζουν πως η βελτίωση της πορείας του β' φετινού εξαμήνου είναι σε σημαντικό βαθμό συγκυριακή, καθώς:

α) Η πορεία του γ' τριμήνου του 2015 ήταν ιδιαίτερα αναιμική, αφού είχε ακολουθήσει την επιβολή των capital controls.

β) Λόγω των απειλών για διασταύρωση ηλεκτρονικών λιστών, φέτος αυξήθηκε ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων, έστω και αν το κομμάτι αυτό της αγοράς κατευθύνθηκε σχεδόν αποκλειστικά στα χαμηλής αξίας και διάρκειας συμβόλαια και

γ) Μετά από καιρό, υπήρξαν ασφαλιστικές εταιρείες που λανσάρισαν μέσα στο καλοκαίρι εκ νέου προϊόντα ζωής ελάχιστης ετήσιας εγγυημένης απόδοσης.

Όλα αυτά, είχαν ως αποτέλεσμα, η πτώση της παραγωγής στα χερσαία οχήματα να περιοριστεί στο εννεάμηνο στο 7,8%, ενώ η αύξηση της παραγωγής στα συμβόλαια ζωής να διαμορφωθεί στο 36,3% τον Αύγουστο και στο 40,9% το Σεπτέμβριο.

Προφανώς, οι περισσότεροι από τους παράγοντες που «σήκωσαν» την παραγωγή του β' εξαμήνου δεν θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα πράγματα μέσα στο 2017, ενώ παράλληλα προβληματίζουν το σύνολο των στελεχών της αγοράς οι αυξημένοι φόροι και οι υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν οι Έλληνες πολίτες μέσα στο επόμενο έτος.

Παρόλα αυτά, στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς δεν κρύβουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους, ότι η παραγωγή θα μπορούσε να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, στην περίπτωση που δεν προκύψει κάποια νέα ανωμαλία σε πολιτικό ή οικονομικό επίπεδο.

«Η περιορισμένη αύξηση της φετινής παραγωγής λίγα πράγματα λέει, αν συνεκτιμήσει κάποιος ότι είναι περίπου κατά 20% χαμηλότερη από αυτή του 2010 και πως συγκρίνεται με το 2015, ένα έτος που είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, την περιπέτεια του Ιουλίου και φυσικά την επιβολή των capital controls. Αν η κατάσταση σε πολιτικό και οικονομικό κλίμα σταθεροποιηθεί, με το ΑΕΠ να καταγράφει μέσα στο 2017 περιορισμένη έστω άνοδο, τότε δεν βλέπω το λόγο να μην δούμε και μια αύξηση στην ασφαλιστική παραγωγή. Άλλωστε αποτελεί συνείδηση πλέον στους Έλληνες πολίτες πως η ιδιωτική ασφάλιση σε σύνταξη και υγεία είναι πλέον απαραίτητες και όχι είδος πολυτελείας όπως πίστευαν κάποιοι πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης» δήλωσε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ αρκέστηκε να αναφερθεί στο μεσομακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα, συναρτώντας την πορεία της παραγωγής και τη στάση της ελληνικής Πολιτείας:

«Σε κάθε περίπτωση τα περιθώρια ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα παραμένουν μεγάλα και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να προσεγγίσουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Στόχος μας παραμένει η συνεργασία με το Κράτος προκειμένου η Ιδιωτική Ασφάλιση να συνδράμει την Πολιτεία σε κρίσιμους τομείς όπως οι συντάξεις και η υγεία προς όφελος όλων των μερών αλλά κυρίως των πολιτών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v