Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και νέες μειώσεις φόρων υπόσχεται ο Κ. Μητσοτάκης

Μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 9% την πρώτη διετία. Στο 5% ο φόρος μερισμάτων. Πόσο και πώς θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Οι βασικοί άξονες του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ. Στόχος, ρυθμοί ανάπτυξης υψηλότεροι του 4%.

Και νέες μειώσεις φόρων υπόσχεται ο Κ. Μητσοτάκης

Τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών με παράλληλο περιορισμό των κρατικών δαπανών, υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην εκδήλωση "Growth Awards" που συνδιοργανώνουν Eurobank και Grant Thornton, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε ενώπιον ενός ειδικού κοινού τους τρεις βασικούς άξονες της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης εξειδίκευσε για πρώτη φορά το πρόγραμμα μείωσης των φορολογικών βαρών που υπόσχεται το πρόγραμμα του κόμματός του. Ο συντελεστής φόρου εισοδήματος θα υποχωρήσει με βάση το πρόγραμμα από 29% σε 24% την πρώτη χρονιά και στο 20% το δεύτερο έτος διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

Ο συντελεστής φορολόγησης μερισμάτων θα μειωθεί απευθείας από 15% σε 5% ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 20% την πρώτη χρονιά και κατά 10% τη δεύτερη.

Τα έσοδα που θα χαθούν σε πρώτο χρόνο από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών θα αντισταθμιστούν από τη μείωση της κρατικής σπατάλης και τον περιορισμό του κράτους.

Σε δεύτερο χρόνο, τα έσοδα θα αυξηθούν καθώς το πρόγραμμα στοχεύει σε ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 4% και στη δημιουργία 120.000 νέων θέσεων εργασίας τον χρόνο.

Για να συμβούν αυτά, πέραν της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, ο πρόεδρος της ΝΔ υπόσχεται πλήρη υλοποίηση τον μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα καθώς και υλοποίηση ενός προγράμματος εθνικών μεταρρυθμίσεων που καταρτίζει η ΝΔ.

Ο τρίτος άξονας του προγράμματος της ΝΔ είναι η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και την πλήρη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Για τα κόκκινα δάνεια, ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε γενναία αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα ώστε οι επιχειρηματίες να έχουν δεύτερη ευκαιρία καθώς και ένα πλαίσιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων που θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε περαιτέρω μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές, εφόσον η χώρα πετύχει τον στόχο των μικρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, αποκτώντας μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια.

«Δεν γίνεται ανάπτυξη χωρίς υγιείς επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούν φιλοεπενδυτικό κλίμα, ισχυρό τραπεζικό σύστημα και μείωση της υπερφορολόγησης και της γραφειοκρατίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να σας στηρίξουμε, ξέρουμε πως θα το κάνουμε, προσβλέπουμε σε σας», ήταν οι τρεις φράσεις-κλειδιά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του σε ένα επιχειρηματικό κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v