Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη γωνία περιμένει την κυβέρνηση η ΝΔ

Γιατί ανεβάζει κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Ο αέρας των δημοσκοπήσεων και η απόρριψη της οικουμενικής κυβέρνησης. Οι γαλάζιες καταγγελίες για αξιολόγηση, ΔΕΣΦΑ και ταξίδι Τσίπρα στην Κούβα.

Στη γωνία περιμένει την κυβέρνηση η ΝΔ

Σκληραίνει την αντιπολιτευτική της στάση η ΝΔ, η οποία, με τον αέρα και των θετικών γι' αυτήν δημοσκοπήσεων (τελευταία χθες της Public Issue), ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους και ξεκόβει κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης με την κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως η κυβέρνηση βρίσκεται υπό κατάρρευση και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να μοιραστεί μαζί της οποιεσδήποτε ευθύνες και να θεωρηθεί συνιδιοκτήτρια πιθανού νέου προγράμματος που θα επιβληθεί από τους δανειστές. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας απέρριψε χθες κάθε σενάριο συμμετοχής του κόμματός του σε οικουμενική κυβέρνηση, ενώ και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι μπορεί να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή: ««Για ποιο λόγο να γίνει οικουμενική; Για να βοηθηθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Τι θα άλλαζε μια οικουμενική κυβέρνηση, θα βοηθούσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν τα μέτρα που οι ίδιοι έχουν προτείνει με την πολιτική τους;», διερωτήθηκε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει σε τρεις άξονες τη ρητορική της κατά της κυβέρνησης:

1. Την αξιολόγηση. Ο στόχος της 5ης Δεκεμβρίου, υποστηρίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, δείχνει να απομακρύνεται οριστικά και πλέον αναρωτιούνται τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. «Αν δεν τα βρούνε στη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας θα βάλει τη φουστανέλα και θα πάμε στις εκλογές», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, με το κόμμα του να μην αποκλείει καθόλου το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου. Γιατί ακόμα και να επιτευχθεί συμφωνία, η πίεση στην κυβέρνηση θα είναι ασφυκτική, υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την πρόσφατη απειλή Τσακαλώτου για προσφυγή στις κάλπες, αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Η ΝΔ, ανέφερε χθες ο κ. Κικίλιας, μαζί με την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, επιθυμεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν και με την καλύτερη δυνατή κατάληξη για τη χώρα μας. Αλλιώς, εκτιμά η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο περνά ο χρόνος, η έλλειψη σχεδίου για την έξοδο από την κρίση «θα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα, πιο επώδυνα μέτρα».

2. Το ναυάγιο στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ, με στελέχη του κόμματος να διαπιστώνουν ότι «αντί η κυβέρνηση να προσελκύει νέους επενδυτές, διώχνει και όσους έχουν ήδη εμπιστευτεί τη χώρα πριν αναλάβουν αυτοί τη διακυβέρνηση της χώρας». Καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ για ιδεοληψίες που οδηγούν τη χώρα πίσω και που σε καμία περίπτωση δεν πείθουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει και η Ελλάδα θα βγει από τον αναγκαστικό δανεισμό.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ Κώστα Σκρέκα, ο οποίος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τους Αζέρους, σημείωσε: «Την ώρα που η ανεργία φέρνει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, την ώρα που τα δημόσια ταμεία έχουν ανάγκη από έσοδα, την ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει νέους φόρους δισεκατομμυρίων και η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, αυτή την ώρα, η μεγαλύτερη αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, ύψους 400.000.000 ευρώ, και ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που αφορά στη συμφωνημένη από το 2014 αξιοποίηση του ΔΕΣΦΑ, τινάζονται στον αέρα από την ανίκανη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», τόνισε.

3. Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κούβα. Αυτή την κρίσιμη εβδομάδα, λένε στη ΝΔ, ο πρωθυπουργός είναι απών, καθώς «πουλάει την παρουσία του στην Κούβα, ως ψήγμα δήθεν αριστεροσύνης, στο άλλοτε κομματικό του ακροατήριο». Και μπορεί μεν, όπως επισημαίνει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, να μην είναι κακό κάποιος να ταξιδεύει όπου θέλει, ωστόσο «όταν είσαι πρωθυπουργός, πρέπει να συνυπολογίζεις το συμφέρον των πολιτών. Πώς θα αισθάνονται άραγε οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, βλέποντας τον πρωθυπουργό να κάνει μαθήματα επανάστασης από την Κούβα, όταν τους ίδιους τους κορόιδεψε με προκλητικό τρόπο;» είναι το ερώτημα που θέτει.

Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, υποστηρίζοντας ότι «η παρουσία του πρωθυπουργού στην κηδεία του ηγέτη αυτού του καθεστώτος μόνο τιμή δεν περιποιεί στη χώρα μας». Ευχήθηκε δε «η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει τέτοιου είδους καθεστώτα, που μόνο μαύρες σελίδες είχαν στην πολιτική ιστορία των λαών τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v