Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πρόκληση από την Τουρκία

Με ΝΟΤΑΜ η Τουρκία υποστηρίζει πως μία από τις τρεις περιοχές που δεσμεύει η Ελλάδα για τις στρατιωτικές ασκήσεις και συγκεκριμένα η περιοχή της Κάσου είναι αποστρατικοποιημένη και δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εντός του σχεδιασμού. Προκαλεί και ο Τσαβούσογλου.

Νέα πρόκληση από την Τουρκία
Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις, με τη γείτονα χώρα αυτή τη φορά να ζητά με ΝΟΤΑΜ την αποστρατικοποίηση της Κάσου, όπως μεταδίδει το tovima.gr.

Η συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ υποστηρίζει πως μία από τις τρεις περιοχές που δεσμεύει η Ελλάδα για τις στρατιωτικές ασκήσεις και συγκεκριμένα η περιοχή της Κάσου είναι αποστρατικοποιημένη και δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εντός του σχεδιασμού.

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ έρχεται μετά από άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσουγλου, ο οποίος ανέφερε πως τα Ιμια αποτελούν τουρκικό έδαφος.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσαβούσογλου φέρεται να είπε πως τα Καρντάκ -όπως είναι η τουρκική ονομασία των Ιμίων- ανήκουν στην Τουρκία και δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στο νομικό και de facto καθεστώς τους.

Στην απάντησή του προς τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Fikri Sağlar και Niyazi Nefi Kara ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε:

«Τα βασικά διεθνή έγγραφα για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι οι συνθήκες ειρήνης της Λοζάνης (1923) και των Παρισίων (1947). Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν αναλυτικά άρθρα που αφορούν την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών... Οι απόψεις της χώρας μας για όλα τα προβλήματα του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του θέματος, αλλά και για την επιλυσή τους, έχουν διαβιβαστεί στην κοινή γνώμη, με διάφορες ανακοινώσεις που έχει κάνει το Υπουργείο μου, από το 1996 μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα αποδεχθούμε πιθανά τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα, σε αμφισβητούμενου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς, και ότι ακόμη και αν αυτό επιχειρηθεί δεν θα έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ιστορικό των επαφών Ελλάδας- Τουρκίας, που ξεκίνησαν το 2002, επί πρωθυπουργίας Μπουλέντ Ετσεβίτ και συνεχίστηκαν όταν ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν ξεκινήσει το 2002, κατά την Πρωθυπουργία του αείμνηστου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 12 Μαρτίου του 2002 στην Άγκυρα και μέχρι τα τέλη του έτους που ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είχαν πραγματοποιηθεί 7 γύροι διερευνητικών επαφών.Δεν υπάρχει καμμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας σε ότι αφορά τις βραχονησίδες των Ιμίων (που οι Τούρκοι αποκαλούν Καρντάκ). Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τις περιόδους των κυβερνήσεων του ΑΚΡ, δεν έγινε καμία αλλαγή στο νομικό ή ενεργό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου», κατέληξε ο κ. Τσαβούσογλου στην απάντησή του προς τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο», απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του.

«Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα. Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».

Παυλόπουλος: Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν έχει γκρίζες ζώνες

Αυστηρό μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τη συνθήκη της Λωζάννης έστειλε το μεσημέρι από τα Χανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της αντιφώνησης του κατά το επίσημο γεύμα που του παρατέθηκε στη λέσχη αξιωματικών φρουράς Κρήτης ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι όποιοι αμφισβητούν τα σύνορα της χώρας μας αμφισβητούν και τα σύνορα της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι η συνθήκη της Λωζάννης ισχύει στο ακέραιο και δεν αφήνει όπως είπε κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες.

«Η συνθήκη της Λωζάννης του 1923 η οποία έκτοτε έως σήμερα και στο διηνεκές θα αποτελεί τη συνθήκη με βάση την οποία καθορίζονται τα σύνορα της Ελλάδας με την γειτονική Τουρκία.

Που βέβαια μέσα στην πορεία του χρόνου ακριβώς λόγω της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα σύνορα αυτά πλέον είναι και σύνορα της ΕΕ» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συνέχισε λέγοντας: «Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό προκλήσεις από τη γείτονα Τουρκία και από την ηγεσία της. Δεν έχει σημασία που οφείλονται αυτές οι προκλήσεις. Σημασία έχει ότι υπάρχει ότι γίνονται. Και σημασία έχει ότι εμείς δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ούτε να αποδίδουμε σε εσωτερική κατανάλωση της Τουρκίας, ούτε σε τάσεις λαϊκισμού των ηγετών της αυτές τις προκλήσεις. Για μας οι προκλήσεις αυτές πρέπει να έχουν το χαρακτήρα που έχουν. Είναι προκλήσεις οι οποίες βάλουν ευθέως κατά του διεθνούς δικαίου.

Εμείς στις προκλήσεις , δεν πρόκειται να απαντήσομε με προκλήσεις. Όμως απαντάμε με αποφασιστικότητα μια αποφασιστικότητα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να τις ανεχθούμε. Όποια μορφή και αν πάρουν. Για αυτό το λόγο δεν πρόκειται να αφήσομε τίποτα αναπάντητο. Εκτός από τις χθεσινές προκλήσεις, και τη σημερινή ακόμα, προερχόμενη από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας η οποία θέλει να αμφισβητήσει την ελληνικότητα των Ιμίων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι όποιος αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάννης βάλει ευθέως κατά του διεθνούς δικαίου. «Λέμε λοιπόν κάτι το σαφές και το αυτονόητο. Η συνθήκη της Λωζάννης ισχύει στο ακέραιο. Η συνθήκη της Λωζάννης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες. Είναι απολύτως σαφής. Καθορίζει τα πάντα σχετικά με τα σύνορα, τα πάντα σχετικά με το έδαφος, τα πάντα σχετικά με τα νησιά. Ένα ζήτημα μόνο υπάρχει με την Τουρκία το οποίο πρέπει να επιλυθεί, όπως ακριβώς θέλει το διεθνές δίκαιο. Είναι ο καθορισμός της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας. Τίποτα πέρα από αυτό. Όλα τα άλλα είναι λυμένα. Επομένως όποιος αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάννης, όποιος θέτει τέτοια ζητήματα βάλει ευθέως εναντίον του διεθνούς δικαίου».

Παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να μην προβαίνει σε προκλήσεις που υπονομεύουν την ευρωπαϊκή της πορεία, τονίζοντας ότι «έχω και άλλοτε τονίσει και το επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν ταιριάζει σε ένα κράτος που θέλει να θεωρείται δημοκρατικό. Ένα κράτος το οποίο έχει βλέψεις να γίνει μέλος της ΕΕ να προβαίνει σε τέτοιες προκλήσεις, γιατί οι προκλήσεις αυτές του αφαιρούν τις προϋποθέσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για να συνυπάρξει ειρηνικά στη διεθνή κοινότητα αλλά και να έχει ευρωπαϊκή πορεία. Κατά τούτο λοιπόν, όλες αυτές οι αμφισβητήσεις θα έχουν αυτή την απάντηση και οποία άλλη χρειαστεί. Πολλώ μάλλον όταν η συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει και σύνορα τα ΕΕ. 'Αρα οι προκλήσεις αυτές αφορούν και την ΕΕ. Είναι προκλήσεις εναντίον της ΕΕ με ότι αυτό συνεπάγεται».

Από τα Χανιά ο κ. Παυλόπουλος έστειλε ηχηρό μήνυμα και προς την Ευρώπη την οποία κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της. «Και εδώ θα ήθελα να τονίσω προς τους εταίρους μας ότι εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας ως Ελλάδα, ως αναπόσπαστο μέλλον της ΕΕ. Αλλά πρέπει και εκείνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις. Και πρέπει να τις αναλάβουν γιατί οι προκλήσεις αυτές δημιουργούν προηγούμενα. Το προηγούμενο που αφορά τη συνθήκη της Λωζάννης δεν αποκλείεται να επεκταθεί από άλλες χώρες και από την Τουρκία την ίδια και σε άλλες συνθήκες, σε άλλα τμήματα του διεθνούς δικαίου. Ζούμε σε ένα ταραγμένο καιρό. Δεν πρέπει να ξεχνάει η Ευρώπη ότι τα σύνορα της πρέπει και εκείνη να τα διαφυλάξει. Όλα της τα σύνορα. Αν ανεχθεί για παράδειγμα μια πρόκληση, πολύ περισσότερο αν φαίνεται να αδιαφορεί μπροστά σε τετελεσμένα, όπως εκείνα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για το Κυπριακό, αν αποδεχόμαστε, που δεν πρόκειται να το αποδεχτούμε ποτέ στρατεύματα κατοχής, η παραδείγματος χάρη εγγυήσεις, τότε αυτό δημιουργεί προηγούμενο και για άλλα κράτη της ΕΕ. Και ο νοών νοείτο», επεσήμανε .

Κλείνοντας την αντιφώνηση του ο κ Παυλόπουλος είπε: «Τονίζω λοιπόν ότι επειδή οι καιροί είναι ταραγμένοι. Επειδή τίποτα δεν είναι δεδομένο. Επειδή η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί το δικό της κύρος, να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο, να υπερασπιστεί το παγκόσμιο ρόλο της για αυτό, αυτά που λέω ως Πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας είναι αξιώματα που αφορούν την ίδια την Ευρωπαϊκή μας οικογένεια». Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμνηστικά δώρα προσέφεραν η περιφέρεια Κρήτης, ο δήμος Χανίων και το Ίδρυμα Βενιζέλος.

ΝΔ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τις θέσεις που εκφράζει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, επαναφέροντας τους ισχυρισμούς για δήθεν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Προστίθεται ένα ακόμη βήμα στην κλιμάκωση των προκλητικών και προβληματικών δηλώσεων αμφισβήτησης του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ενώ οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, η κυβέρνηση εμφανίζεται τουλάχιστον αμήχανη και χωρίς τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που επιβάλλουν οι περιστάσεις.

Αυτή η αμηχανία, μπροστά στις τόσο σοβαρές εξελίξεις αυτής της τελευταίας περιόδου, δεν επιτρέπει εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Γι' αυτό και έχουμε ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που πεισματικά και ακατανόητα αρνείται η Κυβέρνηση», τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος.

ΠΑΣΟΚ: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια στιβαρή ηγεσία

Ο Πρωθυπουργός με τις πράξεις του απομόνωσε τη χώρα και έπαψε να προκαλεί και να αξιώνει το σεβασμό των γειτόνων, δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Για αυτό και καθημερινά, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, γίνονται απειλητικές δηλώσεις σε βάρος της χώρας μας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια στιβαρή ηγεσία, τονίζει ο κ. Λοβέρδος.

Ποτάμι: Να συσταθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

«Η κλιμακούμενη όξυνση με καθημερινές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της διεθνούς νομιμότητας, από πλευράς Τουρκίας, καθιστούν αναγκαία την υιοθέτηση της πρότασης του Ποταμιού για σύσταση συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας» δήλωσε στο περιστύλιο της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, μετά από τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ. κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v