Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένα στα τρία «κόκκινα» δάνεια θα γίνει ενήμερο

Τι προβλέπουν οι στόχοι των τραπεζών για την επόμενη τριετία. Πόσα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αναμένεται να ρυθμιστούν και να εξυπηρετηθούν ομαλά. Αυξήθηκαν στο γ' τρίμηνο τα προβληματικά εταιρικά δάνεια. Μικρή υποχώρηση προβλέπεται το 2017.

Ένα στα τρία «κόκκινα» δάνεια θα γίνει ενήμερο

Μόλις το 29% των προβληματικών δανείων προβλέπεται να καταστεί ενήμερο ως το τέλος του 2019, ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων ρυθμίσεων που θα διενεργήσουν οι τράπεζες, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) του συνόλου των εγχώριων τραπεζών τον Ιούνιο του 2016 ανέρχονταν σε 106,9 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται εκτός ισολογισμού στοιχεία ύψους 1,5 δισ. ευρώ (σ.σ. σύνολο 108,4 δισ. ευρώ). Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν στις ατομικές και όχι στις ενοποιημένες καταστάσεις.

Από τα παραπάνω δάνεια, με βάση τους επιχειρησιακούς στόχους που κατέθεσαν οι τράπεζες για την περίοδο 30 Ιουνίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, προβλέπεται να επανέλθει σε κατάσταση τακτικής εξυπηρέτησης, κυρίως μέσω επιτυχών ρυθμίσεων, μόλις το 29%, ήτοι δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 31 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων θα αποτύχει. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες υπολογίζουν ότι ως το τέλος του 2019 θα δημιουργηθούν νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 30,4 δισ. ευρώ. Η συσσώρευση νέων NPEs αναμένεται κατά κύριο λόγο ως το τέλος του 2017, καθώς τα ποσοστά επιτυχών ρυθμίσεων παραμένουν χαμηλά, ιδιαίτερα στα επιχειρηματικά δάνεια.

Όπως ανέφερε η διοίκηση εισηγμένης τράπεζας, το 70% των επιχειρηματικών δανείων που ρυθμίζονται, εμφανίζουν και πάλι καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών, με αποτέλεσμα να επανέρχονται στα NPEs.

Παρότι οι τράπεζες στρέφονται σταδιακά σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, με χαμηλότερα επιτόκια εξυπηρέτησης, όπως αποκαλύπτει ο ταχύτερος ρυθμός αποκλιμάκωσης του μέσου επιτοκίου χορηγήσεων, σε σχέση με το Euribor, τα οφέλη αυτών των κινήσεων δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί.

Στο γ' τρίμηνο, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, τα NPEs στα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 64,3 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του έτους αναμένεται να κλείσουν στα 63,9 δισ. ευρώ, υψηλότερα και πάλι από τα επίπεδα του Ιουνίου.

Η μείωση των επιχειρηματικών NPEs αναμένεται να ξεκινήσει δειλά δειλά από το 2017 (σ.σ. προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 59,8 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους) και προβλέπεται να επιταχυνθεί τη διετία 2018-19.

Όπως προκύπτει από την πρώτη τριμηνιαία επισκόπηση της ΤτΕ, οι εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες στοχεύουν να μειώσουν τα εν Ελλάδι NPEs κατά 40,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019.

Πέραν των προβλεπόμενων επιτυχών ρυθμίσεων, οι τράπεζες αναμένουν από εισπράξεις τόκων δανείων, που θα γυρίσουν σε τακτική εξυπηρέτηση, έσοδα ύψους 6 δισ. ευρώ ενώ σε ρευστοποίηση εμπράγματων εξασφαλίσεων θα οδηγηθούν δάνεια ονομαστικής αξίας 11,5 δισ. Συνολικά από εισπράξεις τόκων και ρευστοποιήσεων θα επιτευχθεί το 16% του στόχου μείωσης.

Το πλάνο προβλέπει επίσης πωλήσεις δανείων ονομαστικής αξίας 7,4 δισ. ευρώ, διαγραφές ύψους 13,9 δισ. ευρώ, ενώ κατά 2 δισ. ευρώ θα μειωθούν τα NPEs από άλλες κινήσεις (μετοχοποίηση δανείων κ.ά.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v