Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από διαρροή φρέον η έκρηξη στο ταχυφαγείο της πλ. Βικτωρίας

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Π.Υ., από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της προανάκρισης, έχουν καταλήξει ότι το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια των εργασιών που εκτελούσε ο ψυκτικός στο υπόγειο του καταστήματος «Έβερεστ».

Από διαρροή φρέον η έκρηξη στο ταχυφαγείο της πλ. Βικτωρίας
Η διαφυγή αερίου και φρέον ψυγείου εξετάζεται ως πιθανότερη εκδοχή για τη φονική έκρηξη στην πλατεία Βικτωρίας, από τους αξιωματικούς του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Όπως διευκρινίστηκε, το κατάστημα «Έβερεστ», όπου σημειώθηκε η έκρηξη, δεν είχε ούτε φυσικό αέριο, ούτε προπάνιο.

Ασφαλή συμπεράσματα για το τι προκάλεσε την έκρηξη θα εξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των εμπειρογνωμόνων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Π.Υ., από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της προανάκρισης, έχουν καταλήξει καταρχήν στο συμπέρασμα ότι το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια των εργασιών που εκτελούσε ο ψυκτικός στο υπόγειο του καταστήματος «Έβερεστ», όπου βρίσκονται τα ψυγεία.

Ο τεχνικός είχε φιάλη ασετυλίνης που χρησιμοποιούσε για το φλόγιστρο με το οποίο έκοβε ή κολλούσε τους χαλκοσωλήνες στους ψυκτικούς θαλάμους.

Εκείνο που εξετάζουν σοβαρά, όμως, οι αξιωματικοί της Π.Υ. είναι ότι δεν είχαν αδειάσει οι σωλήνες από το φρέον, το οποίο, όπως λένε οι ειδικοί, όταν έλθει σε επαφή με φλόγα διασπάται και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει έκρηξη.

Γι' αυτό και όταν ο τεχνικός άναψε το φλόγιστρο εκδηλώθηκε αρχικά πυρκαγιά, που του προκάλεσε εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια, αλλά πρόλαβε και βγήκε από το υπόγειο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από τον τόπο του τραγικού συμβάντος, ο τεχνικός φώναξε στον κόσμο να απομακρυνθεί γιατί επρόκειτο να γίνει έκρηξη, όπως και έγινε.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ορίσει επιτροπή πραγματογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει όλα τα στοιχεία και θα καταλήξει στο τελικό πόρισμα για τα αίτια της έκρηξης.

Υπ. Εργασίας: Το ΣΕΠΕ διερευνεί την υπόθεση

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους της Βασιλικής Παραστατίδου, η οποία έχασε τη ζωή της κατά την έκρηξη που σημειώθηκε σε κατάστημα της αλυσίδας EVEREST στο κέντρο της Αθήνας.

Εύχεται επίσης ταχεία και πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες.

Κλιμάκιο Επιθεωρητών Εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον τόπο του ατυχήματος και προέβη στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διακριβωθούν οι συνθήκες και τα αίτια αλλά και να αποδοθούν ευθύνες, όπου διαπιστωθούν παραβάσεις στην τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Το Σ.ΕΠ.Ε., ανταποκρινόμενο στον ρόλο του ως εγγυητή της εργατικής νομοθεσίας, θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα περιθώρια για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών, όπου αυτές αναλογούν, αναφέρει το Υπουργείο.

H ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρίας

Με βαθιά οδύνη στην εταιρία Everfood A.E., διαχειρίστρια εταιρεία του καταστήματος Εverest στην πλατεία Βικτωρίας, βιώνουμε την απώλεια συναδέλφου, μετά από έκρηξη το πρωί, κατά τη διάρκεια εργασιών συνεργείου ψυκτικών, υπογραμμίζει η εταιρία σε σχετική ανακοίνωση.

Το τραγικό θύμα, η Βασιλική Παραστατίδου, εργαζόταν δεκαπέντε χρόνια στην εταιρεία και θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων μας ως υπόδειγμα εργαζόμενου, συζύγου και μητέρας.

Η διοίκηση της εταιρίας, όλο το προσωπικό και οι συνεργάτες είναι συγκλονισμένοι καθώς συμμερίζονται τον πόνο των οικείων της και δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην οικογένειά της.

Επίσης η εταιρεία δηλώνει ότι θα προσφέρει κάθε συμπαράσταση στους τραυματίες και εύχεται σε όλους πλήρη ανάρρωση το ταχύτερο δυνατόν.

Η διοίκηση της εταιρίας από την πρώτη στιγμή του θλιβερού συμβάντος έχει προσφέρει στην πυροσβεστική και τις άλλες υπηρεσίες και αρχές κάθε αναγκαία συνδρομή και δηλώνει ότι θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην πλήρη διαλεύκανση των αιτίων του τραγικού αυτού γεγονότος, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθούν άμεσα απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της εργαζόμενης που έχασε τη ζωή της και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στα άλλα θύματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, από την έκρηξη σε κατάστημα εστίασης στην πλατεία Βικτωρίας, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος και να διερευνηθεί το εάν και κατά πόσον τηρούνταν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Όλα τα αρμόδια όργανα πρέπει να παρέμβουν άμεσα ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου αναλογούν, όπως και να εντατικοποιηθούν οι τεχνικοί έλεγχοι για την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v