Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί εμμένει η ΝΔ στο σενάριο των εκλογών

Τα δύο σενάρια της διαπραγμάτευσης, τα νέα μέτρα, οι αντοχές των κυβερνητικών βουλευτών και της κοινωνίας. Επιχείρηση αποδόμησης της ενδεχόμενης συμφωνίας και της συζήτησης για το χρέος. Ανεβάζει τους τόνους στα εθνικά μας θέματα.

Γιατί εμμένει η ΝΔ στο σενάριο των εκλογών

Μπορεί η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της να διέψευσε και πάλι χθες τα σενάρια για πρόωρες κάλπες και για νέα μέτρα, ωστόσο η ΝΔ θεωρεί δεδομένο ότι και τα δύο τελικά θα προκύψουν εντός των επόμενων μηνών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που χθες επέστρεψε από τη διήμερη επίσκεψή του σε Βουλγαρία και Σερβία, σε συνομιλίες του με στενούς του συνεργάτες εκτιμά πως ο χρόνος του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι της χώρας μετρά αντίστροφα και έχει ήδη θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τον κομματικό μηχανισμό.

«Το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερο από το οποιοδήποτε κόστος των εκλογών», τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της ΝΔ, με το νέο αφήγημα του κόμματός του να είναι ότι την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία δεν τη ζητεί μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

«Χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Δεν αξίζει η αποτυχία της κυβέρνησης να γίνει αποτυχία της χώρας», αναφέρει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Είτε αυτές καταλήξουν σε συμφωνία είτε όχι, κατά τη ΝΔ, θα αποτελέσουν το έναυσμα για τις «λυτρωτικές για τον τόπο» πρόωρες εκλογές.

Και εξηγούν στην αξιωματική αντιπολίτευση: Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία -κάτι που δεν θεωρούν ως πολύ πιθανό σενάριο-, ο πρωθυπουργός θα προσφύγει αναγκαστικά στη λαϊκή ετυμηγορία με «σημαία» τη μετωπική με τους δανειστές.

Από την άλλη, εάν φυσιολογικά οι δύο πλευρές καταλήξουν σε έναν κοινό τόπο συνεννόησης, αυτός -υποστηρίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο- θα είναι εξαιρετικά επώδυνος και θα συνοδευτεί με καινούρια, πολύ σκληρά μέτρα σε βάρος των πολιτών. Εξέλιξη η οποία, κατά τις ίδιες πηγές, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή σε καμία περίπτωση από την κοινωνία, αν όχι και από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Κόκκινες γραμμές

«Το 3ο μνημόνιο έχει διάρκεια 36 μήνες, έχουν περάσει παραπάνω από 11 μήνες και δεν έχει κλείσει ακόμα η αξιολόγηση. Πάμε ολοταχώς σε 4ο μνημόνιο, ή αν δεν το πούμε μνημόνιο, σε νέα σκληρότερα μέτρα», δήλωσε χθες ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής τη ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ και ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι «όσες φορές μίλησαν για κόκκινες γραμμές, για πολιτική συμφωνία, για υπερήφανη διαπραγμάτευση, στο τέλος οι Έλληνες το πληρώσαμε πανάκριβα».

Εκτός πάντως από το ενδεχόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, η ΝΔ θέλει να αποδομήσει εκ των προτέρων και πιθανούς κυβερνητικούς πανηγυρισμούς σχετικά με τυχόν έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, «δεν αρκεί η ρύθμιση του χρέους, η οποία άλλωστε είχε δρομολογηθεί από το 2012. Απαιτούνται τολμηρές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, τόσο στην οικονομία όσο και στο κράτος, που η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση να κάνει. Φοβόμαστε ότι ακόμα και μια θετική ρύθμιση για το χρέος κινδυνεύει να πάει χαμένη», σημειώνουν, υπογραμμίζοντας ότι αυτός είναι και ο βασικός λόγος του αιτήματος για πολιτική αλλαγή μέσα από τις κάλπες.

Σταθερότητα και ειρήνη

Με ιδιαίτερη ανησυχία η ΝΔ παρακολουθεί και τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ, τη νέα προκλητική δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν για τη σημαία της Κύπρου. Ήδη άμεση ήταν η αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, για τις οποίες συζήτησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους σημαντικούς συνομιλητές του στη Σόφια και στο Βελιγράδι.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, αν και με προσεκτικές διατυπώσεις, τις τελευταίες ημέρες ανεβάζουν τους τόνους και στα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι «πέρα από τη βαθύτερη οικονομική κρίση, η κυβέρνηση είναι υπόλογη και για μεγάλα εθνικά ζητήματα που μπορεί να αποβούν ιδιαιτέρως επικίνδυνα για το μέλλον της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v