Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«State of play» και βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ατζέντα του Eurogroup

Διπλή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα. Την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και μέτρα για το χρέος θα εξετάσουν οι υπουργοί. Εκτός από την Ελλάδα, στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών που παρουσιάζουν αποκλίσεις από το πρόγραμμα.

«State of play» και βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ατζέντα του Eurogroup

Μαραθώνιο θα είναι το Eurogroup της Δευτέρας καθώς, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα υπάρξει διπλή συνεδρίαση. Το πρωί (η συνεδρίαση αρχίζει στις 11:30) οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών και στο στόχαστρο θα βρεθούν αρκετές χώρες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν, πέντε χώρες έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς που συμμορφώνονται με τους κανόνες (Γερμανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία και Ολλανδία). Πέντε συμμορφώνονται εν μέρει (Γαλλία, Ιρλανδία, Μάλτα, Αυστρία, Λετονία). Για οκτώ υπάρχει κίνδυνος μη συμμόρφωσης (Βέλγιο, Κύπρος, Φινλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία). Αυτές οι τελευταίες θα κληθούν να απαντήσουν πώς θα προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η Ελλάδα θα είναι στο «μενού» της απογευματινής συνεδρίασης, που αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 16:00. Στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι θα εξεταστεί η πρόοδος μετά τη δεύτερη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα, η οποία έγινε στα μέσα Νοεμβρίου στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης. 

«Οι υπουργοί θα επιστρέψουν και στο θέμα των μέτρων που σχετίζονται με το χρέος και στο θέμα της εμπλοκής του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της προόδου που επετεύχθη στην εξελισσόμενη αξιολόγηση», όπως αναφέρεται.

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση της 25ης Μαΐου προβλέπεται ένα πρώτο σετ βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα εφαρμοστεί μετά το κλείσιμο της α' αξιολόγησης και έως το τέλος του προγράμματος. Υπενθυμίζεται δε ότι οι υπουργοί Οικονομικών στο τελευταίο Eurogroup καλωσόρισαν την επιβεβαίωση από την πλευρά του ΔΝΤ ότι παραμένει δεσμευμένο να επαναπροτείνει στο Δ.Σ. μια χρηματοδοτική συμφωνία πριν το τέλος του χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v